Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atcelta sestdien Kaļiņingradā plānotā elektrotīkla izolētas darbības pārbaude

Sestdien, 24.septembrī plānotā Krievijas Kaļiņingradas apgabala elektrotīkla izolētas darbības pārbaude ir atcelta, pavēstīja elektropārvades sistēmas operatora AS Augstsprieguma tīkls pārstāvji.

Pārbaudes laikā bija plānots Kaļiņingradas elektroapgādes sistēmu atslēgt no Lietuvas elektrotīkla, caur ko tā darbojas sinhroni ar Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem. Iepriekš analoģiska pārbaude tika izsludināta šogad jūnijā un arī tā tika atcelta dažas dienas pirms plānotā notikuma. Līdzīgas pārbaudes kopš 2019.gada tiek veiktas ik gadu.

Baltijas pārvades sistēmu operatori informēja, ka plānotā pārbaude nebūtu atstājusi iespaidu uz Baltijas valstu elektrotīkla darbību, jo elektroenerģija, tai skaitā balansēšanas vajadzībām, no Baltkrievijas un Krievijas, tai skaitā Kaļiņingradas apgabala, netiek iepirkta.

Gatavojoties 2025.gadā plānotajai Baltijas valstu sinhronizācijai ar kontinentālo Eiropu, izolētās darbības testi būs jāveic visām iesaistītajām pusēm, skaidro Augstsprieguma tīkla pārstāvji.

Iepriekš kompānijā norādīja, ka Krievijas Kaļiņingradas apgabalā plānotā elektroapgādes tīkla desinhronizācijas pārbaude nevar atstāt nopietnu iespaidu uz Latvijas elektrotīkla darbību.

Jau ziņots, ka Krievijas Kaļiņingradas apgabalā sestdien bija plānota elektrotīklu desinhronizācijas testēšana, kuras laikā apgabala elektroapgādes sistēma tiktu atslēgta no Krievijas un Baltkrievijas frekvenču joslas.

Baltijas valstis tajā laikā joprojām būs saslēgtas ar Krievijas un Baltkrievijas frekvenču joslu, apliecināja Igaunijas un Lietuvas pārvades sistēmu operatori Elering un Litgrid.

Abu valstu kompānijas uzsver, ka tas būtiski neietekmēs Baltijas valstu tīklu stabilitāti, un kaimiņvalstis koordinē savu rīcību.

Baltijas valstu elektropārvades sistēmu operatoru rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievija plāno 14 stundas ilgu atslēgumu. Sākotnēji desinhronizācijas tests bija plānots jūnijā, bet tika atcelts.

Līdz šim Kaļiņingradas apgabalā bijuši trīs desinhronizācijas testi - 2019.gadā tas ilga 72 stundas, 2020.gadā - astoņas stundas un arī pērn tas ilga astoņas stundas.

Baltijas valstu desinhronizācija no tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, paredzēta līdz 2025.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits