Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācija izraida bin Ladena miesassargu

Vācija piektdien izraidījusi Tunisijas pilsonis, kurš savulaik esot bijis teroristiskā grupējuma Al Qaeda vadoņa Osamas bin Ladena miesassargs.

42 gadu vecais Sami A. Vācijā nodzīvojis aptuveni 20 gadus, taču pēdējo mēnešu laikā, sabiedrībā arvien pieaugot neapmierinātībai ar nelegālo imigrantu pieplūdumu, pieauga sašutums arī par viņa uzturēšanos valstī.

"Varu apstiprināt, ka Sami A. šorīt nosūtīts atpakaļ uz Tunisiju un nodots Tunisijas varasiestādēm," žurnālistiem pavēstīja Iekšlietu ministrijas pārstāve Annegrēta Korfa.

Sami A. līdz šim bija izdevies veiksmīgi apstrīdēt savu izraidīšanu, apgalvojot, ka viņa izcelsmes valstī to sagaidot spīdzināšana.

Vēl ceturtdienas vakarā Gelzenkirhenes pilsētas tiesa lēma pret viņa izraidīšanu, jo viņam, iespējams, draudot "spīdzināšana un necilvēcīga izturēšanās".

Taču spriedums federālās iestādes pa faksu sasniedza tikai piektdienas rītā, kad lidmašīna ar Sami A, bija jau pacēlusies.

Vācijas varasiestādes Sami A. bija atzinušas par sabiedrības apdraudējumu, taču viņam nekad oficiāli netika izvirzītas kādas apsūdzības par sakariem ar islāma teroristiem.

Viņš pats gan vienmēr ir noliedzis, ka būtu bijis bin Ladena miesassargs.

Tomēr vienā no islāma teroristu prāvām, kas 2015.gadā notika Minsterē, tiesa konstatēja, ka Sami A. laikā no 1999. līdz 2000.gadam saņēmis militāro apmācību vienā no Al Qaeda nometnēm Afganistānā, bet pēc tam bijis bin Ladena apsargu grupā.

Vācijas varasiestādes 2007.gadā noraidīja viņa patvēruma pieprasījumu, taču prokuratūras mēģinājumus izraidīt Sami A. pastāvīgi bloķēja tiesas, atzīstot, ka Tunisijā viņu var pakļaut spīdzināšanai.

Taču lēmums kādā citā ar viņu nesaistītā prāvā, kurā tika izskatīta cita Tunisijas pilsoņa lieta apsūdzībās par 2015. uzbrukumu Bardo muzejam, pavēra ceļu arī Sami A. izraidīšanai.

Šajā prāvā tiesa atzina, ka apsūdzētajam Tunisijā nedraud nāves sods, jo tā jau 1991.gadā izsludinājusi moratoriju uz augstākā soda mēra piemērošanu.

Iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers, piesaucot šo lietu kā precedentu, pauda "cerību", ka Sami A. būs nākamais, un mudināja imigrācijas ierēdņus viņa lietu uzskatīt par "prioritāti".

Arī laikraksts Bild izvērsa kampaņu pret Sami A. uzturēšanos Vācijā, un ziņas laikraksta slejās, ka sociālajos pabalstos viņš ik mēnesi saņēmis gandrīz 1200 eiro, raisīja īpašu vāciešu sašutumu.

Tajā pašā laikā zināms, ka Sami sievai un bērniem ir Vācijas pilsonība.

Top komentāri

ļuļa
ļ
garā vājie vācieši jau taisās prasīt samija atdošanu atpakaļ vācijai. die welt raksta, ka ideālajā gadījumā samijs jau ar nākošo lidmašīnu atgriezīšoties eiropā. un tagad mans jautājums - kā tik debīla sabiedrība ar tik debīliem likumiem lai varētu ilgstoši pastāvēt??? pieprasīt un vest atpakaļ slepavas, teroristus un izvarotājus. un pēc tam brīnās, ka cilvēki balso par nacionālajām partijām, kas ir pret imigrantiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits