Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Lietuva pagarinājumā uzveic Itāliju; EČ pusfinālā arī serbi

 Lietuvas vīriešu basketbola izlase trešdien Francijā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā ar 95:85 (21:20, 16:16, 23:23, 19:20, 16:6) pagarinājumā uzveica Itāliju, tādejādi turpinot cīņu par medaļām un ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm.

Lietuvas izlases rindās šajā mačā labākais bija Jons Valančūns, kurš guva 26 punktus un savāca 15 bumbas zem groziem, bet ar 19 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām viņam piebalsoja astotdaļfināla galvenais varonis Jons Mačulis.

Tikmēr Itālijas valstsvienībā rezultatīvākais ar 21 punktu un piecām bumbām zem groziem bija Andrea Barnjāni, kamēr Marko Belinelli 18 gūti punkti un četras rezultatīvas piespēles.

Pirmais ceturksnis iesākās ar nelielu lietuviešu pārsvaru, bet divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām viņi panāca jau septiņu punktu atstatumu (20:13). Tomēr itāļi minūtes laikā zaudēto atguva un izlīdzināja mača rezultātu (20:20).

Otro spēles nogriezni aktīvāk jau iesāka Itālijas izlase, pēc divarpus minūtēm panākot sešu punktu handikapu (28:22). Taču pēc piecām minūtēm jau Lietuva izlīdzināja rezultātu (30:30). Turpinājumā nevienai no izlasēm neizdevās iekrāt par trim punktiem lielāku pārsvaru un pirmais puslaiks noslēdzās ar 37:36 lietuviešu labā.

Otrā puslaika sākumā Lietuva spēja panākt jau astoņu punktu pārsvaru (48:40), tomēr trešās ceturtdaļas vidū itāļi izlīdzināja spēles gaitu un pārņēma vadību (57:52). Tiesa, lietuvieši neļāva saviem pretiniekiem panākt vēl lielāku handikapu un trešo spēles nogriezni noslēdza ar punkta pārsvaru (60:59).

Ceturtās ceturtdaļas sākumā Lietuva spēja turēties 3-5 punktu attālumā, tomēr itāļi saviem pretiniekiem neļāva atrauties vēl tālāk. Lai gan četras ar pus minūtes pirms pamatlaika beigām Lietuva panāca sešu punktu pārsvaru (74:68), tomēr itāļi pusotru minūti vēlāk cīņas rezultātu izlīdzināja (74:74).

Tāpat rezultāta tablo neizšķirtu (79:79) vēstīja arī skanot ceturtās ceturtdaļas finālsvilpei un pusfinālists bija jānoskaidro piecu minūšu pagarinājumā. Tā sākumā abas komandas apmainījās precīziem metieniem (81:81), bet vidū jau pēc precīziem soda metieniem vadībā izvirzījās Lietuva (83:81).

Nākamie Itālijas uzbrukumi bija nesekmīgi, bet piecu punktu pārsvaru lietuviešiem ar precīzu tālmetienu nodrošināja Mants Kalnietis (86:81). Pēdējā pusotrā cīņas minūtē Itālija nespēja atspēlēties un uzvaru ar 95:85 izcīnīja Lietuva, sasniedzot Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu un turpinot cīņu par ceļazīmi uz nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Kā zināms, itāļi astotdaļfinālā ar 82:52 sagrāva Izraēlu, bet Lietuva, pateicoties Jona Mačuļa 34 punktiem, ar 85:81 uzvarēja Gruziju.

Itālija vēsturē nav piedalījusies tikai trīs finālturnīros, iepriekšējo reizi tam nekvalificējoties pavisam nesen - 2009.gadā. Tomēr pēdējo 20 gadu laikā komanda spējusi izcīnīt visa kaluma godalgas, 1999.gadā kļūstot par čempioni.

Savukārt Lietuva savā pirmajā Eiropas čempionātā pēc neatkarības atjaunošanas - 1995.gadā - izcīnīja sudraba medaļas, bet pēc astoņiem gadiem lietuvieši triumfēja kontinenta meistarsacīkstēs. 2007.gadā Lietuvai bronzas medaļas, bet aizpērn Slovēnijā izcīnīts vicečempiones tituls. Desmit iepriekšējo finālturnīru laikā Lietuva tikai divas reizes ieņēmusi vietu ārpus labāko sešinieka.

Pusfinālā Lietuva spēkosies ar Serbiju, kas pirms tam ar 89:75 (21:21, 24:21, 22:21, 22:12) uzveica Čehiju.

Serbijas izlasē ar 20 punktiem izcēlās Zorans Ergecs, kuram ar 14 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām piebalsoja iepriekšējās sezonas ULEB Eirolīgas vērtīgākais spēlētājs Nemanja Bjelica. Tikmēr 12 punktus guva un 14 rezultatīvas piespēles izdarīja Milošs Teodosičs.

Savukārt Čehijas valstsvienībā izcēlās Jans Veselijs, kurš guva 23 punktus, savāca desmit bumbas zem groziem un izprovocēja septiņus pārkāpumus, bet viņam ar 20 punktiem palīdzēja Tomāšs Satoranskis.

Cīņa iesākās abām komandām demonstrējot līdzīgu sniegumu, tomēr pirmās ceturtdaļas vidū čehi minūtes laikā guva septiņus punktus, panākot 12:5. Nākamās trīs minūtes čehiem izdevās serbus noturēt 5-7 punktu attālumā, tomēr ceturkšņa nogalē Serbija jau panāca izlīdzinājumu 21:21.

Otrais spēles nogrieznis aizritēja ar nelielu serbu pārsvaru, ceturtdaļas galotnē panākot sešu punktu pārsvaru (44:38), bet pirmais puslaiks noslēdzās ar 45:42 Serbijas izlases labā. Savukārt jau otrā puslaika sākumā serbiem septiņu punktu pārsvars (49:42), bet trešās ceturtdaļas vidū jau desmit punktu handikaps (63:53).

Turpinājumā šāds pārsvars saglabājās līdz pat ceturkšņa pēdējai pusminūtei, kurā čehi Satoranskis un Veselijs panāca vien četru punktu atstatumu (63:67). Tiesa pirmajās trīs ceturtās ceturtdaļas minūtēs serbi guva astoņus punktus, uz ko Čehija atbildēja tikai ar vienu, tādejādi Serbija panākot jau 75:64.

Ceturtdaļas turpinājumā čehi nespēja salauzt pretiniekus un uzvaru ar 89:75 izcīnīja Serbija, kas nodrošināja vietu pusfinālā.

Kā zināms, Čehija astotdaļfinālā ar 80:59 sagrāva Horvātiju, kas pirms sacensībām tika saukta par vienu no turnīra galvenajām favorītēm, kamēr Serbija ar 94:81 pārspēja Somiju.

Čehija pēc Čehoslovākijas sadalīšanās finālturnīrā iekļuvusi ceturto reizi, bet tagad pirmoreiz bija sasniegusi ceturtdaļfinālu. Tās augstākais sasniegums līdz šim bija 1999.gadā iegūtā 12.vieta.

Serbija iekļuvusi visos 11 finālturnīros 20 gadu laikā. Serbi (Dienvidslāvija) finālturnīros dominēja no 1995. līdz 2001.gadam, izcīnot trīs čempionu titulus un vienu bronzu. Pirms sešiem gadiem Polijā serbiem sudraba godalgas, bet aizpērn Slovēnijā iegūta septītā vieta. Savukārt pērn Pasaules kausā Serbija izcīnīja otro vietu, finālā piekāpjoties ASV basketbolistiem.

Kā zināms, Latvijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā otrdien sekmīgi nospēlēja vien pirmās 17 minūtes un ar 70:84 (25:21, 13:19, 7:16, 25:28) piekāpās Francijai.

Līdz ar to ceturtdien plkst.17 pusfinālā par 5.-8.vietu Latvija sacentīsies ar Grieķiju, bet Itālija spēkosies ar Čehiju. Šo spēļu uzvarētājiem turnīrs būs noslēdzies, bet zaudētāji piektdien spēlē par septīto vietu sadalīs pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi