Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Ukrainas Gaisa spēki daļu sabiedroto piegādāto F-16 plāno izvietot ārvalstīs

Daļu no Ukrainas sabiedroto piegādātajām iznīcinātājlidmašīnām F-16 tās Gaisa spēki plāno izvietot aviobāzēs ārvalstīs drošības apsvērumu dēļ un lai būtu rezerves, ar ko aizvietot bojātās lidmašīnas, intervijā Radio Freedom ukraiņu dienestam paziņojis Ukrainas Gaisa spēku aviācijas priekšnieks Serhijs Holubcovs

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins iepriekš tika draudējis – ja F-16 piedalīsies karadarbībā Ukrainā, paceļoties no aviobāzēm trešajās valstīs, tad šīs aviobāzes Krievijas bruņoties spēki uzskatīšot par "likumīgu mērķi". Viņš gan tad neprecizēja, vai par mērķiem Maskava uzskatīs arī bāzes ārvalstīs, kurās tiks glabāti Ukrainas iznīcinātāji F-16, kas karadarbībā tieši netiek izmantoti.

S. Holubcovs nekonkretizēja, kurās valstīs Ukraina varētu izvietot F-16, ko tieši neizmantos karadarbībā, un cik šādu lidmašīnu būs. Viņš stāstīja, ka Ukrainas teritorijā izvietos daļu saņemto F-16, kas atbildīs ārzemēs apmācīto pilotu skaitam. Citi iznīcinātāji atradīšoties rezervē "drošās aviobāzēs" ārvalstīs, lai tie nekļūtu par mērķi agresoru triecienos pa Ukrainu. Viņš lika noprast, ka šīs lidmašīnas neizmantos karadarbībā. Ar tām aizvietos no "ierindas izsistos" iznīcinātājus. Tāpat daļa lidmašīnu tikšot izvietotas ārzemēs atrodošos Ukrainas pilotu un personāla apmācības centros. "Tās būs Ukrainai piederošās lidmašīnas, ko izmantos mūsu pilotu apmācīšanai," teica ukraiņu komandieris. Viņš neprecizēja, par kuru valstu mācību bāzēm ir runa. Radio Freedom atgādina, ka liela pilotu apmācību bāze atrodas Rumānijā.

S. Holubcovs uzsvēra, ka jau četras valstis – Beļģija, Dānija, Norvēģija un Nīderlande – paziņojušas, ka nodos Ukrainai savus F-16. Pagaidām runa esot par 30–40 lidmašīnām, vēlāk to skaits varētu pieaugt. Viņš arī izteica cerību, ka jau šogad Ukrainas Gaisa spēku F-16 varēs piedalīties karadarbībā. Dānija un Nīderlande paziņojušas, ka tām nav iebildumu, ja Ukraina to nodotos F-16 izmantos triecieniem pa militāriem objektiem Krievijas teritorijā.

Maija beigās pirmā Ukrainas pilotu grupa pabeidza apmācības kursu ASV lidošanai ar F-16. Viņu apmācības ASV Nacionālās gvardes bāzē Arizonā sākās oktobrī. Pēc šī kursa ukraiņu piloti nosūtīti uz papildu apmācībām Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits