Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ēnu dienas konkurss: Iespaidīga diena nākotnes ceļa izvēlei!

Šī gada 15.februāris bija iespaidīgs un elpu aizraujošs datums. Kāpēc? Tā biju ēnu diena. Diena, kurā iepazinos tuvāk ar profesiju, kuru vēlētos īstenot nākotnē.

15.februāra 08.00 jau ierados Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā, Vienības gatvē – 45 . Jau ieejot pa vārtiem, redzēju, cik šī slimnīca ir daudzpusīga un tiešām, ļoti liela. Slimnīcu veido vairāki korpusi, kuros strādā labākie medicīnas speciālisti. Atrodot īsto korpusu, uz kuru man vajadzēja doties, sapratu, ka šī diena būs interesanta.                                                                                                                                                            

Sākumā 08:30,visi ,šīs slimnīcas speciālistu ēnotāji, tikāmies "Saulaino dienu bibliotēkā", kur par turpmāko dienas gaitu mums pastāstīja profesors Aigars Pētersons un valdes priekšsēdētāja Anda čakša. Visi ēnotāji bija ieradušies ar smaidu sejā un pozitīvismu acīs. Jo tieši tas mūs, ēnotājus, ļoti saista – MEDICīNA. 

Pastāstot par  šīs dienas kārtību, katram ēnotājam tika iedoti balti halāti, lai mēs iejustos katras izvēlētās profesijas speciālistu lomā. Un, protams, lai labāk mēs saprastu mūsu ēnojamo speciālistu, tika iedotas mazas vārdnīcas, kurās varēja aplūkot dažādus terminus un to nozīmi. Jo bieži vien, mediķi runā savā jeb zinātniskajā valodā, kuru varbūt mēs arī nesaprotam. Tāpēc, ja nu kāds diagnostikas termins tika pateikts, mēs to uzzinājām, atveros šīs mazās, viegli saprotamās vārdnīcas. 

Tālākajā gaitā tika saukti ēnotāju vārdi un uzvārdi, lai mēs dotos pie tiem speciālistiem, kurus mēs ēnosim. 

 Es biju ēna Inesei  Brāzmai, kura bija māsa acu ārstu nodaļā. Mēs uzreiz devāmies uz šo nodaļu, kas atradās citā korpusā. Jau pašā sākumā, viņa man pastāstīja visu par šo nodaļu, kas un kā notiek, kā tiek pārbaudīta redze, kā pacienti reaģē uz dažādām lietām un ārstēšanas procesu. Tika sniegta diezgan liela informācija visas dienas garumā, un tas tiešām bija interesanti. Visu dienu tika pieņemti pacienti, kuriem tika pārbaudīta redze, pārbaudīts briļļu stiprums utt. 

Sapratu, ka katrs pacients ir individuāls, katram ir jāatrod sava pieeja. Un tas nav tik viegli. Bet, ja tu esi izvēlējies tādu profesiju, tad tas ir jāiemācās. Kas mani pārsteidza, tad tas bija tas, ka katrs bērns tiešām atšķirīgi reaģēja uz redzes pārbaudi. Lai arī tajā nav nekā sāpīga un satraucoša, reakcija bija dažāda. Sākot no pavisam maza zīdainīša, beidzot ar pusaudzi.  Protams, katrs pacients gāja rindas kārtībā. 

Mans ēnošanas laiks ilga no 09:00 līdz 15:00. Aptuveni tāds pats laika posms, kā pavadot skolā. Bet šis laiks pagāja nemanāmi ātri,  tāpēc, ka tas bija interesanti un skatoties, kā māsiņa strādā ar šiem bērniem, tas bija fantastiski. Liels paldies, Inesei Brāzmai par šo dienu un iegūtajām emocijām.

Jau no 7.klases mans sapnis ir kļūt par mediķi. Un apmeklējot šo ēnu dienu, es neesmu pārdomājusi. Pat otrādāk, gribas vēl vairāk iedziļināties šajā nozarē un uzzināt vēl un vēl, un vēl. Varbūt ne gluži uz acu ārstniecības novirzienu, bet sapnis par mediķi vai tā palīgu protams ir spēkā un es nepārdomāšu. 

Ēnu diena dod iespēju pārliecināties par to, vai tas, ko tu gribi, tev tiešām ir piemērots un ieinteresē tevi pa īstam. Jo kā gan savādāk to pārbaudīt, ja ne sekojot līdzi noteiktas profesijas speciālistam un tā darba dienai. 
Es ieteiktu katram izmantot šo iespēju, jo tā parāda vai tu to tiešām varēsi nākotnē izdarīt. :)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi