Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Štelmahers: Valstsvienības galvenā trenera amats ir milzīgs gods un izaicinājums

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenā trenera amats ir milzīgs gods un izaicinājums, uzsver jaunais izlases stūrmanis Roberts Štelmahers.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde ceturtdien Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera amatā apstiprināja Štelmaheru.

"Valstsvienības galvenā trenera amats ir milzīgs gods un izaicinājums. Savulaik kā spēlētājs vienmēr atsaucos uzaicinājumam pārstāvēt Latviju un tagad kā treneris nevaru rīkoties citādi," LBS citē Štelmahera teikto.

45 gadus vecais Štelmahers iepriekšējos divus gadus vadīja Latvijas komandu Ventspili, bet šovasar viņš pārņēmis Igaunijas čempiones Tallinas Kalev/Cramo stūri.

"Iespēja savienot manus pienākumus valstsvienībā un klubā ir atrunāta manā līgumā, šai ziņā nekādu šķēršļu nebūs. Ceru, arī spēlētāji būs gatavi izmantot katru izdevību, lai palīdzētu Latvijas galvenajai komandai un mēs kopā varētu sasniegt nospraustos mērķus," stāsta Štelmahers.

Nākamās nedēļas sākumā valstsvienības kandidāti pulcēsies uz īsu treniņnometni Rīgā.

"Detalizēta saruna par sastāvu patlaban būtu stipri pāragra. Galvenais, lai spēlētājiem labi sāktos sezona klubos, lai visi būtu veseli - tādā gadījumā pozitīvas emocijas palīdzēs valstsvienībai," uzsver izlases treneris.

"Daudzus spēlētājus un potenciālos kandidātus jau pazīstu, ar daudziem jau esmu kopā strādājis. Tomēr labi, ka nākamās nedēļas sākumā būs iespēja satikties īsā treniņnometnē, aprunāties un arī vieglā režīmā padarboties basketbola zālē. Oficiālās spēles paredzētas tikai februārī, bet laiks paies ļoti ātri," skaidro Štelmahers.

Uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu pretendēja arī turks Oktajs Mahmuti. Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs bija uzrunājis arī itāli Andreu Trinkjēri, taču klubs viņam liedza pretendēt uz šo amatu.

"Paldies Štālbergam par paveikto, apzinot pretendentus uz galvenā trenera amatu. Izvērtēšanai valdē tika piedāvāti divi cienīgi kandidāti, nodrošinot iespēju veikt konceptuālu izvēli starp treneri, kurš labi pārzina situāciju Latvijas basketbolā un speciālistu, kurš ar skatu no malas, iespējams, varētu dot papildus pievienoto vērtību mūsu komandai," stāsta LBS prezidents Valdis Voins.

"Izvērtējot pieejamo informāciju, kā arī apstākļus, kādos būs jāstrādā, valdes vairākums deva priekšroku Štelmaheram. Valstsvienības tuvākais mērķis un uzdevums - veiksmīgi aizvadīt Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, izcīnot tiesības 2021.gadā spēlēt finālturnīrā," atzīmē Voins.

Štelmahers jau iepriekš strādājis Latvijas izlases treneru kolektīvā.

Trenera karjeru Štelmahers sāka 2009.gadā, kad kļuva par Lietuvas kluba Viļņas Perlas galveno treneri, bet nākamā gada oktobrī viņš pēc galvenā trenera atlaišanas īsu brīdi vadīja Lietuvas vareno klubu Viļņas Lietuvos rytas. Pēc tam gan Štelmahers atgriezās Lietuvos rytas fārmklubā Perlas.

Vēlāk Perlas klubu iegādājās Pasvales Pieno žvaigždes komanda, bet Štelmahers galvenā trenera vietu saglabāja, bet 2012.gada vasarā viņš pārcēlās uz Ventspili, šīs pilsētas komandu 2013.gadā aizvedot līdz Baltijas Basketbola līgas (BBL) tronim un gadu vēlāk - līdz Latvijas Basketbola līgas (LBL) titulam.

Pēc 2014./2015.gada sezonas šķīrās Štelmahera un Ventpils ceļi, bet 2016.gadā viņš pārņēma Valmiera/ORDO komandas grožus un aizveda to līdz pirmajam LBL čempiontitulam. Sekojošajā starpsezonā viņš kļuva par Polijas basketbola kluba Slupskas Energa Czarni galveno treneri, šo vienību aizvedot līdz vietējā čempionāta pusfinālam.

Aizpērn Štelmahers atgriezās Ventspils klubā, pērn atkal triumfējot Latvijas čempionātā, bet aizvadītajā sezonā tiekot pie Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas čempiona trofejas.

Savas spēlētāja karjeras laikā Štelmahers spēlējis ASK, Rīgas Bonus, ASK/Brocēni/LMT, Krievijas klubā Saratovas Avtodorožņik, Polijas vienībās Zeļona Guras Zastal, Vroclavas Šlask, kā arī Turcijas klubos Karšijakas Pinar, Stambulas Ulker, Slovēnijas komandā Ļubļanas Olimpija, Latvijas komandā ASK Rīga un Itālijas klubā Veroli Prima.

Tāpat Štelmahers no 2004. līdz 2008.gadam pārstāvēja Lietuvos rytas komandu, ar kuru 2005.gadā uzvarēja ULEB kausa izcīņas turnīrā.

Latvijas izlasi Štelmahers pārstāvēja četros Eiropas čempionātos, kopā aizvadot vairāk par 140 spēlēm.

Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram, kā rezultātā līgums ar galveno treneri Arni Vecvagaru netika pagarināts. Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017.gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

Top komentāri

P
P
Es nodrāztā izaicinājuma vietā liktu-atbildība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi