Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas basketbolistes EČ kvalifikācijas turnīra otrajā mačā uzvar Zviedriju

Latvijas sieviešu basketbola izlase svētdien 2023.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē savā laukumā ar rezultātu 89:70 (22:21, 25:18, 23:21, 19:10) uzvarēja Zviedriju.

Latvietes atlasi nākamajam čempionātam sākušas ar divām uzvarām divās spēlēs.

Ar 34 punktiem, 13 atlēkušajām bumbām un četrām pārtvertām bumbām izcēlās Anete Šteinberga, kura laboja Elīnai Babkinai piederošo rezultativitātes rekordu oficiālajās spēlēs. Savukārt Babkina ar 12 rezultatīvām piespēlēm atkārtoja Latvijas izlases rekordu, savam sniegumam pievienodama arī sešus punktus. Vēl 16 punktus guva Aija Jurjāne, 15 punkti bija Ievai Pulverei, bet 14 punktus guva Kitija Laksa. 

Latvijas basketbolistes šajā mačā realizēja deviņus no 21 tālmetiena. Laksa realizēja visus savus četrus "trejačus", bet Pulvere bija nekļūdīga visos trīs piegājienos aiz perimetra.

Pretiniecēm Klāra Lundkvista guva 21 punktu, 19 no tiem pirmajā puslaikā, un atdeva desmit rezultatīvas piespēles.

Spēles pirmajās minūtēs Klāra Lundkvista demonstrēja rezultatīvu sniegumu un ātri panāca 7:2 viešņu labā. Pēc pretinieču izrāviena 14:6 Latvijas basketbolistes guva deviņus punktus pēc kārtas un Kitija Laksa ar diviem precīziem "sodiņiem" pārņēma vadību - 15:14. Raitā cīņā aizritējušo pirmo ceturtdaļu ar pēdējās sekundes metienu noslēdza Aija Jurjāne - 22:21 latviešu labā.

Otrā ceturkšņa trešajā minūtē Ieva Pulvere ar tālmetienu panāca mājiniecēm līdz tam lielāko pārsvaru (27:21). Turpinājumā, pateicoties Latvijas izlases līderu sniegumam, izdevās nostiprināties vadībā un pirmo puslaiku uzvarēt ar 47:39.

Otro puslaiku latvietes sāka ar pāris kļūdām, kas pretiniecēm ļāva atgūt piecus punktus. Turpinājumā zviedrietes pāris reizes bija viena metiena attālumā, lai izlīdzinātu rezultātu, tomēr Latvija vadību noturēja un pirms pēdējām desmit minūtēm bija vadībā ar 70:60.

Kļūdas ceturtās ceturtdaļas sākumā vēlreiz ļāva zviedrietēm pietuvoties rezultātā (70:64). Viešņu nelielais izrāviens tika noslāpēts un 12 pēc kārtas gūtie punkti ļāva atgūt drošāku pārsvaru (82:64). Atlikušajās minūtēs mājinieces nedeva nekādas cerības uz atspēlēšanos un svinēja pārliecinošu uzvaru.

Ceturtdien Latvijas basketbolistes veiksmīgi sāka kvalifikāciju, izbraukumā ar 62:56 pārspējot Izraēlu. Zviedrija ar spēli Rīgā uzsāks kvalifikācijas ciklu.

Zviedrijas sieviešu izlase divos pēdējos Eiropas čempionātos startējusi veiksmīgāk par latvietēm, iekļūstot ceturtdaļfinālā. 2019.gadā izcīnīta sestā vieta un tiesības spēlēt olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, 2021.gadā - astotā vieta. Pasaules rangu tabulā zviedrietes pakāpušās uz 18.vietu, kamēr Latvija ir 24.vietā, tomēr visaugstākā ranga sacensības nav sasniegtas. 2020.gada ziemā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā komanda zaudēja Beļģijas, Kanādas un Japānas izlasēm, bet nākamajā februārī paredzētajā 2022.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā Zviedrija neiekļuva.

Kvalifikācijas turnīrā piedalās 38 komandas, kas ir sadalītas astoņās grupās pa četrām komandām un divās grupās pa trīs komandām. Grupās tiks izspēlēts divu apļu turnīrs, kurš paredz četras vai sešas spēles katrai komandai. Mači tiks aizvadīti trīs logos: 2021.gada 7.-15.novembrī, 2022.gada 20.-28.novembrī un 2023.gada 20.-28.februārī.

Finālturnīram kvalificēsies grupas uzvarētājas un četras labākās otro vietu ieguvējas. Izraēlas izlasei jau garantētas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2023.gada septembrī notiks Slovēnijā un Izraēlā.

Līdz ar to ir iespējams, ka finālturnīrā spēlēs visas trīs J grupas komandas - ja Izraēla paliks trešajā vietā, grupas uzvarētājas saņems garantētu ceļazīmi, bet otrās vietas ieguvējām būs iespēja spēlēt finālturnīrā, ja bilance būs labāka nekā otrās vietas ieguvējām sešās citās grupās.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā pirmo reizi spēlēja 1999.gadā. No 2005. līdz 2019.gadam Latvija bija pārstāvēta astoņos finālturnīros pēc kārtas, šajā laikā piecas reizes spēlējot ceturtdaļfinālā (labākais rezultāts - ceturtā vieta 2007.gadā) un pa reizei izcīnot tiesības spēlēt olimpiskajā turnīrā un Pasaules kausa izcīņā.

2021.gada čempionāta kvalifikācijā Latvijas valstsvienība grupā ierindojās otrajā vietā un, salīdzinot bilanci ar citu grupu otro vietu ieguvējām, palika viena punkta attālumā no iespējas spēlēt finālturnīrā.

Šogad notikušajā Eiropas čempionātā uzvaru izcīnīja Serbijas basketbolistes, finālā pieveicot Francijas valstsvienību.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts:

Elīna Babkina (Ankaras "Cankaya Universitesi", Turcija), Ilze Jākobsone (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Vanesa Jasa, Ieva Pulvere, Luīze Sila, Aija Klakocka (visas - "TTT Rīga"), Māra Mote, Marta Leimane (abas - RSU), Kitija Laksa (Skio "Famila", Itālija), Paula Strautmane ("Cadi La Seu", Spānija), Karlīne Pilābere (Sanmartīno "Fila", Itālija), Aija Jurjāne (Ankaras "Botaš", Turcija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi