Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Krievu studentu haļava un citi māņi

Studenti allaž bijuši diezgan māņticīgi. Par to, kādām zīmēm tic un kā pirms sesijām rīkojas Krievijas studenti, raksta ziņu aģentūra RIA Novosti.

Noskaņot pasniedzēju labvēlīgi pret sevi, eksāmenā izvilkt biļeti ar vienkāršākiem jautājumiem (vai vienīgo iezubrīto), saņemt labu atzīmi faktiski par neko - ir dažādi paņēmieni, kā rīkoties, lai to panāktu. Krievu valodā ir tāds vārds kā халява - latviski to varētu tulkot kā kaut kā iegūšanu par baltu velti. Tad, nu lūk, mūsu kaimiņvalstī studenti naktī pirms eksāmena nodarbojas ar šīs haļavas tvarstīšanu. To var izdarīt tieši pusnaktī, izbāžot pa logu ieskaišu grāmatiņu un trīsreiz nokliedzoties: "Haļava, nāc šurp!". Ja gaidāms izcili grūts eksāmens vai students vienkārši nezina absolūti neko, haļavu var aicināt, izejot uz ielas vienā apakšveļā. Pēc tam, kad haļava sasaukta, ieskaišu grāmatiņa jāapsien ar diegu vai kārtīgi jāaizsprauž ar saspraudi, līdz eksāmenam grāmatiņu vaļā vērt nedrīkst, lai haļava neaizbēgtu. Nekaitēs arī tas, ja ieskaišu grāmatiņu pa nakti paturēs zem spilvena vai ledusskapī, bet pirms iešanas eksāmenu telpā to būtu vēlams mazliet pakratīt, lai haļava pamostas.

Gatavojoties eksāmenam, kategoriski aizliegts uz ilgāku laiku pamest atvērtas mācību grāmatas vai konspektus (mūsdienās droši vien arī neizslēgtu datoru) - valda ticējums, ka šādā veidā izvēdinās jau iegūtās zināšanas. Lieki sacīt, ka naktī visi mācību līdzekļi jātur zem spilvena, lai zināšanas pašas nokļūtu smadzenēs. Eksāmena dienas rītā ieteicams no gultas izkāpt ar kreiso kāju, bet līdz eksāmenam rūpīgi izvairīties no kāpšanas uz sliekšņiem.

Daudzi studenti uz eksāmeniem mēdz ņemt līdzi kādu talismanu vai amuletu - par tā sūtību gan nevienam nedrīkst stāstīt, jo pretējā gadījumā talismans nepalīdzēs. Kā mantojums no laikiem, kad labākā atzīmē bija piecinieks, saglabājusies tradīcija pielūgt šo skaitli. Padomju laikos daudzi, dodoties uz eksāmenu, kurpē lika pieckapeikas monētu, pašlaik labais tonis skaitās no garderobistes izdiedelēt 5. vai vismaz 55. numuriņu, bet ceļā uz eksāmenu pacensties izmantot transporta līdzekli, kura numurā ir vismaz viens piecinieks.

Arī eksāmena biļetes izvēle saistīta ar dažādiem ticējumiem. Vislabākais rezultāts būs, ja to vilks ar kreiso roku, pirms tam trīsreiz pieklauvējot pie koka un pieskaroties teicamniekam - biļetes vilkšanas laikā pirkstus ieteicams turēt sakrustotus. Dzirdētas versijas, ka biļete ar visvienkāršākajiem jautājumiem trāpīsies, ja students to vilks ar kreiso roku, stāvot tikai uz kreisās kājas, turklāt, skatoties uz biļeti tikai ar kreiso aci. Ja pirmais eksāmens nolikts veiksmīgi, arī uz visiem pārējiem jādodas tieši tajā pašā apģērbā, bet pirms eksāmeniem nedrīkst ne tikai iet pie friziera, bet arī mazgāt galvu un griezt nagus, uzskata krievu studenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi