Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gulbis pēc debijas sieviešu basketbolā: Tā spēlēt nedrīkst

Latvijas sieviešu basketbola izlasei bez normālas darbības aizsardzībā būs grūti uzvarēt jebkuru pretinieku, uzskata valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas basketbolistes, galvenā trenera amatā debitējot Gulbim, ceturtdien 2021.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē savā laukumā ar rezultātu 65:83 (18:21, 9:23, 13:19, 25:20) piekāpās Horvātijai.

"Paldies līdzjutējiem, kuru atbalstu jutām visu spēli. Bet tā spēlēt nedrīkst. Trūka agresivitātes, pretinieču snaiperei ļāvām četras reizes pēc kārtas izmest no statiskas pozīcijas, kaut gan bija skaidrs uzstādījums, ka tas nedrīkst notikt. Bez normālas darbības aizsardzībā būs grūti uzvarēt jebkuru pretinieku," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Gulbja teikto.

Latvijas izlases taktiku ietekmēja tas, ka traumas dēļ nevarēja spēlēt Aija Putniņa, kurai bija atvēlēta svarīga loma komandas spēlē. "Vajadzēja mainīt rotāciju, debijas spēlē lielāka loma, nekā paredzēts, bija Laurai Melderei. Vairāk vajadzēja spēlēt Zentai (Meļņikai) un Aijai (Klakockai), kura mačā ar Lietuvu sasita kaklu. Paldies par to, ka viņa izgāja laukumā un izdarīja tik, cik varēja. Bet - tas nav attaisnojums šādai spēlei," stāstīja Gulbis.

Viņš atklāja, ka Latvija gribēja pārsteigt pretinieces, bet pārsteidza pati sevi ar sliktu sniegumu, gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. "Mūsu komanda nav tik slikta, cik šodien izskatījās, un šāds iznākums ir mana atbildība. Gatavosimies nākamai spēlei," atzīmēja Gulbis.

Tikmēr izlases saspēles vadītāja Elīna Dikeulaku, kura ceturtdien tika nosaukta par 2019.gada Latvijas labāko basketbolisti, pauda, ka komanda neesot bijusi gatava spēlei.

"Visu darījām nepareizi - uzbrukām, aizsargājāmies. Skatītāji mūs atbalstīja, bet acis vairāk dega pretiniecēm. Kāpēc? Nezinu - varbūt bijām satraukušās, varbūt nespējām pietiekami koncentrēties. Taču tā bija tikai pirmā spēle, kuras rezultātu vairs nevaram mainīt. Jādomā par nākamo cīņu un to, kā pēc gada revanšēties horvātietēm. Vienkārši jāiet laukumā un jāsadod viņām," uzsvēra Dikeulaku.

Savukārt Horvātijas izlases galvenais treneris Stipe Braličs, kurš valstsvienību stūrē pēc sešu gadu pārtraukuma, atzīmēja, ka viņiem ir jauna komanda ar tikai vienu pieredzējušu spēlētāju. 

"Mums bija tikai divas dienas, lai gatavotos, tāpēc nezināju, ko gaidīt no šīs spēles. Tā izdevās lieliska. Pirmajā puslaikā bija daudz ātru piespēļu, laba bumbas kustība un precīzi trīspunktu metieni. Panācām lielu pārsvaru un otrajā puslaikā bez īpašām problēmām to nosargājām. Apstiprinājās, ka mums ir talantīga jaunā paaudze," skaidroja Braličs.

Viņš skatījies visas Latvijas izlases aizvadītās spēles vasarā notikušajā Eiropas čempionātā. 

"Kopš mūsu tikšanās 2011.gada Eiropas čempionātā zināju, ka pret komandas līderi Dikeulaku vajadzīga agresīva aizsardzība, nosedzot labo pusi. Latvijas komanda labi spēlē "pick'n'roll" uzbrukumus, tāpēc vajadzēja cieši spēlēt soda laukumā. Turklāt jūsu ārējās līnijas spēlētājas labi met no vietas, bet nav tik labas kustībā. Tas viss tika ņemts vērā, veidojot aizsardzības plānu, kas tika ļoti labi īstenots," atzina Horvātijas izlases treneris.

Svētdien Latvija viesosies pie Ziemeļmaķedonijas, kas ceturtdien viesos ar rezultātu 40:105 (10:28, 10:25, 4:19, 16:33) kapitulēja Vācijai.

I grupā kvalifikācijas turnīra cīņas vēl notiks arī 2020.gada novembrī un 2021.gada februārī.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas. Tā kā grupās ir dažāds komandu skaits, nosakot labākās otro vietu ieguvējas, tiks ņemti vērā rezultāti pirmo triju grupas vienību starpā.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks Spānijā un Francijā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm novembrī:

Elīna Dikeulaku (Adanas ASKI, Turcija), Ilze Jākobsone (Kelternas "Rutronik Stars", Vācija), Elizabete Bulāne, Vanesa Jasa, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Paula Strautmane, Aija Klakocka, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Aija Putniņa (Ankaras "Čankaja Universitesi", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

Top komentāri

edvinssilavs
e
Kāda aizsardzība, ka iemest bumbu grozā nemāk! Kas tā par komandu, kur saspēles vadītāja Babkina neprotot lāgā mest pilda garo spēlētāju funkcijas skrienot ārprātīgi haotiski uz grozu, gandrīz ar galvu vēderā pretinieču garajām spēlētājām un tad kaut , kā šķībi no dīvainas pozīcijas ar dīvainām kustībām palaiž bumbu uz grozu! Un pārsvarā garām! Tā var atļauties spēlēt tikai vidusskolu komandu spēlētājas! Kur mums paliek garās spēlētājas lielāko spēles laiku? Kāpēc tās netiek izvirzītas piespēlēm pie groza ? Tas nav pat basketbols, nerunājot par gudru basketbolu! Kāpēc ja nemaldos Krūmiņai netiek izveidotas situācijas tālmetieniem. Viņa ļoti labi met tālmetienus. To var redzēt tikai dažreiz spēlēs? Ļoti bezzobaina komandas spēle, bez normālas saspēles, lai atbrīvotos kāda spēlētāja un tai varētu piespēlēt brīvam metienam pa grozu! Vai spēlētājas brīvajā laikā atstrādā metienus? Diez vai! Ļoti nebaudāma spēle! Vidusskolnieču komanda! Jāpārtrauc Babkinas bezatbildīgā spēle.
edvinssilavs
e
Un kur palika Šteinberga? Viena no labākajām spēlētājām! Vai Valsts komandai svarīgas kaut kāda ietiepīga trenera intereses, vai valsts izlases intereses ? Idiotisms valda basketbolā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi