Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vācijas pilsētās Pēdējās paaudzes aktīvisti bloķē satiksmi

Radikālā klimata aktīvistu organizācija Letzte Generation (Pēdējā paaudze) piektdien nobloķējusi ielas un radījusi satiksmes traucējumus vairākās Vācijas pilsētās, pieprasot no valdības stingrāku rīcību cīņā pret klimata pārmaiņām.

Berlīnē, Leipcigā, Drēzdenē un Braunšveigā protestētāji pielīmējās pie ielu seguma. Vairākiem aktīvistiem bija maskas, kas atveido Vācijas kancleru Olafu Šolcu, transporta ministru Folkeru Visingu un ekonomikas ministru Robertu Hābeku. Maskās tērptie aktīvisti turēja rokās plakātus ar uzrakstu "Mēs pārkāpjam likumu".

Protestētāji paskaidroja, ka akcijas mērķis esot pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdība "pārkāpj klimata aizsardzības likumu". Runa ir par likumu, kas nosaka tiesiski saistošu mērķi samazināt oglekļa emisiju un panākt klimata neitralitāti līdz 2045.gadam.

"Pēdējā paaudze" šodien Vācijā plānojusi vismaz 36 tā dēvētos sēdošos protestus 26 pilsētās.

"Federālā valdība pārkāpj likumu un ved mūsu sabiedrību uz sabrukumu. Mūsu demokrātiskais pienākums ir tam miermīlīgi pretoties," norādīja "Pēdējā paaudze" preses pārstāve.

"Pēdējā paaudze" pieprasa izveidot sabiedrisko padomi, lai izstrādātu pasākumus fosilā kurināmā, piemēram, naftas, ogļu un gāzes izmantošanas pārtraukšanai līdz 2030.gadam.

Zinātnieki un politiķi apšauba, vai to iespējams paveikt tik ātri. Lai sasniegtu šo mērķi līdz 2030 gadam, būtu jāatsakās no automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem, gāzes un naftas izmantošanas apkurē, kā arī jāatsakās no spēkstacijām, kurās tiek izmantotas dabasgāze un ogles.

"Pēdējā paaudze" arī pieprasa, lai Vācijā uz šosejām pieļaujamais braukšanas ātrums būtu 100 kilometri stundā un visā valstī tiktu ieviesta deviņu eiro mēnešbiļete sabiedriskajam transportam.

"Pēdējā paaudze" ir iemantojusi atpazīstamību ar provokatīviem protestiem, tai skaitā slavenu mākslas darbu apķēpāšanu muzejos. Daudzi Vācijas politiķi, tai skaitā kanclers Olafs Šolcs ir kritizējuši šīs protesta akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits