Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Latvijas basketbols nav pelnījis vairāk par 13.vietu Eiropā

Varēja būt tikai mazliet labāk. Par sparīgo cīnīšanos ar Franciju un Vāciju latviešu basketbolisti, protams, pelnījuši atzinību. Taču trenera Ķēstuša Kemzūras cerībai, ka pirmais panākums varētu paraut vaļā slūžas komandas lielā potenciāla izpausmēm, reālu pamatu saskatīt bija grūti.

Eiropas čempionāta otro posmu Latvija sagaidītu ar novārdzinātiem centriem, ļoti nestabiliem spēles veidotājiem un īsu nopietnās kaujās izmantojamo spēlētāju sarakstu. Ar tādu problēmu bagāžu labākajā gadījumā varētu izšaut vienā spēlē no trim un braukt mājās no Bidgoščas, nevis Katovices, kur dalīs medaļas un ceļazīmes uz pasaules čempionātu.

Vārgi muskuļi vai galvas?

Iepriekš lolotās cerības spēlēt Katovicē tagad izskatās naivas, kaut pamats tām bija. Taču piepildīšanai bija vajadzīgi trīs priekšnoteikumi — labākais sastāvs labākajā kondīcijā un 120% pašatdeve.

Pirmais pajuka līdz ar Sanda Valtera traumu (pietrūka gan viņa trīspunktnieku, gan autoritātes) un Kaspara Bērziņa atbrīvošanu (sportiski neaizlāpāms robs garajā galā). Par otro tika spriests visādi, bet novērtējuma amplitūda varētu būt starp 50 un 80% no iespējamā.

Fiziskās sagatavošanas metodika ir profesionāļu sarunas temats, un negrasos apšaubīt trenera Viktora Lāča ideju pareizību. Taču spēlētāju atšķirīgie komentāri par pašsajūtu vedināja domāt, ka kaut kas kārtībā tomēr nav. Iespējams, relatīvi nesen ar basketbolistiem strādāt sākušais Lācis visu dara teorētiski pareizi, taču pie citām metodēm pieradušie pieredzējušo spēlētāju organismi nepaguva pielāgoties jaunajam stilam.

Iespējams, vaina meklējama spēlētāju galvās un fiziskās problēmas izrietēja no vēlmes meklēt aizbildinājumus. Taču, lai kā tur bija, liela turnīra priekšvakarā treneru pienākums ir sagatavot komandu cīņai, nevis pierādīt savu ideju pareizību.

Vārdos, nevis sirdī

Par basketbolistu pašatdevi spēlēs pretenziju nav, taču rezultātu veido ne tikai 40 mača minūtēs notikušais vien. Cik godīga pret sevi un komandu (par augstākām matērijām — Latvijas karogu — nemaz nerunāsim!) bija spēlētāju attieksme visā sagatavošanās posma garumā — uz šo jautājumu atbildes var pameklēt dzeltenajā presē. Pat ja tur ir tikai puse taisnības, var secināt, ka gatavošanās, iespējams, svarīgākajam turnīram karjerā bijusi, maigi sakot, nepietiekami profesionāla.

Iemesls ir nopietns. Kopš seniem laikiem Latvijā pieņemts uzskatīt, ka basketbols ir gudru cilvēku spēle, bet lielai daļai (lai piedod nepatiesi apvainotie!) pašreizējās valstsvienības dalībnieku intereses nesniedzas tālāk par kazinčika galdu, un brīvais laiks tiek pavadīts klubiņu vai interneta tusiņu bezjēdzībā. Vai tad kāds brīnums, ka pat čempionāta laikā zēni internetā salasījās komentārus, kuru vidējais tonis garastāvokli un spēli nekādi nevarēja uzlabot.

Latvija sportā nav tik bagāta, lai varētu atļauties neizmantot visus labākos spēkus — šīs tēzes dēļ ir pievērtas acis uz daudzām lietām, un ne tikai basketbolā vien. Taču Gdaņskas pieredze apstiprināja, ka lieli panākumi būs iespējami tikai tad, kad zvaigznes netiks pierunātas spēlēt valstsvienībā, bet pašas sportiskās motivācijas vārdā ne tikai vārdos, bet gan sirdī tieksies pēc tādas iespējas. Situācijā, kad ar naudu ne stimulēt, ne sodīt nav iespējams, prasībai pēc elementāras disciplīnas jānāk "no iekšām", nevis treneriem.

Triumvirāts nenostrādāja

Neveiksme neesot mazinājusi spēlētāju cieņu pret Ķēstuti Kemzūru, taču viena kritiska nots ieskanējās — uz soliņa valdot pārlieku liels stress. Tā kvintesence bija pēdējās sekundes mačā ar Vāciju, kad pretinieki zināja, ka ar 60:68 viņiem nepietiek. Savukārt latvieši pie 68:62 pēdējās 10 sekundēs centās tikt līdz trīspunktniekam, kaut būtu pieticis ar bumbas iespēlēšanu Kambalam zem groza un diviem punktiem...

Stresa ugunskurā pagalītes gan cītīgi meta arī Kemzūras palīgi, un arī citos aspektos treneru triumvirāts nenostrādāja kā vienots veselums. Abi palīgi nespēja piesegt Kemzūras lielāko mīnusu — Latvijas basketbola kolorīta nepazīšanu, jo īsti nepārzina to paši.

Pa Eiropas klubiem klīstošais Igors Miglinieks mājās ir tikai rets viesis. Edmundam Valeiko ir labas idejas, taču praksē ļoti īsa, turklāt neveiksmīga pieredze Gulbenes klubā. Abi ir gana paštaisni, lai spētu nodibināt auglīgu kontaktu ar spēlētājiem. Kandidātu saraksta īsums šķita riskants un galu galā iegāza. Jauna Saboņa rezervē nebija, bet pilnīgas rezervju nabadzības arī ne.

Tiesa, kopējā kontekstā gan varbūt pat labi, ka pavisam jaunās paaudzes basketbolisti netika ievadīti valstsvienības darbos un nedarbos. Paaudžu maiņa tagad ir neizbēgama, un, jācer, to izdosies savienot ar tikumu maiņu. Tikai līdz ar citām pārmaiņām jāmaina arī paraža katrai valstsvienības sezonai meklēt jaunu treneri. Nākamajam jāuzticas uz gadiem četriem. Tiesa, vispirms septiņreiz jānomēra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Diena vērtē

Basketbolisti Gdaņskā

Uvis Helmanis ** 3 sp., 62 min, 6 p., 5 atl., 6 piesp.
Uzbrukumā efektivitāti raksturo statistika (3p. — 2/11...). Aizsardzībā izdarīja, cik varēja.

Aigars Vītols * 3 sp., 10 min, 2 atl.
Nebija gatavs palīdzēt.

Armands Šķēle * 3 sp., 64 min, 22 p., 7 piesp., 5 pārķ., 9 kļ.
Mentāli nebija gatavs EČ spriedzei. Ar atsevišķiem uzliesmojumiem bija par maz.

Jānis Blūms *** 3 sp., 53 min, 20 p., 6 atl., 2 piesp., 1 kļ.
Palīdzēja kā otrais saspēles vadītājs, bet neizmantoja iespēju kļūt par pirmo.

Ernests Kalve ** 2 sp., 30 min, 2 p.
Spēlēja negaidīti apdomīgi. Varbūt pat pārāk. Galotnē pret Vāciju nebija gatavs uzņemties atbildību.

Kristaps Valters ** 3 sp., 85 min, 20 p., 14 atl., 12 piesp., 8 kļ.
Mentāli nebija gatavs pacelt līdera nastu. Metieni no spēles — 5/21... Spēlē ar Vāciju daļēji reabilitējās par izgāšanos pirmajos mačos (2 bloķēti metieni!).

Gatis Jahovičs
Nespēlēja.

Kaspars Kambala **** 3 sp., 70 min, 51 p., 15 atl., 27 izprov.piez.
Vienīgais, kurš nospēlēja savā labākajā līmenī.

Rolands Freimanis
Nespēlēja.

Artūrs Štālbergs ** 3 sp., 40 min, 2 p., 4 atl.
Nekrita ārā no ansambļa, taču pienesums varēja būt jūtamāks.

Kristaps Janičenoks ***
3 sp., 96 min, 40 p., 8 atl.
Otrais rezultatīvākais, tomēr ne tik spožs kā pērn kvalifikācijā. Pēdējās divās spēlēs 3p. 4/12.

Andris Biedriņš ** 3 sp., 89 min, 22 p., 35 atl.
Monstrs cīņā par atlēkušajām bumbām, bet aizsardzībā iepriekš ir bijis efektīvāks. Uzbrukums neatbilstošs zvaigznes statusam (no spēles 10/21). Sodi — katastrofa (2/11).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi