Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FOTO: Rekordists Kalniņš arī šogad uzvar Backyard Ultra sacensībās Jēkabpilī

Otro gadu pēc kārtas par Backyard Ultra Lūša pēdās 2024 Jēkabpilī uzvarētāju vairāk nekā 130 dalībnieku vidū kļuvis rekordists no Valmieras Ritvars Kalniņš (Skrienam kopā/Kronus/Valmiera), kuram šoreiz sīvāko konkurenci sastādīja Igaunijas pārstāvis.

Sestdien, 13. aprīlī, Jēkabpils Mežaparkā pulcējās vairāk nekā 130 izturīgākie skrējēji, lai sevi izaicinātu Latvijas otrajā “backyard ultra” (BYU) skrējienā “Lūša pēdās”, ko rīkoja Jēkabpils Sporta centrs kopā ar sacensību vēstnešiem - ultramaratonistiem Rūdolfu Bondaru un Aivaru Bondaru. Sacensības dalībnieki uzsāka plkst. 11.00 no rīta. Dalībnieku sastāvs un valstu pārstāvniecība ar spēcīgākajiem pašmāju un kaimiņvalstu pārstāvjiem liecināja, ka Backyard Ultra "Lūša pēdās 2024" kļūst aizvien prestižāks.

Skrējiens “Lūša pēdās” arī šogad veda apkārt Radžu ūdenskrātuvei, un, kā jau “backyard ultra” jeb “piemājas skrējienā” ir pieņemts, dalībniekiem katru stundu bija jānoskrien 6706 metru gara distance. Pēc apļa veikšanas skrējēji varēja izmantot atlikušo laiku līdz nākamajai stundai pēc saviem ieskatiem, lai sagatavotos startam jaunas stundas sākumā. Šāda veida sacensības tiek uzskatītas par noslēgtām, kad nākamā apļa veikšanai ir atlicis tikai viens skrējējs. Viņš arī ir sacensību uzvarētājs.

Pagājušogad Latvijā pirmajās klātienes BYU sacensībās piedalījās līdzīgs skaits dalībnieku - 140 skrējēju, un sacīkstes noslēdzās tikai pēc trīs dienām – Lieldienu rītā, kad pēc pieveiktiem 46 apļiem (~308 km) apkārt Radžu ūdenskrātuvei par uzvarētāju kļuva valmierietis Ritvars Kalniņš, aiz sevis otrajā vietā atstājot astoņpadsmitgadīgo poļu skrējēju Patriku Svetočovski, kurš tobrīd ar 45 apļiem uzstādīja Polijas rekordu.

Pirms gada uz starta līnijas stājās divi ārzemju skrējēji – pa vienam no Polijas un Lietuvas. Šogad no vairāk nekā 130 saņemtajiem pieteikumiem astoņi dalībnieki ir no Igaunijas un septiņi – no Lietuvas, tādējādi pulcējot vairāk ārzemnieku.

Lai šogad uzvarētu, Ritvaram Kalniņam, kura rekords – 64 apļi – ir arī Latvijas rekords, vajadzēja noskriet 33 apļus, kas ir līdzvērtīgi aptuveni 221 km, jo sīvākais konkurents no Igaunijas 33. apļa sākumā izstājās. Līdz ar to sacensības beidzās pēc 33 stundām jeb pirms astoņiem vakarā svētdienā. Kā atzina priecīgais uzvarētājs un galvenais favorīts Kalniņš, tad viņš bija cerējis, ka igaunis tiks līdz 40 apļiem. Pats Ritvars bija gatavs veikt tik apļu, cik nepieciešams, lai nosargātu uzvarētāja titulu.

Uzvarētājs saņēma "Lūša pēdās 2024" kausu, 100 € naudas balvu, Coros Apex 2 Pro sporta pulksteni no Eleme Latvia un COROS Baltic, kā arī dažādas sacensību prezentbalvas.

Otrajā vietā ar 32 apļiem palika igaunis Prīts Valks (SK Estonia Trail Running), labojot savu personīgo rekordu par vienu apli, bet trešajā - latvietis Artis Zvejnieks (VecbebriSporto/Aizkraukles novads) ar 31 apli (207,7km), kurš uzstādīja Latvijas otro labāko "backyard ultra" rezultātu, par vienu apli labojot pērn Jēkabpilī Riharda Kannas sasniegto. Pagājušā gadā neatlaidīgais un atsaucīgais Zvejnieks sacensības noslēdza 4. vietā ar 26 apļiem.

Visi septiņi Backyard Ultra "Lūša pēdās 2024" dalībnieki, kuru vidū bija trīs igauņi, divi latyieši un divi lietuvieši un kuri bija pieveikuši 24 apļus, piedalījās izlozē, kur varēja laimēt atpūtu Kempingā “Ezerrasti” pie Baļotes ezera. Laimīgo lozi izvilka lietuvietis Marius Zakarauskas.

Pēc 22 apļiem sacensības Backyard Ultra "Lūša pēdās 2024" noslēdza Rihards Āboliņš ("Agra"), kurš pagājušā gadā veica 13 apļus, šogad to uzlabojot par 9 apļiem un iekļūstot Latvijas skrējēju TOP3.

Plkst. 8.00 no rīta svētdien tika noskaidrota uzvarētāja dāmu konkurencē. Par to kļuva pagājušā gada trešās vietas ieguvēja Gita Muceniece (Maratona klubs/Rundāles Ūdensdzirnavas). Viņa pieveica 21 apli (~140,7 km), bet pērn 16 apļus. Otrajā vietā otro gadu pēc kārtas ierindojās Sigita Vāce-Vecvagare, kurai vairāk par 20 apļiem (~134 km) neļāva veikt treneris, jo Spartatlona 246km 35 stundās veikusī Sigita gatavojas 24. maijā Latvijas čempionātam 24h skriešanā. Par pozīciju šogad augstāk un trīs apļus vairāk nekā pērn veica trešās vietas ieguvēja Elīza Actiņa - 16 apļi (107,2 km).

Visi, kas neiekļuva 100 izturīgāko skaitā, saņēma skaistu piemiņas suvenīru – magnētu, bet 100 izturīgākie tika apbalvoti ar brīnišķīgām medaļām un oriģinālām sporta trubiņšallēm.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi