Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Spēcīgās Serbijas un Lietuvas izlases centīsies nodrošināt vietu EČ pusfinālā

Pēc pēdējiem diviem ceturtdaļfināla mačiem šodien noskaidrojas visi Eiropas basketbola čempionāta pusfināla dalībnieki.

Pirmajā duelī, kas sāksies plkst.19.30 pēc Latvijas laika, Serbijas izlase samēros spēkus ar Čehiju. Savukārt plkst.22 Lietuva cīņā par vietu pusfinālā tiksies ar Itāliju. Pusfinālā šo abu dueļu uzvarētāji spēkosies savā starpā.

Jau otrdien pusfinālu sasniedza Spānija un Francija. Kā zināms, Spānijas basketbola izlase ceturtdaļfināla mačā ar 73:71 apspēlēja Grieķiju, bet Francija ar 84:70 pieveica Latviju.

Ceturtdaļfinālu maču zaudētāji aizvadīs pusfinālu par 5.-8.vietu, bet pēc tam šo maču zaudētāji spēlē par septīto vietu sadalīs pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Kā zināms, Čehija astotdaļfinālā ar 80:59 sagrāva Horvātiju, kas pirms sacensībām tika saukta par vienu no turnīra galvenajām favorītēm, Serbija ar 94:81 pārspēja Somiju, Itālija ar 82:52 sagrāva Izraēlu, bet Lietuva, pateicoties Jona Mačuļa 34 punktiem, ar 85:81 uzvarēja Gruziju.

Čehija pēc Čehoslovākijas sadalīšanās finālturnīrā iekļuvusi ceturto reizi, bet tagad pirmoreiz sasniegusi ceturtdaļfinālu. Tās augstākais sasniegums līdz šim bija 1999.gadā iegūtā 12.vieta.

Serbija iekļuvusi visos 11 finālturnīros 20 gadu laikā. Serbi (Dienvidslāvija) finālturnīros dominēja no 1995. līdz 2001.gadam, izcīnot trīs čempionu titulus un vienu bronzu. Pirms sešiem gadiem Polijā serbiem sudraba godalgas, bet aizpērn Slovēnijā iegūta septītā vieta. Savukārt pērn Pasaules kausā Serbija izcīnīja otro vietu, finālā piekāpjoties ASV basketbolistiem.

Itālija vēsturē nav piedalījusies tikai trīs finālturnīros, iepriekšējo reizi tam nekvalificējoties pavisam nesen - 2009.gadā. Tomēr pēdējo 20 gadu laikā komanda spējusi izcīnīt visa kaluma godalgas, 1999.gadā kļūstot par čempioni.

Savukārt Lietuva savā pirmajā Eiropas čempionātā pēc neatkarības atjaunošanas - 1995.gadā - izcīnīja sudraba medaļas, bet pēc astoņiem gadiem lietuvieši triumfēja kontinenta meistarsacīkstēs. 2007.gadā Lietuvai bronzas medaļas, bet aizpērn Slovēnijā izcīnīts vicečempiones tituls. Desmit iepriekšējo finālturnīru laikā Lietuva tikai divas reizes ieņēmusi vietu ārpus labāko sešinieka.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles tiek aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru bija rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi