Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

CNN: Islāma valsts teroristi Mosulā iznīcinājuši relikviju kopijas, īstās nozogot

Kad teroristu grupējums 2014. un 2015. gadā pārņēma savā kontrolē lielas teritorijas Sīrijā un Irākā, papildus šausminošajiem nāvessodu video internetā tika izplatīti propagandas materiāli, kuros fanātiķi iznīcināja statujas un citas nenovērtējamas vēstures relikvijas. Taču, kā ziņo CNN, daļa no sadauzītā nebija oriģināli, bet gan ģipša replikas, savukārt iznīcināšana veikta, lai piesegtu zādzības.

Teroristu propagandas video materiāli, kuros kaujinieki demonstrēja statuju un citu relikviju dauzīšanu, patiesībā bijis tikai ērts aizsegs, lai izlaupītu muzeju Mosulā, ziņoja CNN. Šobrīd, kad kaujinieki tikuši daļēji padzīti no pilsētas, žurnālisti kopā ar vietējo policiju, zinātniekiem un bruņotajiem spēkiem var apmeklēt muzeju, lai noskaidrotu patieso zaudējumu apjomu.

2015.gadā izplatītajā video netika iekļautas ainas, kurās kaujinieki ielaužas muzeja glabātuvē, izlaupa vitrīnas, noliktavas un savāc vērtīgākos artefaktus, lai tos vēlāk pārdotu melnajā tirgū par ievērojamām summām. Taču video gan ir kāds kaujinieks, kurš apgalvo, ka Dievs ir pavēlējis iznīcināt iepriekšējo kultūru paliekas, tāpēc to vērtība Islāma valstij nav svarīga.

Žurnāls SestDiena arī vēstīja par video materiāliem, kuros redzams, kā tiek uzspirdzinātas Nimrūdas pilsētas drupas, ko uzskata par vienu no 20. gadsimta lielākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem. 1988. gadā zem tām tika uzietas kapenes, kurās atradās ļoti vērtīgas zelta dārglietas. Irākas varasiestādes domā, ka zem drupām atradās vēl citas kapenes, kuras Islāma valsts varēja izlaupīt.

Par laimi, kā ziņo CNN korespondents Irākā, neilgi pirms apkārtmi sāka plosīt karš, Mosulas muzeju bija paredzēts rekonstruēt, tāpēc apmēram 1700 priekšmetu (no 2400 lielās kolekcijas) tika pārvietoti un Bagdādi. Muzejs teroristiem ir zaudējis apmēram ceturto daļu savas kolekcijas. 

Tiesa gan jāmin, ka ironiskā kārtā, kā portāls Diena.lv jau ziņoja, kaujinieki, kuriem tagad tiek pakāpeniski atņemta Mosula, palīdzējuši arheologiem. Proti, arheologi atgūtajās Mosulas teritorijās uzgājuši vērtīgus gravējumus, pazemes templi un, iespējams, ieeju pilī tieši teroristu grupējuma Islāma valsts izraktos pazemes tuneļos, kas paredzēti, lai slēpti pārvietotos vai nepieciešamības gadījumā bēgtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits