Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ēnu dienas konkurss: Apsardzes darbiniekam nepieciešams "ass" prāts un intuīcija

Ēnu dienā es izvēlējos būt par "ēnu" SIA "Maxima Latvija" Kurzemes departamenta reģiona direktorei Līgai Ingei, jo Saldus pilsētā ir Maxima X, Maxima XX veikali. Tur biju redzējusi apsardzes darbiniekus. Mani ieinteresēja viņu darbs. Saprotu, ka apsardzes darbinieki nodrošina kārtību un drošību veikalā. Uzzinot par iespēju redzēt un izprast šo cilvēku darbu, pieteicos būt par "ēnu". 

Ēnu diena sākās, kopā ar Līgu braucot pa Kurzemes reģiona veikaliem. Bijām Tukumā Maxima X, Maxima XX, Saldus Maksima XX veikalos. Tikāmies ar veikala direktoriem, menedžeriem, apsardzes darbiniekiem.

Reģionālās direktores pienākumos ietilpst atbildēt par šo veikalu apmeklētāju un darbinieku iekšējo un ārējo drošību. Līga sekoja gan darbinieku (apsardzes) darbam, kas saistīta ar zādzībām (apmeklētāju), gan darbinieku ļaunprātīgu stāvokļa izmantošanu, kas varētu kaitēt Maximas ekonomiskai sistēmai. Vienā no veikaliem tika aizturēts zaglis, kurš centās nozagt alkoholisku dzērienu. 

Šajā brīdī saskatīju rakstura īpašības, kas ir nepieciešamas apsardzes darbiniekam, tas ir – nosvērtība, līdzsvarotība, pacietība, "ass" prāts, drošsirdība arī asprātība- kuras nepieciešamas zagļa aizturēšanai.

Manas pārdomas tajā brīdī – vai mūsu sabiedrība ir tik tālu degradējusies, ka ir vajadzība zagt alkoholiskos dzērienus? Vai tā ir nepieciešamākā prece? Saprotu to, ka zaglis paliek zaglis - vienalga vai viņš zog pārtiku vai ko citu......

Katram cilvēkam ir jāuzņemas atbildība par nodarīto kaitējumu. Līga šajā situācijā, lai gan redzēja visu, pilnībā uzticējās saviem darbiniekiem. Manā uztverē viņi darbojās profesionāli. Ievēroju, ka Līga apsardzes darbiniekus kontrolē, tos neaizvainojot, bet ļoti profesionāli izvērtējot viņu darbu. Pārbauda ierakstus apsardzes žurnālos, sastādītos aktus gan zagļiem, gan darbiniekiem. Arī skatoties video ierakstus. Secināju to, ka šeit ir nepieciešams "ass" prāts, domāšana, intuīcija, lai varētu izvērtēt radušās situācijas.

Visas Ēnu dienas gaitās saskatīju, ka apsardzes darbinieki ciena reģionālo direktori gan kā cilvēku, gan kā priekšnieci. Apsardzes darbinieki apsprieda ar Līgu dažādus darba jautājumus, uz kuriem, Līga sniedza izsmeļošas atbildes. Tas liek man secināt, ka reģionālajai direktorei pilnībā jāparzin katra veikala darbinieku un apmeklētāju iespējamā saistība. Jāizvērtē vai attiecīgajā veikalā nav apsardzes darbinieku ļaunprātīga amata izmantošana.

Ēnu dienas ietveros Līga apmeklēja, pārbaudīja 3 veikalus. Sekojot Līgas darbībām pamanīju, ka Līgai ir savādāka pieeja pret katru darbinieku - jo viņa zina kuru darbinieku vajag uzslavēt, vai kuru sarāt, lai savu darbu pildītu labāk.

Par šo dienu un iespaidiem gūtajiem es varētu rakstīt daudz, bet izdarot secinājumus, tie ir šādi: 
1. Lai šo darbu strādātu, ir vajadzīgas zināšanas, kas saistītas ar tieslietām, ar cilvēka psiholoģiju, u.c.;
2. Ir vajadzīgas rakstura īpašības tādas kā nosvērtība, pacietība, drosme, izturība, drošsirdība un arī intuīcija. Šo īpašību sarakstu varētu turpināt.

"Ēnojot" Līgu, šis darbs met man izaicinājumu – vai es spētu darīt tik labi darbu kā Līga......

Daudzi saka, ka apsardzes darbā nav vietas sievietēm, bet nav svarīgi sieviete vai vīrietis, galvenais cik labi tu to veic... Līgā es saskatu piemēru uz kuru ir vērts iet un tiekties, lai sasniegtu dzīves mērķi. 

Liels, liels paldies Līgai, ka šodien viņa man ļāva ieskatīties viņas darba ikdienā. 

Iesaku: Nākošā 2013.gadā, izmantot Ēnu dienu, lai uzzinātu par savu interesējošo profesiju. Iesaku daudziem cilvēkiem ēnot šo direktori, lai gan kāds neinteresējās par šo profesiju pēc ēnu dienas jūsu domas mainītos! Tiešām ēnu diena bija lieliska un interesanta. Aizrāva šī diena mani! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi