Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Islāma valsts atgūst kontroli Sīrijas pilsētā Palmirā

Džihādistu grupējums Islāma valsts svētdien atguvis kontroli Sīrijas vēsturiskajā pilsētā Palmirā pēc tam, kad Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki atstāja tuksneša pilsētu, paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Sīrijas Cilvēktiesību observatorija.

"Neskatoties uz gaisa triecienu turpināšanos, Islāma valsts pārņēma kontroli visā Palmiras teritorijā pēc tam, kad Sīrijas armija atkāpās no pilsētas dienvidiem," paziņoja organizācijas vadītājs Rami Abdelrahmans.

Džihādisti strauji pārvietojās pār pilsētu pēc tam, kad savā kontrolē pārņēma tās ziemeļu piepilsētu un slaveni citadeli uz rietumiem no Palmiras.

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts propagandas atzars Amaq arī vēstīja, ka Islāma valsts svētdien ir atguvusi "pilnīgu kontroli" pār pilsētu pēc tam, kad pārņēma savā kontrolē citadeli stratēģisko nozīmīgajā pakalnā ar skatu uz Palmiru.

Ofensīvu UNESCO Pasaules mantojuma vietu sarakstā iekļautās Palmiras pievārtē Islāma valsts sāka pagājušajā nedēļā.

Sestdien grupējums pārņēma savā kontrolē naftas un gāzes laukus pie pilsētas, kuras atkārtota nonākšana džiādistu rokās rada jaunas bažas par Palmirā atlikušajiem antīkajiem dārgumiem.

Spēcīgā Krievijas spēku īstenotā bombardēšanā svētdienas rītausmā gāja bojā vairāki Islāma valsts karavīri, bet citi grupējuma kaujinieki atstāja pilsētu. Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas vadītājs norādīja, ka drīz pēc tam kaujinieki atgriezās ar jaunu sparu un ieguva pilsētu savā kontrolē.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās lidmašīnas veikušas 64 gaisa triecienus pret "kaujinieku pozīcijām, konvojiem un rezervēm" Palmirā.

Tās lidmašīnas esot nogalinājušas vairāk nekā 300 kaujinieku un iznīcinājušas 11 tankus un 31 transportlīdzekli.

Krievija kopš 2015.gada septembra īsteno gaisa triecienu kampaņu ar mērķi palīdzēt Asada spēkiem.

Islāma valsts kaujinieki nereti ir izmantojuši taktiku, kad intensīvas bombardēšanas laikā atkāpjas, bet uzreiz pēc tās atgriežas ar jaunu sparu.

Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas apkopotā informācija liecina, ka džihādisti nogalinājuši apmēram 100 Sīrijas armijas pārstāvjus, kopš ceturtdien sāka vienlaicīgus uzbrukumus vairākām režīma pozīcijām.

Sunnītu musulmaņu ekstrēmistu grupējums pērn maijā sagrāba vairākas pilsētas Homsas provincē, tostarp Palmiru, bet martā Sīrijas režīma spēki ar Krievijas atbalstu atguva Palmiru.

Tā tika uzskatīta par vienu no lielākajām uzvarām, un Krievijas slavenības kopš marta vairākkārt devās uz Palmiru, lai uzstātos ar koncertiem un piedalītos publiskās svinībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits