Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ēnu dienas konkurss: Arī veterinārārstam jāprot labi rēķināt

Šogad es "ēnoju" veterinārārsti Marutu Saudorgu, kas strādā Iecavas veterinārajā klīnikā. Viņai ir arī palīgs jeb asistents Vjačeslavs, kas vēl ir students. Viņš studē Jelgavas Lauksaimniecības Universitātē.

Mana ēnu diena bija 18.februārī (jo 15.februārī slimoju) un sākās 9:00, bet beidzās 16:00. Tāds ir klīnikas darba laiks sestdienās. Katru otro dienu ārstes mainās. Katram pacientam ir savs dokuments, bet tiem dzīvniekiem, kuriem bija trakumsērga, ir speciāla pase, kurā ir potes, numuri, zīmogi, paraksti.

Ja taisa operāciju, saimniekam ir jāparaksta papīri, jo narkoze ir spēcīga un var notikt viskautkas. Pirmais pacients bija taksīte Rita, viņai bija slims vēders. Kaķītei Bellai veica kastrēšanu. Vēl bija divi suņi, kur vienam sāpēja auss, bet otram bija alerģija pret blusu kodumiem un viņš stipri kasījās. Man bija viņu žēl. 

Klīnikā ir trīs telpas - veikals, apmeklētāju telpa, operāciju telpa. Cilvēki nāk, pierakstās, saka, kādas ir dzīvniekiem problēmas. Ārste iedod barību vai tabletes slimajam dzīvnieciņam. Saimnieks, nākot pēc dzīvnieka, saņem dāvanu savam mīlulim - barību vai zāles. Tas ir par varonību operācijā vai izmeklējumā. Visus instrumentus nomazgā, un rūpējas par sterilitāti. Ārstam žurnālā jāraksta pacienta vārds, gadi, saimnieka vārds, uzvārds, adrese un problēma, kāda viņam bijusi. Zālēm ir speciāli plauktiņi. Ir tādas zāles, kam jāatbilst dzīvnieka svaram.

Visiem mazajiem pacientiem dakterīte palīdzēja ar mīlestību un iejūtību. Pēcpusdienā pēc "ēnošanas" es devos mājās, bet daktere Maruta vēl uzkopa telpas nākošai dienai. Pēc tam viņa devās mājās uz Vecumniekiem. Tur viņai ir ferma un mīluļi-zirgi!

Man šī diena pagāja interesanti. Uzzināju daudz jauna. Sapratu arī to, ka mīlēt dzīvniekus tas ir viens, bet ārstēt - kaut kas cits. Jāmācās un jābūt zinošam daudzās jomās. Ārstam jābūt labam psihologam, viņam jāsaprot gan dzīvnieks, gan cilvēks. Jāprot labi rēķināt, jo jāaprēķina zāļu deva konkrētam dzīvnieka svaram un kaitei. Jābūt perfektām zināšanām par dzīvnieka ārējo un iekšējo uzbūvi, jāmācās bioloģija visu mūžu. Zāļu izvēlē ārstam jābūt zinošam ķīmijā.

Pēc "ēnošanas" vēl neesmu mainījusi savas domas - mācīšos un kļūšu par labu vetārsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi