Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ar Blūma un Bertāna līdzdalību sākas ULEB Eirolīgas turnīrs basketbolā

Divi duči Eiropas spēcīgāko komandu ceturtdien un piektdien sāks cīņu kontinenta nozīmīgākajā basketbola klubu turnīrā ULEB Eirolīgā. Otro sezonu pēc kārtas turnīrā startēs arī Latvijas basketbolisti. Tiesa, no pērnā trio palikuši tikai divi - Jānis Blūms un Dāvis Bertāns cer savu pārstāvēto klubu sastāvā iekļūt vismaz sacensību otrajā posmā. Kā pēdējās sezonās ierasts, spēļu tiešraides piedāvās Viasat Sport Baltic.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu nedaudz pamainīta turnīra izspēles kārtība - otrajā posmā sešpadsmit labākās komandas būs sadalītas divās grupās līdzšinējo četru vietā. Tas nodrošinās lielāku spēļu skaitu, bet favorīti uzskata, ka atvieglo viņu ceļu uz ceturtdaļfinālu. «Jaunais formāts pieļauj iespēju kļūdīties, bet pēc tam atgūt zaudēto. Iepriekš tā nebija,» uzskata slavenais itāļu speciālists Etore Mesina, kurš atgriezies Maskavas CSKA galvenā trenera amatā. Pārējais formāts nav mainījies - pamatturnīrā katrā no četrām grupām tālāk tiks četras spēcīgākās, bet ceturtdaļfināla uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz trim uzvarām. Finālturnīrs pavasarī notiks Londonas O2 arēnā, kur šovasar notika olimpiskā turnīra izšķirošās cīņas.

Pērn pēc vairāku gadu pārtraukuma Eirolīgas apritē atgriezās arī Latvijas basketbolisti, no kuriem vislabāk veicās Jānim Blūmam. Viņš ar Bilbao komandu tika līdz ceturtdaļfinālam, kur piekāpās nākamajam finālistam CSKA. Šo sezonu Jānis sāk tuvāk mājām Viļņas Lietuvos rytas komandā. Par spīti ne visai veiksmīgajam sezonas sākumam, Lietuvas galvaspilsētas klubs cer tikt vismaz otrajā posmā. Līdzīgas ambīcijas ir Latvijas izlases uzbrucēja Dāvja Bertāna pārstāvētajam Belgradas Partizan, kas arī turnīru sāks D grupā. Jau trešajā kārtā 25. oktobrī abi latvieši tiksies aci pret aci Viļņā. Trešais pērnās sezonas Eirolīgas pārstāvis Kristaps Valters no siltās Malagas pārcēlies uz Vāciju un spēlēs līmeni zemākajā ULEB Eiropas kausā.

Jānis un Lietuvos Rytas ar CSKA izbraukumā spēlēs ceturtdien plkst.19 (Latvijas laiks), savukārt Dāvis  un Belgradas Partizan komanda piektdien plkst.20 arī viesos tiksies ar turku Besiktas.

Eirolīgas favorītu loks šosezon solās būt plašāks nekā iepriekš, jo ekonomiskās krīzes iespaidā ambīcijas turpina samazināt Eiropas lielvalstu spēcīgākie basketbola klubi. Starp galvenajiem pretendentiem uz uzvaru gan joprojām tiek minēti spāņu grandi Madrides Real un Barcelona, kā arī Maskavas CSKA.

Tiesa, pat krīzes laikā bīstami ir grieķu superklubi Atēnu Panathinaikos un Pireju Olympiacos. Pēdējie pērn finālā dramatiskā cīņā negaidīti aizlika kāju priekšā CSKA ar Andreju Kiriļenko priekšgalā. Par AK47 iedēvētā uzbrucēja Maskavā šosezon gan vairs nebūs, jo viņš nolēmis atgriezties Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Zvaigžņu Eiropas basketbolā šajā sezonā nebūs tik daudz kā iepriekšējās sākumā, jo toreiz ievērojamas korekcijas ieviesa NBA lokauts. Tiesa, netrūks kvalitatīvu spēlētāju, kuri varētu pretendēt arī uz pirmo vijoļu lomu pasaules spēcīgākajā līgā. Par piemēru var ņemt spāņu grandu Madrides Real un Barcelona līderus Rūdiju Fernandesu un Huanu Karlosu Navaro.

A grupa: Himki (Krievija), Fenerbahce Ulker (Turcija), Cantu (Itālija), Panathinaikos (Grieķija), Real Madrid(Spānija), Union Olimpija (Slovēnija)

B grupa: Alba (Vācija), Asseco Prokom (Polija), Elan Chalon (Francija), Maccabi Electra (Izraēla), Montepaschi(Itālija), Unicaja (Spānija)

C grupa: Anadolu Efes (Turcija), Caja Laboral (Spānija), Cedevita (Horvātija), Emporio Armani (Itālija), Olympiacos(Grieķija), Žalgiris (Lietuva)

D grupa: Bešiktaš (Turcija), Brose Baskets (Vācija), CSKA (Krievija), Barcelona (Spānija), Lietuvos rytas(Lietuva), Partizan (Serbija)

Viļņas Lietuvos rytas

Pagājušās sezonas ULEB Eiropas kausa finālists pēc gada pārtraukuma atgriezies Eirolīgā. Komandā vairs nebūs Lietuvas supertalanta Jona Valančūna, turklāt pieredzējušais serbu speciālists Aleksandars Džikičs pilnībā atteicies no aizokeāna importa, tā vietā piesaistot vairākus Balkānu valstu basketbolistus, kā arī latvieti Jāni Blūmu. Sezonas sākums komandai nav izdevies pārliecinošs, tomēr Jānis sevi pierādījis kā viens no «avīžnieku» vilcējiem. Viļņas komanda ir ar potenciālu pārsteigt atsevišķās spēlēs, taču būs nopietni jāpacīnās, lai iekļūtu pamatturnīra apakšgrupas labāko četriniekā.

Panākumi Eirolīgā: trīs reizes iekļuvis Top 16

Pēdējā sezonā: 3. vieta Top 16 apakšgrupā (2010./2011. gada sezonā)

Pirmā spēle: 11.X izbraukumā pret CSKA

Belgradas Partizan

Serbu basketbola flagmaņa vadībā atgriezies leģendārais treneris Duško Vujoševičs, kura vadībā komanda nesenā pagātnē trīs gadus pēc kārtas iekļuva Eirolīgas izslēgšanas spēlēs. Partizan vizītkarte ir ierastā - daudz fiziskās spēles un cieša aizsardzība, gados jauns sastāvs (vecākajiem spēlētājiem ir 27 un 24 gadi). Pērn Belgradā nokļuva arī viens no Latvijas pēdējo gadu lielākajiem talantiem Dāvis Bertāns, kuram paredzama nozīmīga loma panākumu kaldināšanā. Savu skatītāju priekšā būs ciets rieksts ikvienam, bet ļoti daudz noteiks tas, kā veiksies izbraukuma spēlēs.

Panākumi Eirolīgā: čempions (1992. gads), 4. vieta (1998., 2010. gads)

Pēdējā sezonā: 5. vieta priekšsacīkšu grupā (2011./2012. gada sezonā)

Pirmā spēle: 12.X izbraukumā pret Bešiktaš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi