Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Riteņbraukšanas, peldēšanas un volejbola federācijas LOK vadībā vēlas redzēt Buku un Zundu

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF), Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) un Latvijas Volejbola federācija (LVF) Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatā vēlas redzēt pašreizējo LVF vadītāju Jāni Buku un ģenerālsekretāres amatā - Ievu Zundu, teikts federāciju kopīgajā paziņojumā.

Buks un Zunda esot piekrituši uzņemties pārmaiņu procesu vadību līdz visu sporta organizāciju apvienošanai un jaunu vēlēšanu sasaukšanai.

Pagājušajā trešdienā par atkāpšanos no amata paziņoja līdzšinējais LOK prezidents Žoržs Tikmers, "uzņemoties atbildību, kā arī lai pasargātu Latvijas sportistus un arī savu ģimeni no aizkulišu intrigām un nepamatotiem apvainojumiem".

Savukārt par LOK ģenerālsekretāra Kārļa Lejnieka turpmāko darbu organizācijā tik lemts piektdienā, 26.maijā, gaidāmajā LOK Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā. Lejnieks LOK faktiski vadīja jau pēdējās nedēļas, jo Tikmeram pēc operācijas ir darbnespējas lapa.

Kā būtisku faktoru vadības maiņai LOK federācijas min, ka LOK ir zaudējusi uzticama un spēcīga partnera lomu nozares Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Plānots, ka LOK vai Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP) nākotnē jākļūst par IZM vienīgo partneri valsts finansējuma sadalē sportam.

Šo federāciju ieskatā, LOK ir visas tiesības un iespējas uzņemties atbildību par sporta nozares apvienošanu un turpmāku tās pārraudzību, taču pirms tam "ir nepieciešams sakārtot pašiem savu saimniecību". Federācijas atzīmē, ka, lai to izdarītu, jāizvirza spēcīgs un kompetents līderis ar pieredzi gan pārmaiņu vadībā, gan sportā, kas ir gatavs uzņemties gan LOK darbības auditu, gan nodrošināt apvienošanās procesu. 

Tāpat esot jāpārvērtē LOK un tās apsaimniekoto olimpisko centru darbības un biznesa modelis, paredzot, ka olimpiskie centri ir autonomas un no LOK finansējuma neatkarīgas organizācijas, kuru valdēs LOK izvirzītās amatpersonas tiek izraudzītas konkursa kārtībā.

Esot arī jāīsteno reformas LOK darbībā un resursu pārvaldībā, tai skaitā ieviešot praksē LOK statūtos nostiprinātos godīgas spēles principus, labas pārvaldības pamatprincipu, kā arī demokrātisku sporta nozares pašorganizēšanas un pārvaldes sistēmu. Tāpat sadarbībā ar partneriem un nozares ministriju jāizstrādā visu vadošo sporta organizāciju konsolidācijas plāns, ievērojot gan Olimpiskās Hartas principus, gan sporta spēļu un neolimpisko federāciju interešu pārstāvniecību, kā arī jārada vide, kurā ikvienas federācijas pārstāvji jūtas piederīgi un uzklausīti, kā arī iesaistīti būtisku lēmumu pieņemšanā. Visbeidzot, sadarbībā ar nozares ministriju un valdību, jāvienojas par ilgtermiņa sporta budžetu un tā prioritātēm.

Aprīlī publiskajā telpā izskanēja aizdomas par iespējamu interešu konfliktu, LOK prezidenta Tikmera dzīvesbiedrēm nonākot vienu un to pašu ar LOK saistītu uzņēmumu dalībnieku rindās. Pats Tikmers noraidīja aizdomas par iespējamu interešu konfliktu un saistībā ar izskanējušo informāciju paziņoja, ka varot saskatīt Latvijas Basketbola savienības (LBS) vēlmi īstenot pret viņu vērstu nomelnošanas kampaņu cīņā par ietekmi LOK. Vēlāk gan Tikmers atvainojās par saviem izteikumiem pret LBS, kuras prezidents Raimonds Vējonis atvainošanos pieņēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi