Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (14:24) - Krievijas tiesa opozīcijas līderim Navaļnijam piespriež nosacītu cietumsodu

Krievijas Kirovas apgabaltiesa trešdien atcēla opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam piespriesto piecu gadu cietumsodu, tā vietā piemērojot nosacītu cietumsodu. Aizstāvības puse bija pieprasījusi atcelt notiesājošo spriedumu.

Uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas Navaļnijs tiesa zālē esošajiem žurnālistiem paziņoja, ka spriedumu uzskata par netaisnīgu un to pārsūdzēs.

Intervijā telekanālam Doždj opozicionārs sacīja, ka turpinās būt aktīvs politiskajā dzīvē. "Vai tiešām jūs domājat, ka tādas blēņas to apturēs," vaicāja Navaļnjs. Priecāties gan sevišķi nav par ko, viņš piebilda, "jo es tomēr joprojām esmu notiesātais".

Kaut arī Navaļnijam piespriests tikai nosacīts sods, tas joprojām liedz viņam kandidēt uz vēlētiem amatiem. Navaļnijs iepriekš apliecinājis apņemšanos kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās.

"Tas neatceļ politisko cīņu, viņiem neizdosies iebiedēt nedz mani, nedz kolēģus. Mēs esam nodemonstrējuši, ka mēs varam vērst pret varu pienācīgu spiedienu. Ir jāturpina, lai panāktu, ka tiek atbrīvoti tie, kas saistībā ar politiskām lietām turpina sēdēt cietumos, konkrēti saistībā ar "Bolotnajas lietu". Paldies visiem par atbalstu. Tagad viņi uzskatīs - ja falša krimināllieta noslēdzas ar nosacītu sodu, mums viņiem par to ir jābūt pateicīgiem un jāaizmirst. Tā tas nav," uzsvēra Navaļnijs.

Vairāki eksperti vēl pirms sprieduma pasludināšanas prognozēja, ka Navaļnijam tiks piespriests nosacīts sods.

"Ja Navaļniju iesēdinās cietumā, šoreiz - uz ilgu laiku, tad tas būs starptautisks skandāls - politieslodzītā tēla rašanās kā sliktākajos Āzijas vai Āfrikas režīmos," skaidroja politologs Pāvels Svjatenkovs. "Tāpēc valsts vara nav ieinteresēta Navaļnija iesēdināšanā."

Pēc sprieduma pasludināšanas Navaļnijs pauda pārliecību, ka galvenais lēmumu pieņēmējs prāvā bijis prezidents Vladimirs Putins.

"Tas ir pilnīgi skaidrs, ka visi lēmumi - kā pirmais reālais spriedums, tā arī tā nomainīšana tagad uz nosacīto sodu - netiek pieņemti šeit, bet tos personīgi pieņēma Vladimirs Putins," sacīja opozicionārs.

"Man nav ne vismazākās nojausmas, kas notiek viņa galvā, kāpēc viņš maina savus lēmumus," atzina Navaļnijs.

"Vara cenšas ar visu savu spēku izspiest mani no politiskās cīņas," viņš sacīja. "Tas ir pilnīgi skaidrs, ka viņiem neizdosies nedz mani, nedz manus kolēģus izstumt no politiskās cīņas. Mēs turpināsim."

Kā ziņots, Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa 18.jūlijā Navaļnijam Kirovļes lietā piesprieda piecu gadu cietumsodu.

Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes", kas notikusi pirms vairākiem gadiem, kad Navaļnijs strādāja par Kirovas apgabala gubernatora Nikolaja Beliha padomnieku.

Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests.

Tiesa, nākamajā dienā pēc prokuratūras prasības Navaļnijam un Oficerovam arests tika aizstāts pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu.

Opozīcijas aktīvisti nosodījuši visu prāvu, kas ir pēdējā vairāku šādu tiesas procesu kopumā, ar kuru palīdzību Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšas apslāpēt katru neapmierinātības izpausmi pret viņa 13 gadu varu.

8.septembrī aizvadītajās Maskavas mēra vēlēšanās Navaļnijs ieguva 27% balsu, piekāpjoties līdzšinējam pilsētas vadītājam Sergejam Sobjaņinam.

Navaļnijs teicis, ka 2018.gada prezidenta vēlēšanās metīs izaicinājumu Putinam. Viņš ir autors Kremļa partijas Vienotā Krievija palamai "blēžu un zagļu partija", kas ir kļuvusi par populāru šī politiskā spēka apzīmējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits