Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tihanovska ir apmierināta ar streikiem Baltkrievijā

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska trešdien paziņojusi, ka pagaidām ir apmierināta ar vispārējo streiku, kas šonedēļ tika sākts Baltkrievijā, taču atzina, ka milicijas veiktā protestētāju iebiedēšana novedusi pie mazākas mobilizācijas nekā gaidīts.

Tihanovska, kas šobrīd uzturas Lietuvā, 13.oktobrī Lukašenko izvirzīja ultimātu - viņam ne vēlāk kā 25.oktobrī bija jāpaziņo par aiziešanu no amata, pretējā gadījumā valstī sāksies vispārējais streiks. Lukašenko ultimātu ignorēja, un Baltkrievijā pirmdien sākās streiki.

"Man, protams, jāsaka, ka visu var izdarīt labāk. Mēs vēlamies, lai visa valsts piedalās šajā nacionālajā streikā," sacīja Tihanovska.

"Bet mēs esam ļoti pagodināti un pateicīgi visiem cilvēkiem un visiem strādniekiem, kas piedalījās streikā," pavēstīja Tihanovska.

"Es esmu ar visu apmierināta, jo šādi baltkrievu tauta izrāda savu attieksmi pret režīmu un to, ka ir gatava cīnīties pret šo diktatūru," sacīja Tihanovska.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Pagājušajā svētdienā demonstrācijās Minskā piedalījās vismaz 100 000 cilvēku, aplēsuši vietējie mediji.

Pirmdien opozīcijas organizētajā gājienā Minskā piedalījās gandrīz 3000 cilvēku, galvenokārt pensionāri un studenti, un varasiestādes paziņoja, ka visā valstī aizturēts kopumā 581 cilvēks.

Tihanovska protestētājus un streikotājus nodēvēja par varoņiem, un norādīja uz policijas vardarbību, piebilstot, ka tādēļ streiki nav bijuši tik plaši, cik cerēts.

Baltkrievijas valsts kontrolē lielu ekonomikas daļu, un līdzšinējie streiki rūpnīcās nav bijuši ilgi. Strādnieki tikuši iebiedēti un viņiem draudēts ar atlaišanu, piespiežot atsākt darbu.

Vietējie mediji ziņo, ka šodien streiko veselības aprūpes nozarē un izglītības iestādēs strādājošie, kā arī privātās kompānijas.

Interneta izdevums Tut.by vēsta, ka streiko Grodņas minerālmēslu ražošanas uzņēmuma Azot darbinieki.

Lukašenko šodien nodēvēja streikus par "organizētu kriminālu grupējumu" darbībām un paziņoja, ka Baltkrievija sāk saskarties ar teroristu draudiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits