Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

FOTO: Atklātas Latvijā pirmās Treneru un Parasportistu akadēmijas

Lai uzlabotu Latvijas parasportistu sniegumu, kā arī padziļināti apmācītu esošos un topošos parasporta trenerus, Latvijas Paralimpiskā komiteja ar IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite Latvija” atbalstu izveidojusi Latvijā pirmās Treneru un Parasportistu akadēmijas, kas tika atklātas 9. jūnijā, ikgadējā Latvijas čempionāta paravieglatlētikā laikā. Kā norāda Daiga Dadzīte, Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente, šādas akadēmijas ir daudzu Eiropas valstu prakse, sniedzot iespēju sasniegt augstākus rezultātus parasportā, taču līdz šim to izveidei Latvijā pietrūcis finansējums.

D. Dadzīte uzsver, ka Latvijā parasporta treneriem nav specializētu izglītības iespēju, un šobrīd parasportistus trenē treneri, kuri šo prasmi apguvuši pašmācības ceļā. Esošajās augstāko izglītības iestāžu programmās ir dažas teorētiskas stundas par paralimpisko un pielāgoto sportu, tādēļ likumsakarīgi, ka Latvijā vērojams parasporta treneru trūkums. Vienlaikus parasportistiem trūkst vienotas platformas, kur iegūt zināšanas un pilnveidot savu sniegumu.

“Par šādu akadēmiju izveidi Latvijā esam domājuši jau sen, taču līdz šim tam trūka gan cilvēkresursu, gan atbilstošs finansējums, tāpēc tas ir nozīmīgs solis Latvijas parasporta attīstībā, ko beidzot varam īstenot ar mūsu ģenerālo partneru atbalstu. Šādas akadēmijas ir ierasta prakse vairākās Eiropas valstīs, tostarp Lietuvā, kur parasportisti pēc šādu akadēmiju ieviešanas sasnieguši augstākus rezultātus vairākos sporta veidos. Kopumā Treneru akadēmijas mērķis ir piesaistīt trenerus parasportam, savukārt Parasportistu akadēmija paredzēta, lai sniegtu parasportistiem vērtīgas zināšanas, uzlabojot viņu sportisko sniegumu un veicinot paralimpiskās kustības popularizēšanu sabiedrībā,” stāsta Daiga Dadzīte, Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente.

Viņa papildina, ka jaundibinātajās akadēmijās treneri un parasportisti vairāku nodarbību ciklā stiprinās savas kompetences dažādās jomās, kas palīdzēs sportistiem sasniegt augstākus mērķus un kopumā veicinās parasporta atpazīstamību Latvijā. Tās vadīs Latvijā atzīti speciālisti antidopinga jautājumos, uztura zinātnē, komunikācijā, sporta psiholoģijā, komandu veidošanā u.tml.

Jau ziņots, ka šogad janvārī “Bite Latvija” un “TV3 Group Latvija” kļuva par Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālajiem partneriem, parakstot četru gadu nodomu līgumu 1 miljona eiro apmērā, tā dubultojot valsts sniegto atbalstu komitejai. Abu partneru sniegtais finansējums ir pamats Parasportistu un Treneru akadēmiju izveidei. 

“Bite Latvija” ģenerāldirektors Arunas Mickevicius uzsver: “Parasports ir ļoti spēcīgs iedvesmas avots, kuru caurstrāvo degsme sasniegt mērķus, komandas darbs, bet centrā ir cilvēks. Rūpes par cilvēkiem ir ļoti būtiska Bites vērtība, tāpēc ir aizraujoši redzēt, ka mūsu sadarbība ar Latvijas Paralimpisko komiteju un parasportistiem turpina attīstīties, rezultējoties reālos darbos. Atbalstot Latvijas Paralimpisko komiteju, mūsu mērķis ir kopīgi stiprināt paralimpisko kustību, vairojot tās popularitāti sabiedrības vidū, palīdzot attīstīt parasportistu sniegumu un viņu treneru kompetences, tāpēc jaunizveidotās akadēmijas būs nozīmīgs tramplīns viņu sportisko mērķu un rezultātu sasniegšanā.”

Atklājot Treneru akadēmiju, D. Dadzīte stāstīja, ka tā ir paredzēta gan esošajiem parasporta treneriem, gan tiem, kuri plāno savu nākotni saistīt ar parasportu. Kopumā, apmeklējot akadēmiju, treneriem 8-10 nodarbību ciklā būs iespēja apgūt dažādu parasporta veidu pamatus, pilnveidot prasmes darbam cilvēkiem ar invaliditāti, un iegūt zināšanas par antidopinga noteikumiem, uztura zinātni un sportistu motivēšanu. Savukārt Parasportistu akadēmija ir paredzēta esošajiem un topošajiem augstu sasniegumu parasportistiem. Apmācību laikā sportisti 8-10 nodarbību ciklā apgūs pašreprezentācijas prasmes sociālajos tīklos, komunikācijas pamatus, sporta psiholoģiju, uztura zinātni, antidopinga noteikumus, kā arī runu veidošanas pamatus.

Plānots, ka pirmās nodarbības akadēmijās sāksies oktobrī, kad būs noslēgušās Vasaras Paralimpiskās spēles Parīzē. 

Tikmēr, raugoties uz abu akadēmiju nākotni, D. Dadzīte pauda arī prieku par paravieglatlētiem - Diānu Krūmiņu, Aigaru Apini un Emīlu Dzilnu, kuri jau ir nodrošinājuši savu dalību šī gada Parīzes Paralimpiskajās spēlēs.

“Patiesi ceru, ka, smeļoties iedvesmu no mūsu paralimpiešiem Aigara Apiņa, Diānas Krūmiņas un Emīla Dzilnas, jaunizveidotās Parasportistu un Treneru akadēmijas būs platforma jaunu čempionu izaugsmei, radot neatlaidīgus un talantīgus parasportistus,” piebilst D. Dadzīte.

Ikgadējo Latvijas čempionātu paravieglatlētikā organizē Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Invalīdu sporta federācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi