Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Bondars uzsvēra, ka papildu līdzekļu piešķiršana pasākumam ir politiska izšķiršanās.

LBS prasīs piešķirt papildus līdzekļus Eiropas čempionāta sievietēm rīkošanai

Latvijas Basketbola savienība (LBS) vērsīsies pie Ministru kabineta un Rīgas domes, prasot piešķirt vēl papildus līdzekļus Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm finālturnīra apakšgrupas spēļu rīkošanas sadārdzinājuma segšanai.

LBS padomes ārkārtas sēdē šodien pārrunāta situācija saistībā ar līdzekļu trūkumu Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm finālturnīra apakšgrupas spēļu organizēšanu Rīgā.

Pēc LBS ārkārtas padomes sēdes LBS prezidents Valdis Voins žurnālistiem pastāstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājums par līdzekļu piešķiršanu sacensībām, summā neierēķinot sacīkšu organizēšanas sadārdzinājumu, neatrisinot problēmu.

Voins skaidroja, ka izdevumu tāme tika veidota vēl 2017.gadā, bet divu gadu laikā virkne izmaksu esot kāpušas. Tāpēc LBS padome nolēmusi vērsties pie valdības ar lūgumu risināt "arī atlikušās sadaļas problēmas".

LBS padomes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (AP) skaidroja, ka LBS vērsīsies arī pie Rīgas domes, lai gūtu kopumā 275 000 eiro.

Rīgas dome līdz šim lēmusi piešķirt tikai 25% no prasītās summas.

"Rīgas domei ir jāpiešķir finansējums, jo čempionāts notiek Rīgā, tas piesaista cilvēkus Rīgai," uzskata Bondars, piebilstot, ka Latvija savukārt nodokļu ieņēmumos saņems vairāk nekā iztērēs. 

Bondars uzsvēra, ka papildu līdzekļu piešķiršana šim pasākumam ir politiska izšķiršanās. "Ja ir vēlme, lai uz krekliņa ir rakstīts "Latvija", tad valstij ir jāspēj tas finansēt. Ja ir vēlme, lai krekliņš atrodas uz laukuma Latvijā, tad tas arī kaut ko maksā. Tā ir politiskā izšķiršanās," sacīja Bondars.

Jautāts, vai, ņemot vērā LBS sastāvu, kurā darbojas virkne politiski ietekmīgu cilvēku, LBS biedri varētu palīdzēt ar finansējuma atrašanu, Bondars atbildēja, ka "jāsaprot, vai valsts patlaban vēlas vai nevēlas, lai Eiropas čempionāts notiktu Rīgā un Latvijā".

Bondars gan pagaidām nevarēja pateikt, cik lieli ieņēmumi valsts budžetā varētu rasties. Viņš pauda, ka sieviešu sports ir mazāk ienesīgs nekā vīriešu sports, taču Latvijai, kas vienmēr esot lepojusies ar vienlīdzīgām iespējām, būtu jānodrošina šādas iespējas arī tagad.

LBS skaidrojumus no Rīgas domes par tikai 25% finansējuma piešķīrumu neesot saņēmusi. "Pēc padomes pieprasīsim, vērsīsimies pie esošās domes vadību ar lūgumu izskatīt vēlreiz iespēju iepriekš solītajā apmērā finansēt. Pašlaik konkrēta skaidrojuma nav. Esam saņēmuši oficiālu vēstuli, kur norādīts, ar kādu summu var rēķināties," pauda LBS pārstāvji.

Uz jautājumu par LBS sekmēm sponsoru piesaistē EČ rīkošanas izmaksu segšanai Voins atbildēja, ka kopumā iespējas esot mazas. "Latvijas tirgus ir ļoti neliels. Piesaistīt sponsorus un atbalstītājus ir pietiekami grūti dažādu iemeslu dēļ. Citās federācijās norādīja, ka lieliem uzņēmumiem pašlaik īsti nav motivācijas piešķirt līdzekļus - ne tikai sportā, bet arī kultūrā. Tāpēc ir pietiekami grūti to visu realizēt," teica Voins.

Viņš tāpat sacīja, ka LBS vairāk darbojas ar reklāmas līgumiem, tādējādi saviem partneriem dodot iespēju reklamēties. "Vienkāršus filantropiskus atbalstītājus ir grūti sastapt," pauda Voins.

Savukārt IZM pieminētos līdzekļus, kas joprojām ir bankas depozītā, LBS EČ rīkošanai tērēt neplāno. Līdzekļi paredzēti jaunas basketbola halles projektēšanai. "Līdzekļi kontā saglabāti ar noteiktu mērķi - ieguldīt jaunas basketbola halles būvniecībā. Tagad ir konkurss uz projektēšanu. Šodien padome pauda diezgan noteiktu atbalstu, ka no šīs summas nekas nevar tikt novirzīts citiem mērķiem kā tikai halles būvniecībai," pauda Voins.

Jautāts par to, vai LBS būs līdzekļi minētās halles būvniecībai, Voins atbildēja, ka tiks meklēti atbalstītāji. Projekts, kam paredzēts tērēt iepriekš sacīkstēs nopelnīto naudu, nepieciešams, jo potenciālajiem atbalstītājiem "grūti skaidrot uz pirkstiem", izteicās Voins.

Bondars tāpat uzsvēra, ka "ja šodien naudas [halles būvniecībai] nav, tad tas nenozīmē, ka nebūs arī rīt". "Tas gan nenozīmē arī to, ka nauda būs, taču LBS dara visu, lai tā būtu," piekodināja Bondars.

Kā ziņots, LBS valde apgalvo, ka ir apdraudēta Eiropas sieviešu čempionāta norise Rīgā un basketbolistu izredzes kvalificēties 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

LBS ziņoja, ka, ņemot vērā Nacionālā sporta padomes 28.marta sēdes lēmumu nepiešķirt līdzekļus Eiropas sieviešu basketbola čempionāta rīkošanai, kā arī Rīgas domes lēmumu sacensību rīkošanu līdzfinansēt tikai 25% apmērā no tāmē paredzētās summas, valde rosina sasaukt LBS padomes ārkārtas sēdi šī jautājuma izskatīšanai, kā arī informēt Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) par apdraudējumiem čempionāta norisei Latvijā.

Lai nodrošinātu iepriekš uzņemto saistību izpildi, Rīgā organizējot Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm finālturnīra apakšgrupas spēles, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūgs piešķirt 90 000 eiro, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

pievienota 10.-14.rindkopa

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Jūs vismaz invalīdiem, kas par sevi nevar parūpēties, paceliet pabalstu no 138,74 uz vismaz minimālo algu, lai nemirtu badā. Tad arī taisiet to savu čempi.
Kāpēc?
K
Atjēdzieties, Latvija nav lielvalsts, kas spēj finansēt visādus lielus sporta pasākumus. Ja nav privāto sponsoru, tad nav ko rīkot čempionātu.
Galdnieks
G
Par mazu navars sanāk...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi