Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krievijā nolūkā apkarot alkoholismu ierobežos alus tirdzniecību

Lai cīnītos pret alkoholismu, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstījis likumu, kas pārklasificē alu no pārtikas produkta par alkoholisko dzērienu, tādējādi ierobežojot tā tirdzniecību.

"Līdz šim Krievijā alus netika uzskatīts par alkoholu, bet gan par bezalkoholisku dzērienu, ko, līdzīgi limonādei, varēja pārdot jebkur un jebkurā laikā," norādīja parlamenta deputāts Viktors Zvageļskis, kas pārstāv valdošo partiju "Vienotā Krievija".

Taču no 2013.gada janvāra jaunais licencēšanas likums aizliegs alus tirdzniecību no vienpadsmitiem vakarā līdz astoņiem rītā. Vienīgais izņēmums būs bāri un kafejnīcas.

Tāpat likums paredz, ka alu nevarēs pārdot ielu kioskos un dzert publiskās vietās.

Veselības eksperti jau slavē parakstīto likumu.

"Jaunieši tiek iepazīstināti [ar alkoholu] caur alu un (..) nomaina to pret stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem," sacīja Nacionālā atkarību izpētes centra pētniece Jevgēņija Koškina.

Kā norāda Pasaules Veselības organizācija, no alkoholisma ik gadu mirst pusmiljons Krievijas iedzīvotāju. Tāpat tas samazina dzīves ilgumu, kas šobrīd Krievijas vīriešu vidū ir vidēji 60 gadi - daudz mazāk nekā tādās valstīs kā Bangladeša un Hondurasa.

Taču Koškina apšauba jaunā likuma gaidāmo efektivitāti, ņemot vērā augsto alkoholisma līmeni valstī, sacīdama, ka cilvēki nav raduši īpaši cienīt likumus.

Alus darītavas "SABMiller" Krievijas filiāles pārstāvis Kirils Bolmatovs kritizē lēmumu pievērsties alus, nevis stipro alkoholisko dzērienu lietošanas ierobežošanai.

"[Viegli] pieejami stiprie alkoholiskie dzērieni veicina alkoholismu. Litrs degvīna Krievijā maksā ļoti maz - aptuveni četrus eiro, kas nav iedomājams Eiropā."

Tāpat jaunais likums ir satraucis ne tikai vietējos alus darītājus, bet arī tā importētājus, jo Krievija ir ceturtais lielākais alus patēriņa tirgus pasaulē.

Saskaņā ar kādu aptauju 39% Krievijas iedzīvotāju par savu iecienītāko dzērienu uzskata alu, kamēr 32% dod priekšroku degvīnam.

"Alus tirdzniecība ielu kioskos dod aptuveni pusi no kopējiem ienākumiem," norādīja Bolmatovs.

Viņš paredz, ka jaunais likums būs "smags trieciens mazajiem uzņēmumiem un darbavietām", taču tas īpaši neietekmēs lielās alus darītavas.

"Tās varētu nepieredzēt lielāku izaugsmi, bet tās vismaz uzturēs stabilu tirdzniecības apjomu."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits