Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ASV un Lielbritānija veic gaisa triecienus hutiešu nemierniekiem Jemenā

ASV un Lielbritānija ceturtdienas vakarā un piektdienas rītā veica gaisa triecienus hutiešu nemierniekiem Jemenā, atbildot uz Irānas atbalstīto hutiešu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā, ziņoja ASV mediji.

Gaisa triecienos, kas notikuši pēc vairākiem Rietumu sabiedroto brīdinājumiem, tika izmantoti iznīcinātāji un raķetes "Tomahawk".

Gaisa triecieni trāpīja vairākām pilsētām Jemenā, kur hutieši kontrolē plašu teritoriju, sacīja ziņu avots hutiešu aprindās un aculiecinieki.

Hutiešu oficiālie mediji ziņoja, ka triecieni bija vērsti pret gaisa spēku bāzi pie galvaspilsētas Sanas, pret lidostām Taezā, Hodeidā un Absā, un militāru nometni pie Saadas.

"Mūsu valsts tika pakļauta plašam agresīvam uzbrukumam, ko veica amerikāņu un britu kuģi, zemūdenes un kara lidmašīnas," sacīja hutiešu valdības ārlietu ministra vietnieks Huseins al Ezi. "Amerikai un Lielbritānijai būs jāsagatavojas maksāt lielu cenu un ciest visas šīs kliedzošās agresijas smagās sekas," sacīja Ezi. 

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka triecieni hutiešiem tika veikti ar "atbalstu" no Austrālijas, Bahreinas, Kanādas un Nīderlandes puses. Baidens sacīja, ka šie triecieni bija "aizsardzības akcija" pēc hutiešu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā un ka viņš "nevilcināsies" dot pavēli par tālāku militāru rīcību, ja tā būtu nepieciešama.

"Šodien pēc mana rīkojuma ASV militārie spēki (..) sekmīgi veica triecienus pret vairākiem mērķiem Jemenā, kurus hutiešu nemiernieki izmantoja, lai apdraudētu kuģošanas brīvību vienā no pasaules svarīgākajiem kuģu ceļiem," sacīja Baidens.

"Šie mērķētie triecieni ir skaidrs vēstījums, ka ASV un mūsu partneri necietīs uzbrukumus mūsu personālam un neļaus naidīgiem aktoriem apdraudēt kuģošanas brīvību vienā no pasaules svarīgākajiem tirdzniecības maršrutiem," piebilda Baidens.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks paziņoja, ka pret hutiešiem Jemenā veiktie triecieni bija "nepieciešami un samērīgi". 

"Neraugoties uz starptautiskās sabiedrības atkārtotiem brīdinājumiem, hutieši ir turpinājuši īstenot uzbrukumus Sarkanajā jūrā," sacīja Sunaks. "Tāpēc mēs kopā ar ASV esam īstenojuši ierobežotu, nepieciešamu un samērīgu darbību pašaizsardzībai (..) lai degradētu hutiešu militārās spējas un aizsargātu globālo kuģu satiksmi."

Hutieši ir vairākkārt uzbrukuši svarīgam starptautiskās kuģošanas maršrutam Sarkanajā jūrā, kopš 7.oktobrī Gazas joslā sākās karš starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās". Viņi paziņojuši, ka šādi solidarizējas ar palestīniešiem, atbildot uz Izraēlas veikto Gazas joslas bombardēšanu.

Rietumvalstu triecieni riskē pārvērst saspīlēto situāciju Tuvajos Austrumos plašākā konfliktā, kurā ASV un Izraēla nostātos pret Irānu un tās sabiedrotajiem reģionā.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks ceturtden sasauca valdības ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu iespējamos triecienus hutiešiem, ziņoja britu mediji.

ASV decembrī izveidoja starptautisku koalīciju jūras satiksmes aizsardzībai Sarkanajā jūrā, kuru šķērso 12% pasaules tirdzniecības plūsmas.

Šīs koalīcijas 12 valstis 3.janvārī brīdināja hutiešus par "sekām", ja viņi nekavējoties neapturēs uzbrukumus tirdzniecības kuģiem.

Hutieši otrdienas vakarā veica līdz šim lielāko uzbrukumu, kura gaitā ASV un Lielbritānijas spēki notrieca 18 dronus un trīs raķetes.

ANO Drošības padome trešdien pieprasīja nekavējoties izbeigt hutiešu uzbrukumus kuģiem, brīdinot par draudiem reģionālajam mieram un drošībai.

Rietumu sabiedroto pacietība izsīka ceturtdienas rītā, kad ASV armija paziņoja, ka hutieši izšāvuši pretkuģu ballistisko raķeti uz kuģu maršrutu Adenas līcī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits