Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uz jaunās 50 mārciņu banknotes - Tjūringa portrets

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu Enigma.

Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021. gada beigās. Interesanti, ka šī nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs. "Kā datorzinātnes un mākslīgā intelekta tēva, kā arī kara varoņa, Alana Tjūringa ieguldījums ir bijis plašs un viņš ir bijis celmlauzis. Tjūrings ir milzis, uz kura pleciem tagad stāv tik daudzi," viņš piebilda.

Tjūringam bijusi nozīmīga loma arī agrīno datoru izstrādē gan Nacionālajā Fizikas laboratorijā, gan Mančestras Universitātē.

2013. gadā viņam piešķirta karaliskā pēcnāves apžēlošana par 1952. gadā piespriesto sodu - ķīmisko kastrāciju. Viņu apcietināja par dēku ar 19 gadus vecu vīrieti no Mančestras.

Anglijas Banka uzsvēra, ka Tjūringa mantojums ietekmē arī mūsdienu zinātni un sabiedrību.

Britu sabiedrība iesniedza 227 299 ieteikumus, izvirzot 989 zinātniekus, kurus varētu attēlot uz jaunās 50 mārciņu banknotes.

Dažādu jomu, tostarp zinātnes, ekspertu komisija izraudzījās finālistus, bet galīgo lēmumu pieņēma centrālās bankas prezidents.

Daudzi ir kritizējuši Anglijas Bankas lēmumu par dažādības trūkumu. Rakstniece Džeina Ostina ir vienīgā sieviete, ja neskaita karalieni Elizabeti II, kas attēlota uz britu valūtas banknotēm. Tāpat daudzi mudināja uz jaunās 50 mārciņu nomināla banknotes attēlot kādas etniskās minoritātes pārstāvi.

Pašlaik apgrozībā ir 2011. gadā klajā laistā 50 mārciņu nomināla banknote ar tvaika dzinēja izgudrotāju Džeimsa Vata un Metjū Bultona attēlu.

Piecu un desmit mārciņu nomināla jaunās banknotes jau ir apgrozībā, bet 20 mārciņu banknotes apgrozībā nonāks nākamgad.

Uz desmit mārciņu nomināla banknotes jaunā dizaina ir Džeinas Ostinas attēls, bet uz jaunās 20 mārciņu banknotes būs gleznotāja Džozefa Melorda Viljama Tērnera attēls.

 

Top komentāri

jautājums
j
Un kas būs attēlots uz 10 mārciņu banknotes? Kas uz 20 mārciņu banknotes? Kas uz 100 mārciņu banknotes? Kas uz 5 mārciņu banknotes?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits