Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uz bankrota sliekšņa nonākusi Titāniku izgatavojusī Belfāstas kuģu būvētava

Ikoniskā Belfāstas kuģu būvētava Harland and Wolff, kas savulaik uzbūvēja kuģi Titanic (Titāniks), pirmdien sāka bankrota administrācijas procesu, bet tās darbinieki solīja turpināt nedēļu ilgušo rūpnīcas ieņemšanu.

Gaidāms, ka otrdien kompānija Belfāstas Augstajā tiesā iesniegs maksātnespējas pieteikumu, bet par maksātnespējas administratoru tiks iecelta grāmatvedības kompānija BDO, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Harland and Wolff māteskompānija Norvēģijas uzņēmums Dolphin Drilling jūnijā iesniedza bankrota pieteikumu. Tas nav spējis atrast pircēju Ziemeļīrijā esošajam rūpniecības uzņēmumam.

Kuģu būvētavā, kuras milzīgie dzeltenie ceļamkrāni gadu desmitiem ir bijuši daļa no Belfāstas ainavas, pagājušā gadsimta sākumā strādāja vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku, bet tagad darbinieku skaits ir vien 130.

Daļa no viņiem jau nedēļu ir ieņēmuši rūpnīcu un pirmdien nobalsoja par protesta turpināšanu, cenšoties panākt valdības iesaisti kompānijas glābšanā.

Lielbritānijas parlamenta opozīcijā esošās Leiboristu partijas pārstāvis Džons Makdonnels apmeklēja kuģu būvētavu un paziņoja, ka premjerministrs Boriss Džonsons ir cietis neveiksmi pirmajā īstajā pārbaudījumā kopš stāšanās amatā pagājušā mēneša beigās.

Makdonnels apgalvoja, ka valdībai ir iespējamie pasūtījumi, kurus varētu izpildīt Belfāstā bāzētais uzņēmums, "nodrošinot tā nākotni ilgtermiņā".

Vienlaikus Lielbritānijas valdības preses dienestā atzina, ka iesaistīto pušu sarunās nav izdevies atrast iespējas glābt kuģu būvētavu.

Otrā pasaules kara laikā Harland and Wolff uzbūvēja nepilnus 150 karakuģus, bet pēdējā laikā kompānija pievērsusies vēja enerģijas un jūras inženierijas projektiem.

Titāniks devās savā pirmajā braucienā 1912.gada 10.aprīlī, izbraucot no Sauthemptonas ostas Lielbritānijas dienvidos. 14.aprīlī kuģis uzskrēja aisbergam un pēc divām stundām un 45 minūtēm nogrima. Avārijā gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits