Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas U-18 basketbolistiem Eiropas čempionāts savu skatītāju priekšā: Sākumā dienvidnieku tests

2010. gadā Latvijas junioru basketbola izlase negaidīti otro reizi vēsturē izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā un kvalificējās pasaules U-19 čempionātam. Pagājuši trīs gadi, un tās izlases ar Dāvi Bertānu un Jāni Timmu priekšgalā panākumus cer pārspēt jaunā maiņa. Ceturtdien ar mačiem Liepājā un Ventspilī sāksies 2013. gada Eiropas čempionāts U-18 junioriem, un Latvijas izlase var mēģināt kāpt arī uz kāda augstāka goda pjedestāla pakāpiena.

Pirmā spēle ceturtdien, 18.jūlijā plkst.18.45 Liepājas Olimpiskajā centrā pret Bulgāriju. Tiešraide no plkst. 18.35 kanālā LTV7.

Viscerīgāk izskatās šīs Latvijas izlases garā gala spēlētāji. VEF Rīga komandā pieredzi ieguvušais 215 centimetru garais centra spēlētājs Anžejs Pasečniks un tikai trīs centimetrus īsākais liepājnieks Kristaps Porziņģis, kurš pēdējo sezonu pavadījis Spānijas augstākās līgas klubā Cajasol, solās būt iespaidīgs duets. Ar tādu ir jādominē cīņā zem groziem, jācer uz vairākiem bloķētiem metieniem aizsardzībā un, protams, gūtiem punktiem no groza apakšas, lai gan abu ieroču arsenālos ir arī neslikts trīspunktu metiens. Vēl jau sastāvā ir 207 centimetrus garais uzbrucējs Rolands Šmits no spāņu Fuenlabrada, kurš varētu uzņemties snaipera pienākumus no tālās distances. Aizsargu pozīcijās vadošās lomas būs jāuzņemas Dāvim Gekam un Kristapam Pļavniekam, kurš atbildēs par saspēles vadīšanu. Grozi kā gribi, sākumsastāvs ir vairāk nekā konkurētspējīgs Eiropas līmenī, ko apliecināja arī pārbaudes mači: trīs spēlēs trīs uzvaras, un divas no tām - pār basketbola lielvalstīm Lietuvu un Franciju.

«Pietrūkst stabilitātes. Pēc labām epizodēm sākas paviršības un atdodam iniciatīvu, tad atkal pievelkam un atlaižam...» pēc pēdējās pārbaudes spēles, kurā ar 78:71 tika pieveikta Francija, komandas sniegumu novērtēja galvenais treneris Nikolajs Mazurs. Tas gan vispār ir raksturīgi junioru basketbolam, bet Mazurs, protams, centīsies snieguma viļņveidīgumu samazināt līdz minimumam.

Par spīti pašu komandas «uz papīra» spēcīgajam sastāvam, bažas rada izlozē piespēlētie pretinieki no dienvidiem - Spānija, Itālija un Bulgārija. Dienvidnieku fizioloģiskās īpatnības ir tādas, ka zēni nobriest par vīriem agrākā vecumā, un U-18 vecuma grupā šis faktors spēlē diezgan lielu lomu.

Tāpat vēl nav zināms, kā komandu un tās pārliecību ietekmēs mājas sienas un savu līdzjutēju atbalsts. Jautājumu saraksta augšgalā noteikti ir arī tas, vai jaunie spēlētāji tiks galā ar spiedienu, ko rada līdzjutēju augstās cerības. Tādā ziņā varbūt ir labi, ka čempionāta pirmā posma spēles Latvijas izlasei jāaizvada Liepājā, kas labi pazīstama ir tikai tur dzimušajam potenciālajam līderim Kristapam Porziņģim.

«Bulgāri ir ļoti atlētiski, taču viņu garie ir arī labi metēji, un tas sagādās jaunus uzdevumus mūsu aizsardzībai,» tā Latvijas izlases pirmos pretiniekus bulgārus īsumā raksturoja Mazurs.

Latvijas izlases sastāvs Eiropas U-18 čempionātam (avots - LBS): 

Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils Augstskola), Rolands Šmits (Fuenlabrada, Spānija), Kristaps Porziņģis (Cajasol, Spānija), Kristaps Gludītis, Armands Ginters, Ervīns Mežnieks (visi - VEF skola), Ivars Žvīgurs, Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Anžejs Pasečniks (visi - VEF Rīga).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Basketbols

Eiropas U-18 junioru čempionāts Latvijā
A grupa: Lietuva, Serbija, Slovēnija, Francija
B grupa: Grieķija, Krievija, Bosnija, Čehija
C grupa: Itālija, Latvija, Bulgārija, Spānija
D grupa: Ukraina, Turcija, Anglija, Horvātija

Latvijas izlases spēļu kalendārs
18.VII 18.45 Latvija - Bulgārija
19.VII 18.30 Spānija - Latvija
20.VII 18.30 Itālija - Latvija

Sacensību formāts
18.-20.VII Apakšgrupu stadija (A un B grupas Ventspilī, C un D grupas Liepājā)
22.-24.VII Otrā kārta (A grupas labākās trīs komandas Ventspilī spēlēs ar B grupas trijām labākajām vienībām, C grupas labākās trīs komandas Liepājā spēlēs ar D grupas trijām labākajām. Visu grupu vājākās komandas Grobiņā spēlēs par 13.-16. vietu)
26.-28.VII Ceturtdaļfināls, pusfināls, spēle par trešo vietu un fināls Rīgā. Ceturtdaļfinālam kvalificējas pa četrām labākajām komandām no otrās kārtas Ventspilī un Liepājā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi