Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas U-18 basketbolisti nervozā galotnē salauž Anglijas pretestību; ceturtdaļfinālā pret Lietuvu

Svarīgu uzvaru trešdien Liepājā izcīnīja Latvijas U-18 basketbola izlase Nikolaja Mazura vadībā, kas Eiropas čempionāta otrā posma pēdējā mačā ar 68:56 (17:13, 20:8, 19:17, 12:18) pārspēja Angliju. Tādējādi Latvija jau otro gadu pēc kārtas sasniedza ceturtdaļfinālu. 

Rezultatīvākais ar 17 gūtiem punktiem un 9 atlēkušajām bumbām Latvijai bija Kristaps Porziņģis, 13 punkti Rolandam Šmitam, bet saspēles vadītājs Dāvis Geks atzīmējās ar 11 punktiem un 10 izcīnītām bumbām zem groziem. Tikmēr Anglijai ar 19 punktiem izcēlās Lūks Nelsons.

F grupas kopvērtējumā Latvija, pateicoties Horvātijas uzvarai pār Itāliju (90:78), ierindojās 2.vietā. Mūsējie piektdienas vakarā plkst. 18.30 Arēnā Rīga ceturtdaļfinālā sacentīsies ar E grupas trešo labāko vienību Lietuvu. Šī dueļa uzvarētājs sestdien pusfinālā spēlēs ar Krievijas - Horvātijas pāra veiksminiekiem.

Pārējos ceturtdaļfinālos sacentīsies Krievija un Horvātija (14:00), Turcija un Serbija (16:15), kā arī Francija un Spānija (20:45). 

Mača sākumā Anglija izvirzījās vadībā ar 5:0, vēlāk arī 11:7, tomēr ceturtdaļas beigas lieliski aizvadīja Latvijas puiši, pirmās 10 minūtes uzvarot ar 17:13. Līdz ar finālsirēnu tālmetienu realizēja Kristaps Porziņģis. Otrajā ceturtdaļā mūsējie guva pirmos septiņus punktus, līdz pirmā puslaika izskaņai pārsvaru palielinot jau līdz +16 - 37:21. 

Arī trešo ceturtdaļu krietni sekmīgāk sāka laukuma saimnieki, vienubrīd pārsvaram sasniedzot jau 22 punktus. Līdz trešās ceturtdaļas beigām angļi nedaudz pietuvojās, tomēr pirms izšķirošajām 10 minūtēm Latvijai itin komfortabls 56:38 uz tablo. Anglija tomēr nepadevās un nepilnu četru minūšu laikā ceturtajā ceturtdaļā pārsvars bija gandrīz sadeldēts - Latvijai vairs tikai +6 (58:52). Šajā brīdī minūtes pārtraukumu pieprasīja Mazurs, lai sapurinātu savējos. Pēc pārtraukuma neviena no komandām vairāk kā divas minūtes nespēja gūt ne punkta, bet tad īstajā brīdī no trīspunktu līnījas precīzs bija Gludītis (61:52). Atlikušajā laikā mūsējiem izdevās pārsvaru noturēt un svinēt svarīgu panākumu - 68:56.

 „Pēc sāpīgās neveiksmes mačā ar Turcijas komandu spēlētājiem bija jānoķer ritms, jāatgūst pārliecība. Pamainījām sākumsastāvu, pamainījām sadarbības, arī akcentus aizsardzībā. Spēlētāji jutās drošāk, pārliecinātāk. Nebija liekas steigas, uzbrukumā labi veidojām metienu situācijas un varējām trāpīt savus metienus," pēc mača galveno treneri N.Mazuru citē Latvijas Basketbola savienība.

"Labi izmantojām Rolandu Šmitu, kurš labi jūtas pusātrā spēlē un situācijās, kad zem groza viņam pretī ir augumā mazāks pretinieks. Tieši tā viņš palīdzēja uztaisīt labu izrāvienu un situācijā, kad Anžejs Pasečniks pēc iepriekšējās spēles nebija paguvis atjaunot spēkus, tas bija ļoti svarīgi. Ceru, ka uz piektdienas ceturtdaļfināla maču viņš būs gatavs. Un visi citi arī.

Kopš pirmās ceturtdaļas beigām diezgan droši kontrolējām spēli. Diemžēl neiztikām bez pamatīga krituma ceturtajā ceturtdaļā. Uzbrukums apstājās, divas trīs minūtes nevarējām iemest brīvus metienus no groza apakšas, turklāt nenobremzējām pretinieku ātros uzbrukumus.

Šādi krīzes brīži šajā čempionātā diemžēl mums kļuvuši par bēdīgu tradīciju, kaut gan patiesībā mūsu komandai tādas „bedres” līdz šim nav bijušas raksturīgas. Viens no izskaidrojumiem – lielā spriedze, ko uzliek pašu vēlme attaisnot cerības un labi nospēlēt savu skatītāju, vecāku, draugu acu priekšā.  Treniņos taču redzam, kā spēlētāji no savām pozīcijām met iekšā astoņas reizes no desmit. Meistarība nekur nav pazudusi. Taču ļoti svarīgi, lai sarežģītās situācijās atrastos līderi, kuri uzņemtos iniciatīvu un sakārtotu komandas spēli. Piemēram, šodien galotnē, kad angļi bija atjaunojuši intrigu, svarīgu trīspunktnieku iemeta Kristaps Gludītis."

Latvija turnīru sāka ar divām uzvarām pret Bulgāriju (85:57) un Spāniju (66:61), pēdējā apakšgrupas mačā piekāpjoties Itālijai (69:70). Tādējādi mūsējie iekļuva otrajā posmā, kur sekoja uzvara pār Horvātiju (72:65) un zaudējums Turcijai (62:64).

U-18 izlase divas reizes (2007, 2010) Eiropas čempionātā izcīnījusi bronzu, bet pērn ierindojās 6.vietā.

Ziņa papildināta ar informāciju par pretiniekiem ceturtdaļfinālā, mača video un Latvijas izlases galvenā trenera komentāru 

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:
Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Armands Ginters, Ivars Rihards Žvīgurs, Ervīns Mežnieks, Anžejs Pasečniks (visi - "VEF skola"), Kristaps Gludītis (BJBS "Rīga"/A.Kraukļa VEF), Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils "Spars"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija) un Kristaps Porziņģis (Seviljas "Cajasol", Spānija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi