Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Putina un Erdogana aprēķina mīla

Pastiprinoties Krievijas un rietumvalstu domstarpībām par situāciju kara pārņemtajā Sīrijā, Maskava izmanto brīdi, lai uzlabotu vēl nesen naidīgās divpusējās attiecības ar Turciju, neraugoties uz to, ka abas valstis atbalsta pretējas nometnes Sīrijas konfliktā. Krievijas iznīcinātāji un helikopteri jau vairākas nedēļas kopā ar Sīrijas valdības spēkiem intensīvi bombardē Alepo pilsētas austrumu rajonus, kurus kontrolē opozīcijas spēki.

Dumpinieku, kas vēlas gāzt Sīrijas autoritāro prezidentu Bašāru el Asadu, viens no tuvākajiem sabiedrotajiem ir Turcija. Mediji ziņo, ka Krievija un Turcija noslēgušas slepenu vienošanos, kas katrai valstij ļaušot īstenot savus mērķus Sīrijā.

Dramatiskie notikumi Alepo, kur valdības spēku un krievu brutālie uzlidojumi tiek mērķēti arī uz slimnīcām un skolām, iecirtuši vēl vienu pamatīgu ķīli Krievijas attiecībās ar Rietumiem.

Savienotās Valstis pagājušajā nedēļā pārtrauca sarunas ar Krieviju par karadarbības izbeigšanu Sīrijā, bet vēlāk apsūdzēja Damasku un Maskavu kara noziegumos. Amerikāņiem šonedēļ piebalsojuši briti un franči, kuri mudinājuši Starptautisko krimināltiesu izmeklēt iespējamos Krievijas kara noziegumus aplenktajā Alepo.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atcēla nākamnedēļ paredzēto vizīti Francijā pēc tam, kad šīs valsts vadītājs Fransuā Olands publiski pauda šaubas, vai abu tikšanās pašlaik vispār būtu nepieciešama. Kremļa dusmas izsaucis arī Apvienotās Karalistes ārlietu ministra Borisa Džonsona paziņojums, ka Krievija vainojama 20. septembrī notikušajā uzlidojumā ANO palīdzības konvojam netālu no Alepo. Krievijas Aizsardzības ministrija Džonsona izteikumus nodēvējusi par "rusofobisku histēriju", vēsta BBC.

Vēl viens nozīmīgs spēlētājs Sīrijas karā - Turcija -, kas iepriekš skaļi uzstāja, ka el Asadam ir jāatkāpjas, pirms nepilna gada bija tuvu tam, lai iesaistītos militārā konfrontācijā ar Krieviju. Novembrī turku iznīcinātājs netālu no Sīrijas robežas notrieca Krievijas militāro lidmašīnu, kas esot ielidojusi Turcijas gaisa telpā. Incidents, kurā dzīvību zaudēja krievu pilots, smagi iedragāja Krievijas un Turcijas attiecības.

Tās pakāpeniski uzlabojās tikai pēc tam, kad jūnijā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Krievijas kolēģim nosūtīja vēstuli, kurā atvainojās bojāgājušā pilota ģimenei. Šonedēļ Putins Stambulā tikās ar Erdoganu un runāja ne tikai par ekonomisko saišu attīstīšanu (tika parakstīta vienošanās par gāzes cauruļvada izbūvi Melnajā jūrā), bet arī par militāro sadarbību Sīrijā, kas šķiet neloģiska, ņemot vērā valstu atšķirīgo nostāju.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 13. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits