Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Speciālisti netic, ka noziedzības līmenis ASV skolās mazinās

ASV valdības statistika liecina, ka valsts skolās mazinās noziedzības līmenis – mazāk tiek ziņots par slepkavībām un uzbrukumiem, kas notikuši skolās, mazinājusies arī jauniešu bandu aktivitāte.

Tomēr daļa skolu ekspertu uzskata, ka vardarbība skolās vienkārši izpaužas citādāk - piemēram, kā regulāra skolasbiedru pazemošana (aizvien biežāk - izmantojot interneta sniegtās iespējas), raksta interneta vietne The Huffington Post.

ASV Izglītības ministrijas un Tieslietu ministrijas izveidotajā pārskatā ar gandarījumu konstatēts, ka 2009./10. mācību gadā valsts skolās reģistrēti tikai 33 vardarbīgas nāves gadījumi. Tas ir mazākais skaits kopš 1992. gada, kad sāka apkopot šādu informāciju - piemēram, 2006./07. gadā reģistrēja 63 vardarbīgas nāves gadījumus.

Tāpat tiek norādīts, ka, salīdzinot ar 2008. gadu, no 1,2 miljoniem līdz 828 000 samazinājies zādzību un citu mazāku incidentu skaits skolās. "Skolēni atzīst, ka mācību iestādes kļuvušas drošākas nekā tās bija agrāk," pētījuma rezultātus interpretējis Nacionālā Izglītības statistikas centra vadītājs Toms Snaiders (Tom Snyder).

Tomēr The Huffington Post aptaujātie izglītības speciālisti šim optimismam īsti nevēlas piekrist. "Skaitļi neatspoguļo patieso situāciju. Daudzu skolu administrācijas vienkārši slēpj incidentus labi zinot, ka to nākšana atklātībā atstās iespaidu arī uz viņu pašu darba vērtējumu," uzskata Filadelfijas organizācijas Vecāku savienība labākām skolām (Parents United for Better Schools) vadītāja Veronika Džoinere (Veronica Joyner).

Viņa uzsver (un T. Snaiders ir spiests tam piekrist), ka bojāgājušo skaits skolās nav pietiekami svarīgs indikators - jāatgādina, ka ASV mācību iestādēs ik pa laikam notiek ar šaujamieroču lietošanu saistītas traģēdijas, kas prasa vairāku cilvēku vai pat vairāk nekā desmit cilvēku dzīvības, un tas ietekmē kopējo statistiku. Gan V. Džoinere, gan Klīvlendas konsultāciju kompānijas Nacionālās skolu drošības dienests prezidents Kens Tramps (Ken Trump) ir pārliecināti, ka oficiālie dati neatspoguļo patieso situāciju. "Neesmu sastapis nevienu cilvēku, kurš uzskatītu, ka situācija kļuvusi labāka," norāda K. Tramps, kurš regulāri apmeklē skolas dažādos ASV reģionos.

Savukārt Nacionālā skolu drošības centra (National School Safety Center) eksperts Rons Stīvenss (Ron Stephens) ir pārliecināts, ka problēma pamazām pārceļo kibertelpā jeb virtuālajā vidē. Viņš norādījis, ka aizvien biežāk skolēni, lai pazemotu skolasbiedrus, izmanto mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, ievietojot sociālajos tīklos videomateriālus, kas kompromitē skolas biedrus. "Domāju, ka tā ir liela problēma, kurai būtu jāpievērš lielāka uzmanība no skolu vadības puses.

Nākotnē šādu gadījumu skaits tikai palielināsies," uzsvēris R. Stīvenss piebilstot, ka nereti šāda pazemošana beidzas ar upuru pašnāvības mēģinājumiem. Taču, tā kā tas nav noticis mācību iestādes telpās, oficiālā statistika šīs traģēdijas neuzrāda. Tomēr pat tās atklātie skaitļi ir biedējoši - ar pazemošanu internetā skolēniem 2009./10. mācību gadā nācies saskarties par 2% biežāk nekā gadu iepriekš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi