Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saniknoti protestētāji uzbrūk ASV vēstniecībai Bagdādē

Tūkstošiem saniknotu protestētāju otrdien ieradušies pie ASV vēstniecības Bagdādē, reaģējot uz nesenajiem ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma Hizbollah brigādes mērķiem Irākas rietumos, kuros zaudēja dzīvību vismaz 25 kaujinieki.

Irākas drošības spēki nav lieguši protestētājiem iekļūt tā dēvētajā Bagdādes zaļajā zonā, kur atrodas daudzas valdības iestādes un ārvalstu vēstniecības un kas parasti tiek stingri apsargāta. Dažas stundas vēlāk gan turp nosūtīti Irākas armijas karavīri un policijas īpašo uzdevumu vienības, bet ASV karavīri laiduši darbā pret protestētājiem asaru gāzi.

Skandējot "Nost, nost ar ASV!", protestētāji centās iebrukt vēstniecības teritorijā, dedzināja ASV karogus, norāva novērošanas kameras un aizdedzināja kādu tukšu apsardzes posteni.

Viņi turēja grupējuma karogus un plakātus, kuros aicināts slēgt vēstniecību un izteikti pamudinājumi Irākas parlamentam pieprasīt ASV spēku izvešanu no valsts.

Daļa protestētāju, kas pirms tam bija piedalījušies uzlidojumu upuru bērēs, mēģināja pārrāpties nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, bet daļa izgāza vārtus un vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam.

Kā ziņu aģentūrai AP pastāstījis kāds vēstniecības darbinieks irākietis, vēstniecības kompleksa apsardze izvedusi daļu darbinieku pa citiem vārtiem, vēl daļa evakuēti helikopteros, bet citi joprojām atrodas ēkas drošākajās daļās.

Irākas premjerministrs Adels Abdelmahdi aicinājis protestētājus nekavējoties doties projām no vēstniecības.

ASV prezidents Donalds Tramps savukārt paziņojis, ka uzbrukumā vēstniecībai vainojama Irāna un ka tai nāksies "pilnībā par to samaksāt".

Vienubrīd pie vēstniecības ēkas ieradās arī Irākas iekšlietu ministrs Jasins al Jaseri. Kā viņš vēlāk pastāstīja ziņu aģentūrai AP, premjers brīdinājis ASV, ka triecieniem pret šiītu kaujiniekiem var būt smagas sekas.

Ministrs arī norādīja, ka vēstniecības apsardze tiks pastiprināta, lai neļautu protestētājiem tai tuvoties, vienlaikus likdams noprast, ka Irākas karaspēks necentīsies izklīdināt pūli ar spēku.

Amerikas Savienotās Valstis svētdien paziņoja, ka veikušas uzbrukumus pieciem šiītu kaujinieku grupējuma Hizbollah brigādes mērķiem Sīrijā un Irākā. ASV vaino grupējumu piektdien notikušajā raķešu uzbrukumā Irākas armijas bāzei netālu no Kirkūkas.

Irākas prezidents Barhams Salehs paziņojis, ka uzlidojumi pārkāpuši viņa valsts suverenitāti, un aicinājis neieraut Irāku reģionālos un starptautiskos konfliktos.

Arī Irākas šiītu garīgais līderis Ali al Sistani nosodījis uzlidojumus un aicinājis ievērot Irākas suverenitāti.

Tautas mobilizācijas spēku līderis Abu Mahdi Almohandess savukārt draudējis atriebties ASV spēkiem Irākā par uzlidojumiem.

Irāka ilgu laiku centusies noturēt līdzsvarā savas attiecības ar ASV un ar Irānu, bet valdības pašreizējā asā reakcija uz uzlidojumiem un protestētāju neatturēšana no tuvošanās vēstniecībai liek domāt par nopietnu Bagdādes un Vašingtonas attiecību pasliktināšanos.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

H.Fords (USA)
H
Изолируйте 50 самых богатых евреев — и войны прекратятся!" - Генри Форд. "The New-York Times." - 1925 год.
polītologs
p
Ļoti spēcīgais žīdu lobijs ASV grūž valsti uz naidošanos ar Irānu. Tas ir Izraēlas interesēs, bet ne ASV.
ha, ha
h
Nemaz nešaubos, ka atšķirībā no Klintones noziedzīgās bezdarbības Bengazi, Tramps parūpēsies par savas valsts diplomātu drošību. Tiek ziņots, ka uz vēstniecību jau nosūtīti 100 ASV jūras kājnieki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits