Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maija Katkovska: Jaunieši interneta saturu nevērtē kritiski

Pirms pāris nedēļām, atzīmējot Vispasaules Drošāka interneta dienu, kopā ar Draugiem.lv nolēmām veikt nelielu eksperimentu – pārbaudīt, vai jaunieši tic visam, ko lasa un redz internetā

Nepilnas divas dienasDraugiem.lv portālā tika izvietots uzskatāmi nedrošs baneris to bērnu un jauniešu profilos, kas ir vecumā no 10 līdz 20 gadiem.

Banera vizuālo izskatu un tekstu apzināti veidojām pēc iespējas muļķīgāku un līdzīgu tiem baneriem, kas mēdz uzbāzīgi rādīties dažādās interneta vietnēs, ziņojot, ka esam laimējuši loterijā, vai aicinot ar vienu klikšķi tikt pie jaunākā tehnoloģiju rīka. Ja gadījumā nezināt, tad pieminēšu, ka viens iPad 2maksā sākot ar 300 latiem un, pat pavirši izlasot banera tekstu, katram vajadzētu saprast, ka kaut kas nav kārtībā. Dzīvē tā parasti nenotiek – 500 iPad2 nevar saņemt dāvanā tikai par to vien, ka cilvēki ir piereģistrējušies!

Banerim tika pievienota informācija, ka akciju organizē Drossinternets.lv, dodot iespēju ikvienam pārbaudīt informācijas patiesumu. Uz banera uzklikšķināja 2281 bērni un jaunieši, no kuriem vairāk nekā puse – 1211 arī piereģistrējās un norādīja savu tālruņa numuru un/vai e-pasta adresi. Turklāt, liela daļa norādīja precīzu savas mājas adresi.

Brīdī, kad tika veikta reģistrācija, atvērās kampaņas lapa ar informāciju: „Apsveicam! Arī Tu uzķēries! Vai zināji, ka 45 % Eiropas jauniešu nepārbauda internetā pieejamās informācijas patiesumu? Ne visam, ko redzi vai lasi internetā, ir jātic! Izvērtē kritiski! Dari virtuāli - domā reāli!” Šādā veidā jauniešiem likām pārdomāt to, cik vienkārši bija viņus apmānīt un izvilināt personisko informāciju.

Krāpniekiem šādu baneru izvietošana dažādos interneta portālos ir tīri ienesīgs bizness. Vispirms tiek ievākta informācija ar e-pasta adresēm, telefona numuriem, mājas adresēm un pēc tam (atkarībā no krāpniecības veida) tiek sūtīti aicinājumi ziedot naudu, pirkt, pārdot. Ir bijuši pat šantažēšanas gadījumi, kad no bērna tiek izkrāpta informācija, draudot apciemot viņus mājās. Kāds vienmēr noteikti uzķersies, un šeit vietā būtu paruna – ir aitas, būs cirpēji!

Lai nu kā – pēc šī eksperimenta secinājām, ka bērnos un jauniešos ir jāattīsta prasme kritiski izvērtēt internetā pieejamās informācijas patiesumu, izanalizējot tās saturu. Tas ir gan skolotāju, gan vecāku, gan dažādu speciālistu kopdarbs – rosināt bērnu dzīvot internetā gluži tāpat kā dzīvot realitātē, kritiski analizējot saņemto informāciju un izdarot drošas, pārliecinātas izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi