Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas U-18 basketbolisti uzvar Lietuvu un sasniedz Eiropas čempionāta pusfinālu

Nikolaja Mazura vadītā Latvijas U-18 basketbola izlase piektdien Arēnā Rīga ar rezultātu 71:54 (16:11, 19:24, 21:12, 15:7) pārspēja Lietuvas vienaudžus Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, tādējādi sasniedzot pusfinālu. Tajā sestdien plkst.18.30 turpat Arēnā Rīga mūsējie tiksies ar Horvātiju, kuru šajā čempionātā jau uzvarēja otrā posma pirmajā mačā (72:65).

Latvija tādējādi revanšējusies par pirms nepilna gada Viļņā piedzīvoto zaudējumu 2012.gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā. Latvijas U-18 puiši lietuviešiem iepriekš bija zaudējuši jau četros finālturnīros pēc kārtas.

Fantastisks sniegums Kristapam Porziņģim, kuram bez 17 gūtiem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām arī seši bloķēti metieni. Rolands Šmits pievienoja 12 punktus, bet pa 10 sakrāja Anžejs Pasečņiks un Ivars Rihards Žvīgurs. Lietuviešiem 13 punktus guva Ģedimins Zalalis, bet 11 punkti un 10 atlēkušās komandas līderim Domantam Sabonim.

Maču ar diviem gūtajiem punktiem iesāka Lietuvas izlases līderis Domants Sabonis, tomēr uz to ar punktiem no groza apakšas atbildēja latviešu garais spēlētājs Kristaps Porziņģis. Savukārt pirmo izrāvienu mačā veica Latvijas basketbolisti, kas no 4:6 panāca 12:6 savā labā. Vēlāk pēc Rolanda Šmita precīza metiena latvieši izvirzījās vadībā arī ar 16:9, bet pirmo ceturtdaļu noslēdza ar 16:11 savā labā.

Īpaši veiksmīgi spēli iesāka no soliņa laukumā nākušais Šmits, kurš pirmajā ceturtdaļā guva pusi no Latvijas izlases punktiem. Tomēr otrajā ceturtdaļā viņš guva traumu un tāpēc kādu laiku nevarēja spēlēt.

Otro ceturtdaļu jau sekmīgāk sāka lietuvieši un ceturtajā minūtē jau atradās vadībā ar 24:21. Tomēr nervozā spēlē cīņa bija sīva un vadību mājiniekiem izdevās atgūt trīs minūtes pirms pirmā puslaika beigām, kad Ivars Rihards Žvīgurs guva divus punktus, bet netrāpīja sekojošo soda metienu (31:29). Savukārt pirmais puslaiks noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 35:35.

Otrajā puslaikā laukumā atgriezās Šmits un uzreiz guva punktus, bet cīņa turpinājās nervoza. Ceturtdaļas vidū Latvijas izlase divas reizes pēc kārtas guva divus punktus ar sodu, panākot jau 44:38, bet vēlāk atkārtoja arī lielāko pārsvaru mačā 46:39.

Trešās ceturtdaļas otrajā pusē vairākas minūtes traumas dēļ nevarēja spēlēt Sabonis, un to izmantoja Latvijas basketbolisti, kas lēnām arvien palielināja savu pārsvaru un pirms pēdējām desmit cīņas minūtēm jau atradās vadībā ar 56:47.

Arī pēdējo spēles desmitminūti Latvijas basketbolisti sāka pārliecinoši un guva pirmos četrus punktus, iegūstot jau 13 punktu pārsvaru. Ceturtajā ceturtdaļā Latvijas izlase noturēja pretiniekus uz septiņu gūto punktu robežas, un cīņas izskaņā jau laukumā varēja doties arī tālākie rezervisti.

Latvija sestdien pusfinālā spēkosies Horvātiju, kas ceturtdaļfinālā ar 82:72 (21:12, 21:17, 12:19, 26:24) uzveica Krieviju. Vēl ceturtdaļfinālos Turcija ar rezultātu 71:67 (17:21, 21:15, 13:13, 20:18 pārspēja Serbiju, bet Spānija ar 68:59 (18:13, 16:13, 15:24, 19:9) uzveica Franciju. Turcija un Spānija otru finālistu noskdros savā starpā. Arī pusfināli, cīņas par medaļām un 5.-8.vietu norisināsies Arēnā Rīga. Tikmēr Olimpiskajā sporta centrā ceturtdaļfinālā neiekļuvušās komandas līdz svētdienai cīnīsies par 9.-16.vietu.

"Spēles plānu izpildījām par 90%. Spējām komandā noturēt labu disciplīnu un izmantojām visas pretinieku vājās puses," pēc cīņas izteicās Latvijas komandas galvenais treneris N.Mazurs. "Groza apakšā nosedzām Domantu Saboni, uz ko viņi liek lielāko uzsvaru. Savukārt vājuma brīžus pārvarējām ar sastāva rotāciju."

"Lietuvieši negaidīja vairākas mūsu sastāva rotācijas un aizsardzības maiņas. Tieši mūsu sastāva iespējas padara mūs par Lietuvas izlasei neērtiem pretiniekiem," uzskata Mazurs. "Papildus tam šodien bijām ļoti agresīvi cīņā par atlēkušajām bumbām, jo metienu procents nebija spīdošs. Uzskatu, ka ar šādu aizsardzību varam uzvarēt jebko."

"Nav ko daudz minēt, ja jāspēlē atkārtoti, jāspēlē. Pirmajā mačā viņi bija bez viena no līderiem, kuram bija potītes trauma, bet cits līderis nospēlēja netipiski vāji," par pusfināla pretiniekiem horbātiem izteicās Mazurs. "Līdz ar to varam gatavoties pilnīgi citam pretspēkam. Garajā galā esam veiklāki un galvenais ir panākt pozicionālu spēli bez horvātu ātrajiem uzbrukumiem."

Šī vecuma Latvijas izlases divreiz (2007, 2010) no Eiropas čempionātiem mājup pārvedušas bronzu, bet pērn 6.vieta. 

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Armands Ginters, Ivars Rihards Žvīgurs, Ervīns Mežnieks, Anžejs Pasečniks (visi - "VEF skola"), Kristaps Gludītis (BJBS "Rīga"/A.Kraukļa VEF), Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils "Spars"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija) un Kristaps Porziņģis (Seviljas "Cajasol", Spānija).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi