Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Konkurss: Mana ēnu diena Saeimā

Es pieteicos uz Saeimu, jo tur nekad nebiju bijis. Man ļoti interesēja, kā tur varētu izskatīties un vai viss, ko saka pa televīziju ir taisnība. Varbūt arī tāpēc, ka es pats kādreiz gribu būt deputāts un gribu iepazīt deputātu ikdienu. Manu kandidatūru ēnu dienai apstiprināja Zatlera reformu partijas deputāte Inga Vanaga, kas ir arī IZM parlamentārā sekretāre.
Diena sākas ar caurlaižu izņemšanu. Beidzot man pirmo reizi bija Saeimas vienas dienas caurlaide uz visām Saeimas ēkām. Kad bija izņemta caurlaide es satikos ar Ingas Vanagas sekretāri Andu Grīnfeldi un Ingas Vanagas praktikantiem LLU SZF "Sabiedrības pārvaldes" profesionālās studiju programmas 3.kursa studenti

Ketiju Šteinu un 4.kursa studentu Kasparu Namsonu.

Pēc pārbaudes mēs devāmies uz Ingas Vanagas kā Saeimas deputātes kabinetu, kur satikāmies ar pašu deputāti un kopā gājām uz Izglītības un Zinātne Ministriju, uz viņas otru kabinetu. IZM viņa mums izrādīja ēku un Izglītības un Zinātnes ministra kabinetu un apspriežu zāli. Pastāstija, ka viņiem gandrīz nekad nav laika papusdienot, tapēc tur ir maza atpūtas telpa ātrām pusdienām. Apspriežu zālē bija lieli smagnēji koka griesti un telpas pārsvarā bija no koka.

Pēc tam mēs gājām uz ēku, kur ir kabineti frakcijām un komisijām. Mums parādija ZRP frakcijas sēžu telpu un tad devāmies uz Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdi, kurā apsprieda "Par Ventspils Augstskolas Satversmes grozījumiem" tajā bija ļoti daudz juridisku terminu, kuri man bija nesaprotami. Kad beidzās sēde mēs devāmies uz galveno Saeimas ēku iedzert kafiju. Pēc tam devāmies Saeimas labirintu izpētē. Mēs redzējām, kā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atklāja izstādi "Latvijas Republikas Satversmei – 90". Tur bija sanākuši gandrīz visi Saeimas deputātu ēnotāj. Saeimā mēs apskatījāmies Saeimas reprezentācijas telpas- Balto zāli, Viesu zāli un Zaļo zāli, kā arī Dāvanu zāli.

Pēc apskates sākās Saeimas priekšsēdētājas S. Āboltiņas tikšanās ar Austrijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Štefanu Pēringeru (Stefan Pehringer) viņi sarokojās, nofotogrāfējās un aizgāja apspriesties. Bet mēs turpinājām telpu apskati un informācijas ieguvi par Saeimu. Pēc kāda laika, kad bijām Saeimas vēlēšanu zālē, atnāca Āboltiņas kundze un novadīja sēdi. Visām Saeimas deputātu ēnām pastāstija par Saeimas balsošanas kārtību un Saeimas vēsturi. Tad visi gājam lejā uz lielajām marmora kāpnēm nofotogrāfēties. Visi pamazām nokāpam un stāvējām rindā, lai nofotogrāfētos ar Āboltiņas kundzi.

Pēc nofotogrāfēšanās gājām uz ZRP frakcijas sēdi, kurā apsprieda ceturtdienas balsošanu. Sākumā paklausījāmies, bet pēc tam kopā ar praktikantiem gājām uz Saeimas galveno ēku papusdienot. Īpaši liela izvēle tur nebija, bet paēdām. Kad bija beigusies ZRP frakcijas sēde, mūs gaidīja liels notikums, mēs gājām uz Latvijas Republikas Prezidenta pils kanceleju parakstīt "Labas gribas manifestu". Kad bijām parakstijušies, mēs apspriedām šīs dienas notikumus.

Es guvu ieskatu par valsts pārvaldi un skaidrāk sapratu Saeimas darbību un tās ikdienu. Visvairāk man patika Saeimas greznās telpas un interesantie Saeimas darbības principi. Es uzzināju visu par Saeimas telpām, to vēsturi, par valsts vadīšanu un, ka valsti vadīt nemazam nav tik viegli. Es esmu pateicīgs deputātei Ingai Vanagai par man radīto iespēju iepazīt Saeimas darbu un deputātes darba ikdienu. Dienas organizācija bija labi pārdomāta un saplānota, lai es varētu iegūt pēc iespējas vairāk informācijas.

Iecavas vidusskolas 9. Klases skolnieka Uvja Derdžela ēnu diena pie 11.Saeimas deputātes un IZM parlamentārās sekretāres Ingas Vanagas.

*Šis raksts tika iesūtīts portāla Diena.lv un portāla E-klase.lv organizētajam Ēnu dienas reportāžu konkursam. Aicinām arī Tevi līdz 24.februārim iesūtīt savas Ēnu dienas stāstus un fotogrāfijas uz e-pastu: [email protected]! Labāko trīs reportāžu autoriem – 50 latu naudas balva! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi