Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

VISC sola, ka eksāmenu uzdevumos kļūdu un pārpratumu šogad nebūs

Šogad angļu valodas centralizētajā eksāmenā un citos pārbaudījumos kļūdu nebūs, to vakar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē uzsvēra Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntis Vasiļevskis. Viņš arī norādīja, ka, ja šogad veiksmīgi noritēs angļu valodas eksāmens, kurš pirmo gadu notiks martā, tad arī latviešu valodas eksāmens nākamgad varētu notikt skolēnu pavasara brīvlaikā.

G. Vasiļevskis pastāstīja, ka šī gada eksāmeniem VISC ir gatavojies pamatīgi, veltot ilgāku laiku pārbaudījumu izstrādāšanai un rūpīgi analizējot pērnā gada problēmas, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos. Ir publicētas arī nepieciešamās instrukcijas un paraugi, lai skolas varētu laikus sagatavoties.

VISC vadītājs sēdē norādīja, ka nākamā gada eksāmenu sesijai tiek piedāvāti trīs varianti: eksāmenus organizēt tāpat kā šogad, līdztekus angļu valodas eksāmenam arī latviešu valodas pārbaudījumu kārtot martā vai atgriezties pie sistēmas, kura bija iepriekšējos gados. «Šobrīd mēs lūdzam katrai izglītības pārvaldei savā pašvaldībā izrunāt to ar skolas direktoriem un informēr mūs. Mēs piedāvāsim to projektu, kuru atbalstīs vairākums,» atklāja G. Vasiļevskis. Šogad centralizētais angļu valodas eksāmens pirmo reizi notiks no 26. līdz 28. martam, pārējie pārbaudījumi sāksies ar centralizēto latviešu valodas eksāmenu 21. maijā.

Eksāmenu grafika izmaiņu dēļ šogad angļu valodas skolotāju vidū valda apjukums par mācību procesu pēc eksāmena, tāpēc VISC vadītājs sēdē paskaidroja, ka šobrīd ir izstrādāti metodiskie materiāli, lai mācību stundas būtu pilnvērtīgas. VISC iesaka angļu valodas skolotājiem veltīt mācību stundas dabaszinātņu priekšmetu atsevišķu anglisko terminu un skaidrojumu apguvei, lai skolēniem radītu priekšstatu par gaidāmo studiju procesu, kur būs jāsastopas ar profesionālo literatūru.

Jāatgādina, ka pērn daudz pārpratumu radīja uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā, tāpēc izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis norādīja, ka būtu nopietni jāvērtē VISC darbības efektivitāte, ja centra sagatavotajos pārbaudījumos šogad būs tāda paša mēroga kļūdas. Tomēr VISC Administratīvās nodaļas vecākā referente Kristīne Ilgaža Dienai uzsvēra, ka pērn tā bija apzināta rīcība ar mērķi atvieglot skolēna darbu un to nevarētu klasificēt kā kļūdu. Viņa gan norādīja - ja valsts pārbaudes darbā rodas milzīgas problēmas, piemēram, nobrūk sistēma vai pārbaudes darbs nenotiek VISC vainas dēļ, tad varētu runāt par problēmu organizācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi