Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Centīsies panākt lēmumu par liegumu Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalībai Paralimpiskajās spēlēs Parīzē

8. martā Rīgā konferenču centrā ATTA centrs notiks Eiropas Paralimpiskās komitejas ārkārtas Ģenerālā Asambleja, uz kuru ieradušies dalībnieki no 35 Eiropas Paralimpiskās komitejas dalībvalstīm. No viņu lemtā atkarīga Eiropas valstu rīcība saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistu plānoto dalību Parīzē notiekošajās Vasaras Paralimpiskajās spēlēs, ko pēc pašreizējā pieļauj Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (SPK) lēmums.

Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK) ir viena no iniciatorēm ārkārtas Ģenerālās Asamblejas norisei, un, ja tās nostāja ir, lai Krievijas un Baltkrievijas sportistiem dalība Paralimpiskajās spēlēs Parīzē tiktu liegta, Eiropas paralimpiskajām komitejām ir vēl vairāki priekšlikumi, kā rīkoties dažādos scenārijos. Pirmo reizi notiekošajā Eiropas Paralimpiskās komitejas ārkārtas Ģenerālajā Asamblejā paredzēts arī vienoties, ko nozīmē neitrāla sportista statuss, kā arī noteikt kritērijus šādiem sportistiem.

“Latvijas Paralimpiskā komiteja bija viena no pirmajām paraorganizācijām, kas asi un skaļi, starptautiski iebilda pret agresorvalstu sportistu dalību Parīzē notiekošajās Vasaras Paralimpiskajās spēlēs. Mēs saredzam, ka šobrīd notiek centieni caur sportu attaisnot kara noziegumus, un kaimiņvalstī sports un politika nekad nav bijis šķirts. Sports ir bijis viens no veidiem, kā agresorvalstis īsteno un popularizē savu politiku. Atbalstu Latvijas stingro nostāju un ceru, ka arī pārējo 34 Eiropas valstu pārstāvji sadzirdēs un pieņems pareizu lēmumu. Kas ir neitrāls sportists? Vai mainot kreklu krāsas mainās piederība, dzīves uztvere un pārliecība? Stāsts nav par krekliem, bet sirdsapziņām. Ceru, ka visi spēj saprast – Krievijas un Baltkrievijas sportistiem dalība Paralimpiskajās spēlēs Parīzē ir jāliedz,” izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

“Pateicos mūsu Latvijas draugiem par savlaicīgu iniciatīvu sarīkot ārkārtas Ģenerālo asambleju.

Faktiski viņi ir pirmie no Eiropas valstīm, kas varēja izdarīt adekvātu secinājumu, ņemot vērā ĢA lēmuma rezultātus Bahreinā, kur tikai ar 5 balsu pārsvaru Krievijai izdevās panākt sev labvēlīgu lēmumu par dalību Parīzes Olimpiskajās spēlēs saviem un Baltkrievijas sportistiem, izmantojot tā saucamo neitrālo statusu.

Otrkārt, ir jāapzinās, ka lēmums par Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju dalību Parīzē, izmantojot tā saukto neitrālo statusu, tika pieņemts intensīva politiskā spiediena ietekmē no Krievijas un Putina personīgi, tas tika atklāti un ciniski uzsvērts medijos, kad Krievijas NPK prezidents P. Rožkovs pateicās par politisko spiedienu, kuru izdarīja Āfrikas un Āzijas pārstāvji balsošanas laikā SPK asamblejā Bahreinā.

Acīmredzami, ka absolūtais vairākums Eiropas valstu, kā arī pasaules demokrātiskās valstis balsoja pret Krievijas un Baltkrievijas dalību spēlēs Parīzē. Tāpēc, manuprāt, Eiropas paralimpiskajai sabiedrībai ir jāapvienojas šajā asamblejā un jāliek visai pasaules paralimpiskajai sabiedrībai saprast, ka nav iespējams apvienot pasaules paralimpiskās kustības augstos ideālus un Krievijas un tās satelītu slepkavniecisko, teroristisko, vardarbīgo, imperiālistisko politiku, un šajā gadījumā es ceru, ka Eiropas valstis ļaus saprast SPK vadībai šo maldīgumu un bezprincipitāti, spēlējoties ar neitralitātes statusu paralimpiskajās spēlēs Parīzē slepkavas valsts pārstāvjiem.

Atsevišķi vēlos pateikties Valsts prezidentam, Latvijas valdībai un Latvijas tautai par palīdzību un atbalstu cīņā pret Krievijas militāro agresiju. Lai mierīgas debesis virs Latvijas!” pauž Ukrainas Paralimpiskās komitejas prezidents Valērijs Suškevičs.

Ārkārtas Ģenerālajā Asamblejā piedalīsies arī Eiropas Paralimpiskās komitejas prezidents Reimons Blondels un Ukrainas Paralimpiskās komitejas prezidents Valērijs Suškevičs. Paredzēts, ka uzrunu dalībniekiem teiks arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un politologs Andis Kudors.

Atgādinām, ka pēc SPK lēmuma pielaist Krievijas un Baltkrievijas sportistus Parīzes Paralimpiskajām spēlēm kā neitrālos sportistus, Latvija bija pirmā valsts, kas vērsās pie Eiropas Paralimpiskās komitejas ar aicinājumu rīkot ārkārtas Ģenerālo Asambleju, lai vienotos par tālāko Eiropas valstu rīcību un nostāju šajā jautājumā.

Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Ratiņkērlinga izlase bija arī pirmās, kas 2022. gadā Pekinā notiekošajās Ziemas Paralimpiskajās spēlēs paziņoja, ka nespēlēs pret Krievijas izlases sportistiem.

Īsi pēc Latvijas paziņojuma lēmumam pievienojās citu valstu sportisti, taču nepilnas 24 stundas pirms Pekinas Paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas, SPK lēma par aizliegumu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt Ziemas Paralimpiskajās spēlēs. 

Eiropas Paralimpiskās komitejas ārkārtas Ģenerālo Asambleju rīko Latvijas Paralimpiskā komiteja sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, uzņēmumiem “Mēness aptieka” un “Toyota”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi