Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kerijs: Krievijai jāpārtrauc gaisa triecieni Sīrijā

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien pieprasīja, lai Krievija pārtrauc gaisa triecienus pret Sīrijas opozīciju, tādā veidā netieši vainojot Maskavu neveiksmīgajās Sīrijas miera sarunās.

Pirms Londonā paredzētas konferences par humāno palīdzību Sīrijai viņš sacīja, ka ir aicinājis Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu uz "spēcīgu" diskusiju.

Stāvot blakus Lielbritānijas ārlietu ministram Filipam Hemondam, Kerijs lasīja decembrī pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju numur 2254, kas aicina uz tūlītēju uguns pārtraukšanu.

"Krievijai, tāpat kā visām pusēm, ir pienākums to pildīt," paziņoja valsts sekretārs.

"Man šorīt bija saruna ar ārlietu ministru Lavrovu. Mēs apspriedāmies un vienojāmies, ka mums ir jāapspriež, kā īstenot uguns pārtraukšanu," atklāja Kerijs, paužot pārliecību, ka Sīrijas konfliktā iesaistītajām pusēm ir jāļauj aplenktajām teritorijām piegādāt humāno palīdzību.

Jau vēstīts, ka ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura trešdien paziņoja, ka sarunās par Sīrijas konflikta izbeigšanu līdz 25.februārim tiek izsludināts "pagaidu pārtraukums".

Viņa paziņojums izskanēja pēc vairākas dienas ilgām veltīgām sarunām, kuru mērķis bija sākt netiešas sarunas starp Sīrijas valdību un opozīciju.

Uz sarunām Ženēvā bija ieradušies Sīrijas valdības pārstāvji un opozīcijas jumta organizācija Augstākā Sarunu komiteja (HNC).

HNC ir paziņojusi, ka aplenktajām pilsētām ir jāpiegādā humānā palīdzība, jāpārtrauc bombardēšana un jāatbrīvo karagūstekņi. To arī saniknoja fakts, ka sarunu laikā Sīrijā notiek plaša valdības spēku sauszemes operācija, ko atbalsta spēcīgi Krievijas aviācijas triecieni.

Savukārt Sīrijas prezidenta Bašara el Asada valdības delegācija sūdzējās, ka HNC ir neorganizēta, nav nosaukusi savus sarunu vedējus un tajā ir pārstāvētas personas, kuras Damaska uzskata par "teroristiem".

Iepriekš ir plānots, ka sarunu process ilgs sešus mēnešus.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits