Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maskavā opozīcijas protestu akcijas laikā aizturēti vismaz 638 cilvēki

Pie Maskavas mērijas, kur Krievijas opozīcija sestdien plānoja protesta akciju pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus galvaspilsētas domes vēlēšanām, policija aizturējusi 638 cilvēkus, ziņo nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic politieslodzīto uzskati.

Tajā pašā laikā mediji vēsta, ka daudzi aizturētie pēc zināma laika tiekot atbrīvoti bez administratīvo protokolu sastādīšanas.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem uz nesankcionēto akciju bija ieradušies apmēram trīsarpus tūkstoši cilvēku, taču patieso protestu dalībnieku skaitu grūti noteikt, jo tie izvērsušies daudzās nekoordinētās stihiskās demonstrācijās.

Šobrīd viena no protestētāju grupām bloķējusi satiksmi uz Dārzu loka, kas ir maģistrālais apvedceļš pilsētas centrā, un domājams, ka atkal atsāksies aizturēšanas.

Aizturēšanas sākās jau pāris stundas pirms plānotā akcijas sākuma plkst.14, un mediji ziņo, ka bieži tikuši aizturēti arī nejauši garāmgājēji.

Jau no rīta gar mēriju bija izvietoti ļoti lieli policijas spēki un norobežojumi.

Garāmgājējiem policisti paskaidroja, ka Tveras iela, kur atrodas daudzi pilsētnieku un tūristu iecienīti restorāni, izstāžu zāles un veikali, esot slēgta.

Jau neilgi pēc akcijas sākuma policija lielāko daļu protestētāju atspieda mazākās šķērsielās, kur brīžiem izcēlās nelielas sadursmes un kārtības sargi lika lietā stekus un elektrošoka ierīces.

Ir ziņas par vismaz desmit cietušajiem, kuru vidū ir arī žurnālisti un pat pilnīgi nejauši cilvēki.

Tikmēr paralēlajās ielās mērijas apkārtnē protesta akcija turpinās, un protestētāji dažādos virzienos dodas improvizētos gājienos pa Maskavas centru.

Policija šos gājienus līdz šim necentās apturēt.

Vienlaikus mediji ziņo, ka akcijas laikā Maskavas centrā traucēti mobilo tālruņu un interneta sakari.

Neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj", kas tiešajā ēterā atspoguļo akcijas norisi, ziņo, ka tā redakcijā ieradusies policija, lai galvenajai redaktorei Aleksandrai Perepelovai izsniegtu pavēsti par ierašanos izmeklēšanas komitejā.

Viņai piemērots liecinieces status lietā par vēlēšanu komisijas darba traucēšanu.

Iepriekš policija ieradās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija interneta televīzijas kanāla redakcijā un pārtrauca tā raidījumus.

Varasiestādes atkārtoti paziņojušas, ka šodien paredzētā nesankcionētā akcija esot nelikumīga, un Maskavas mērs aicinājis pilsētniekus tajā nepiedalīties, brīdinot, ka tās laikā esot plānotas "provokācijas".

Pagājušās nedēļas nogalē, protestējot pret atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus, Maskavā uz varasiestāžu sankcionētu mītiņu pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, un tas izvērtās par plašāko protesta akciju, kādu Krievijas galvaspilsēta pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27.jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

Taču Navaļnijs šonedēļ tika aizturēts, un kārtējo reizi viņam piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju.

Savukārt vairāku nereģistrēto kandidātu mājās un to kampaņas štābos veiktas kratīšanas, bet viņi paši izsaukti uz nopratināšanām izmeklēšanas komitejā saistībā ar jaunierosināto krimināllietu par vēlēšanu komisijas "darba traucēšanu", kas izpaudusies opozīcijas aktīvistiem sarīkojot pie Maskavas vēlēšanu komisijas mītnes vairākus piketus un nesankcionētus mītiņus.

Arī naktī uz sestdienu kratīšanas turpinājās, un tiek ziņots, ka pirms paredzētās protestu akcijas aizturēts viens no pazīstamākajiem nereģistrētajiem kandidātiem Iļja Jašins, kurš šobrīd ir municipālās padomes priekšsēdētājs vienā no Maskavas rajoniem.

Aizturēts arī Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs, kā arī nereģistrētie neatkarīgie kandidāti Dmitrijs Gudkovs un Jūlija Gaļamina.

Pēc kratīšanas Korupcijas apkarošanas fondā uz nopratināšanu Izmeklēšanas komitejā aizvesti arī vismaz divi tā darbinieki.

Sestdienas pusdienlaikā tika aizturēta arī Navaļnija līdzgaitniece Ļubova Soboļa, kas protestējot pret atteikumu reģistrēt viņu kā kandidāti, pieteikusi badastreiku. Viņa, nepaskaidrojot aizturēšanas iemeslus, nogādāta tiesā.

Dažiem nereģistrētajiem kandidātiem slapstoties tomēr izdevies nokļūt līdz protesta akcijas norises vietai, kur arī viņi dienas gaitā tikuši aizturēti.

Visi aizturētie neatkarīgie kandidāti nogādāti dažādās Maskavas un Piemaskavas tiesās.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

oma
o
Pūķins jau labu laiku valkā pamperus, jo jūt kā groži lēnām slīd no viņa rokām. Diez kur viņš spruks - uz Ziemeļ Koreju ??
biedrs Tutuškins
b
Demokratija krievu stilā.
interesanti
i
Putina družbans un kāpostu zaglis, zolotovs, tiešā un pārnestā nozīmē, pavēl dauzīt krievijas ieszīvotājus, kuri vēlas gfodīgas vēlēšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits