Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šis čempionāts bija pēdējais piliens

Treneris Kemzūra: Kristapam Valteram vienmēr vainīgs bija kāds cits, tikai ne viņš

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes lēmums uz dažādiem termiņiem diskvalificēt piecus valstsvienības spēlētājus izraisījis viegli paredzamo pretrunīgo reakciju. Vienaldzīgo nav — tas, šķiet, ir viens no bargā sprieduma pozitīvākajiem efektiem.

Gaida paskaidrojumus


No pieciem sodītajiem viskonstruktīvāk reaģējis Armands Šķēle, kurš atklātā vēstulē uzsvēris, ka būšot gatavs pēc diviem gadiem atgriezties izlasē, maigi norādījis, ka par neveiksmi Eiropas čempionātā atbildīga ir visa komanda (lasi: arī menedžments un treneri), kā arī uzsvēris, ka gaidot rakstisku lēmuma pamatojumu.

Arī Kaspars Kambala sarunā ar LBS ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu paudis vēlmi iepazīties ar noformulētiem diskvalifikācijas iemesliem. Kristaps Valters to izdarījis tālruņa intervijā portālam sportacentrs.com, pie viena izklāstot savu viedokli par konfliktu ar treneri Igoru Miglinieku, kā arī LBS neizdarībām.

Informācija spēlētājiem tiekot gatavota, toties plašākai sabiedrībai vismaz pagaidām nāksies apmierināties ar spilgtu detaļu trūkumu. "Stāsts ir par vērtību maiņu, ne tik daudz par konkrētiem pārkāpumiem," E.Šneps aicina vērst uzmanību uz problēmas būtību. "Konkrēto spēlētāju attieksme pret dzīvi, basketbolu, komandas biedriem un līdzjutējiem atklājusies daudzu gadu garumā."

Uz jautājumu, vai LBS valdes motīvi tiks pietiekami plaši izskaidroti basketbola sabiedrībā, E.Šneps atbildēja, ka tas tikšot darīts ikdienas komunikācijā ar treneriem un citām basketbolā iesaistītajām personām. "Līdz publiskai netīrās veļas mazgāšanai negribam nolaisties, bet svarīgi būs praksē parādīt, ka tā turpināties nevar."

Kemzūra vīlies Valterā

Valstsvienības galvenais treneris Ķēstutis Kemzūra sarunā ar Dienu atzina, ka sniedzis LBS valdei pārskatu par darba procesā piedzīvoto, taču lēmuma pieņemšanu neesot ietekmējis. "Cik saprotu, spēlētāji tika izvērtēti ne tikai šī Eiropas čempionāta kontekstā. Vairākiem bija astoņi gadi, lai parādītu sevi," treneris norādīja uz vēsturiskā fona nozīmi.

Kemzūra palika uzticīgs sev un neatklāja sīkumus par konkrētajiem disciplīnas pārkāpumiem Ankarā ("Nevienu neesmu noķēris pie rokas, bet otrajā dienā labi varu redzēt, kā kurš atpūties."). No visiem pieciem sodītajiem skarbāko kritiku treneris veltīja Kristapam Valteram, kuru nosauca par bezatbildīgu cilvēku: "Jau pēc turnīra Grieķijā gribēju viņu izslēgt no komandas. Laukumā viņš izturējās kā karalis, uz treneru vai partneru piezīmēm reaģēja asi, savām kļūdām vienmēr meklēja attaisnojumus. Tā bija mana kļūda, ka viņš kļuva par vicekapteini — viņam nav īpašību, kas būtu piemērotas šim postenim." Uz jautājumu, vai treneris nenožēlo, ka Valteru atstājis komandā, Ķ.Kemzūra atbildēja, ka tobrīd tāds lēmums šķitis pareizāks, bet tagad nožēlot esot par vēlu.

Ar Kambalu domstarpības esot bijušas tikai Ankaras turnīra laikā, kad, pēc trenera domām, basketbolistam trūcis koncentrācijas. Kemzūru saniknojusi Andra Biedriņa reakcija pēc Bērziņa atbrīvošanas. Treneris gan uzteica Biedriņu par atgriešanos komandā un biedru priekšā pausto nožēlu par savu rīcību, taču pieļāva, ka izlaistās treniņu dienas atsaukušās laukumā. Par Armanda Šķēles darbību treniņos Kemzūra neesot pretenziju, tāpēc treneri izbrīnījis viņa sliktais sniegums Gdaņskā. "Acīmredzot šis čempionāts bija kā pēdējais piliens pilnā glāzē," Kemzūra atzina, ka neveiksmju saknes meklējamas dziļāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Vai sodam būs cerētais efekts?

Varis Krūmiņš, treneris


Valstsvienības spēlētājam jābūt paraugam jauniešiem ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. Par diskvalificētajiem to nevar teikt. Kambala sit pretiniekam pa muti, Kristaps Valters pēc izgāšanās publiski aicina meitenes uz tusiņu, Šķēle reklāmā teic, ka viņam "pie d…, ko domā...". Negatīvais piemērs ir lipīgāks par pozitīvo, un tas, ka "zvaigznes" atļāvās izrādīties un par to nevienam nekas nebija, bija slikts signāls. Tie, kam šie spēlētāji bija elki, varbūt izjūt šoku, taču ceru, ka tam būs pozitīvs efekts.

Raivo Otersons, treneris

Efektu rādīs laiks. Acīmredzot lēmums bija nobriedis, bet tas labāk redzams informētajām personām. Ja man būtu jāceļ roka par vai pret, vajadzētu rūpīgi apdomāt. Piemēram, Bērziņa sodīšanu varēja atlikt pēc čempionāta. Mūsu zvaigžņu vārdi dzeltenajā presē izskan pārāk bieži, taču neesmu pamanījis, ka tas īpaši ietekmētu jaunos basketbolistus. Ir citi faktori — vienaudžu sabiedrība, kurā ne vienmēr valda labākie tikumi.

Valdis Valters, treneris


Dēlu neaizstāvu, izlases sakarā mūsu viedokļi dalās. Pēc būtības — ja ir problēmas ar disciplīnu, tās jārisina laikus. Nevis, piemēram, jāpestī spēlētāji no policijas, bet pēc čempionāta jāpieņem stingri soda mēri. Viens lēmums situāciju neuzlabos, vajadzīgs pasākumu komplekss. Arī ētikas kodekss, lai būtu skaidrs, par ko spēlētājs neizbēgami saņems sodu. Un jātiek skaidrībā, kāpēc spēlētāji ārzemēs uzvedas labāk nekā Latvijā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi