Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Četri jauni sporta veidi iekļauti 2024.gada Parīzes spēlēs; izslēgta 50 km soļošana

Breiks kopā ar skeitbordu, sērfošanu un kāpšanas sportā būs viens no četriem jaunajiem sporta veidiem 2024.gada olimpiskajās spēlēs Parīzē, kamēr no spēļu programmas, maksājot nodevas politkorektumam, izsvītrota Latvijai medaļotā 50 kilometru soļošana vīriešiem, pirmdien lēma Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Šie četri sporta veidi tika iekļauti Parīzes spēļu programmā SOK valdes sēdē.

Skeitbords, kāpšanas sports un sērfošana jau ir iekļauti Tokijas olimpisko spēļu programmā.

Breika iekļaušana bija "viens no "Olimpiskās darba kārtības 2020" rezultātiem, sacīja SOK prezidents Tomass Bahs. "Mums bija skaidras prioritātes iekļaut programmā sporta veidus, kas ir īpaši populāri jaunākās paaudzes vidū, kā arī ņemt vērā sporta urbanizāciju."

Breiks, kas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados līdzās hiphopam izauga Ņujorkas rajonā Bronksā, tika iekļauts 2018.gada jaunatnes olimpisko spēļu Buenosairesā programmā kā "viens pret vienu" sacensības".

Krievs Sergejs Černišovs, kurš sacentās ar segvārdu Kamene, šajā pasākumā ieguva zelta medaļu zēniem, bet meitenēm titulu ieguva japāniete Ramu Kavai.

"Šodiena ir vēsturisks notikums ne tikai b-zēniem un b-meitenēm, bet arī visiem dejotājiem pasaulē," sacīja Pasaules Deju sporta federācijas (WDSF) prezidents Šons Tejs.

"WDSF ārkārtīgi lepojas ar to, ka breiks iekļauts Parīzes sacensību skaitā. Tas bija komandas darbs, lai nokļūtu tik tālu, un mēs dubultosim savus centienus pirms olimpiskajām spēlēm, lai būtu pārliecināti, ka breika sacensības Parīzē būs neaizmirstamas," viņš piebilda.

Vīlušās palika sporta federācijas, kurām jau ir olimpiskais statuss, bet kuras centās palielināt sava sporta veida klātbūtni spēlēs ar jaunu disciplīnu palīdzību. SOK prezidents Bahs sacīja, ka nevienas no ierosinātām 41 sacensībām Parīzē netiks iekļautas.

Kaut arī daži izmaiņas dažos sporta veidos būs, Bahs apliecināja, ka faktiskais izcīnāmo medaļu komplektu skaits ir samazinājies no 339 līdz 329.

Viņš sacīja, ka sportistu kvota Parīzei ir noteikta 10 500, ieskaitot tos, kuri piedalīsies četros jaunajos sporta veidos.

Tas nozīmē samazinājumu par 600 sportistiem, salīdzinot ar Tokijas spēlēm, savukārt dzimumu līdztiesību Parīzē plānots sasniegt pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē.

Jautājums par dzimumu līdztiesību noveda pie atsacīšanās no disciplīnas, kurā Latvijas sportisti ir izcīnījuši trīs olimpiskās medaļas, - 50 kilometru soļošanas vīriešiem, kas pirmo reizi spēļu programmā bija jau 1932.gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā.

1932.gadā sudrabu šajā disciplīnā izcīnīja Jānis Daliņš, četrus gadus vēlāk Berlīnē pie bronzas Berlīnē tika Adalberts Bubenko, bet 2000.gadā Sidnejā sudrabu izcīnīja Aigars Fadejevs.

Tika pieņemts lēmums "panākt dzimumu līdztiesību, atceļot vīriešu 50 kilometru soļošanu", nevis ieviest šādu pašu disciplīnu sievietēm, sacīja SOK sporta direktors Kits Makkonels, piebilstot, ka vīriešu un sieviešu 20 kilometru sacensības paliks, kā arī sacensības notiks kādā vārdā nenosauktā disciplīnā abiem dzimumiem.

Parīzes olimpiskās spēles notiks no 2024.gada 26.jūlija līdz 11.augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi