Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Erdogans: Turcija ir gatava sūtīt karaspēku uz Lībiju

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien pavēstīja, ka ir gatavs sūtīt karaspēku uz Lībiju, ja to pieprasīs Tripolē bāzētā Lībijas valdība.

"Attiecībā uz jautājumu par karavīru sūtīšanu - ja Lībija ko tādu mums pieprasīs, mēs turp varam nosūtīt savu personālu, it īpaši pēc noslēgtā militārās drošības līguma," uzrunā, kas tika pārraidīta televīzijā, sacīja Erdogans.

Turcija pagājušajā mēnesī parakstīja militāru vienošanos ar Tripolē bāzēto valdību - vienu no divām valdībām, kas pretendē uz kontroli pār visu valsti. Otra ir bāzēta Tubrukā, Lībijas austrumos, un tai lojāls ir feldmaršals Halifa Haftars. Viņa vadītais karaspēks ieņēmis pozīcijas pie Tripoles.

Pirms Turcijas un Tripolē bāzētās valdības vienošanās parakstīšanas mediji ziņoja, ka Krievija nosūtījusi 200 algotņus Haftara karaspēka atbalstam.

Krievija šo informāciju noliegusi, tomēr Erdogans sacīja, ka Lībijā "darbojas drošības uzņēmums no Krievijas ar nosaukumu Vagner. Šis uzņēmums uz turieni nosūtījis savu drošības personālu."

Līdzās militārajam līgumam Turcija un Tripoles valdība parakstīja arī strīdīgu vienošanos par jūras robežām, kas Turcijai piešķir tiesības Vidusjūrā veikt vērienīgus izpētes darbus par iespējamām naftas ieguves vietām.

"Ar jauno robežu, kas tika novilkta, mēs spersim soļus, lai aizsargātu Lībijas, Turcijas un Ziemeļkipras Turku Republikas intereses. Tas atbilst starptautiskajām tiesībām," skaidroja Erdogans.

Vienošanos kritizējušas Grieķija un Kipra, kā arī to Eiropas partneri, kas norāda, ka tiek pārkāptas jūras tiesības.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas ANO atzītā valdība un vairāki kaujinieku grupējumi. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits