Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Putins par Medvedevu: mēs esam ļoti tuvi cilvēki un saprotam viens otru

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien noliedza, ka viņam būtu domstarpības ar prezidentu Dmitriju Medvedevu.

* Putins militāro iebrukumu Lībijā pielīdzina krusta kariem viduslaikos

* Medvedevs aizrāda Putinam par izteikumiem Lībijas jautājumā


"Es jums apliecinu, ka mēs esam ļoti tuvi cilvēki, un mēs saprotam viens otru," teica Putins preses konferencē vizītes laikā Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā, atbildot uz jautājumu, vai Krievijas vadībai ir vienota nostāja attiecībā uz situāciju Lībijā.

"Kas attiecas uz to, vai Krievijas vadībai ir vienoti uzskati par Lībijas notikumiem: pie mums Krievijas prezidents vada ārpolitiku, un tur nevar būt šķelšanās," sacīja Putins.

Viņš arī uzsvēra, ka prezidentam ir "jāformulē valsts nostāja, izmantojot atbilstošus izteicienus".

Pēc Putina teiktā, runājot par problēmas būtību, "mums visiem ir jādomā par upuriem, kuru daudzums palielinās gan Lībijā pašlaik faktiski notiekošā pilsoņu kara rezultātā, gan šīs valsts teritorijai doto raķešu un bumbu triecienu rezultātā".

"Taču, protams, par to pirmām kārtām ir jādomā tiem, kuri ir līdzvainīgi šajā traģēdijā. Jādomā par to un jālūdzas par savas dvēseles glābšanu," sacīja Krievijas premjers.

Jau vēstīts, ka Putina preses sekretārs iepriekš otrdien paziņoja, ka Putina pirmdien paustais vērtējums par situāciju saistībā ar Lībiju ir viņa personīgais viedoklis, bet vienīgā Krievijas oficiālā pozīcija ir tā, ko paudis prezidents Dmitrijs Medvedevs.

"Mēs runājam par dažādiem vērtēšanas līmeņiem," sacīja Krievijas valdības vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs žurnālistiem Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā, kur Putins ieradies vizītē.

"Vērtējums, kuru izklāstīja premjers, nav nekas cits kā viņa personīgais viedoklis, bet vērtējums, kuru paziņoja valsts vadītājs, ir vienīgā Krievijas Federācijas oficiālā pozīcija, pie kuras visi arī pieturas," uzsvēra Peskovs.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien nosauca par nepieļaujamiem Krievijas premjerministra Vladimira Putina izteikumus, kuros Putins ANO rezolūciju, kas pieļauj militāru iejaukšanos Lībijā, nosauca par "viduslaiku aicinājumu uz krusta kariem".

"Nekādā gadījumā nav pieļaujams izmantot izteikumus, kuri, pēc būtības, ved uz civilizāciju sadursmi. Tādus kā "krusta kari" un tā tālāk. Tas ir nepieņemami. Pretējā gadījumā viss var beigties daudz sliktāk nekā pat notiek. Par to ir jāatceras visiem," sacīja Medvedevs žurnālistiem savā Piemaskavas rezidencē Gorkos.

Medvedevs uzsvēra, ka neuzskata ceturtdien pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju par nepareizu.

"Es uzskatu, ka šī rezolūcija kopumā atspoguļo mūsu izpratni par notiekošo Lībijā, taču ne pilnībā, tāpēc mēs savas veto tiesības neizmantojām, un, kā jūs saprotat, mūsu atteikšanās izmantot veto tiesības bija kvalificēta, vadoties no pilnībā saprotamām sekām," sacīja Krievijas prezidents.

Viņš teica, ka tādi esot bijuši viņa norādījumi Krievijas Ārlietu ministrijai.

Medvedevs arī piebilda, ka Krievija nepiedalīsies ne lidojumu aizliegumu zonas ieviešanas operācijā, ne arī sauszemes operācijā Lībijā, kādu, pēc Krievijas prezidenta teiktā, nevarot izslēgt.

Jau ziņots, ka Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pirmdien nosodīja ANO rezolūciju, kas pieļauj militāru iejaukšanos Lībijā, nosaucot to par "viduslaiku aicinājumu uz krusta kariem", kā arī kritizēja Vašingtonu par to, ka tā pēdējā laikā starptautiskajā arēnā bieži izmanto militāru spēku.

Putins paziņoja, ka lēmumā par militāru iejaukšanos neesot ne loģikas, ne sirdsapziņas. "Drošības padomes rezolūcija, protams, ir nepilnīga un kļūdaina," Krievijas ziņu aģentūras citē premjera teikto, apmeklējot raķešu rūpnīcu Udmurtijas pilsētā Votkinskā. "Man tas atgādina tādu kā viduslaikos izteiktu aicinājumu uz krusta kariem, kad kāds kādu aicina doties uz noteiktu vietu un atbrīvot kādu citu," klāstījis Putins.

Tāpat Krievijas premjers asi nosodīja "pastāvīgo tendenci", kad ASV militāri iejaucas notikumos visā pasaulē. Putins teica, ka Vašingtona rīkojoties bez sirdsapziņas.

"Esmu nobažījies par vieglumu, ar kādu lēmums par militāra spēka izmantošanu tika pieņemts," viņš komentēja starptautiskās sabiedrības lēmumu par militāru iejaukšanos Lībijas konfliktā.

Pēdējos gados ASV ir iejaukušās bijušajā Dienvidslāvijā, Afganistānā un Irākā, uzskaitīja Putins, piebilstot, ka "tagad ir Lībijas kārta". "Tas viss tiek darīts, lai it kā pasargātu civiliedzīvotājus. Kur te ir loģika, kur ir sirdsapziņa? Te nav ne vienas, ne otras," teica Krievijas premjers.

Bez tam Putins arī atzina, ka notikumi Lībijā apstiprina, ka Krievijas lēmums pastiprināt bruņotos spēkus bijis pareizs, netieši norādot uz jaunu vairāk nekā 300 miljardu latu vērtu bruņojuma iegādes projektu.

Tāpat premjers paziņoja, ka Krievija, sākot no 2013.gada, dubultos stratēģisko un taktisko raķešu sistēmu ražošanu.

Krievija sākotnēji atbalstīja pret Lībijas līdera Muammara Kadafi režīmu vērstās sankcijas, balsojot par ANO Drošības padomes lēmumu par ieroču embargo un citas sankcijas pret Kadafi un viņam tuvu stāvošām personām.

Taču vēlāk Krievija iebilda pret starptautiskās koalīcijas lēmumu par militāru iejaukšanos Lībijā, lai pasargātu civiliedzīvotājus. Tomēr savas veto tiesības Drošības padomē Krievija neizmantoja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits