Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Šaha skandāls Valkā

10. oktobrī Valkā notika šaha turnīrs, kurā piedalījās kāds dalībnieks vārdā Isa Kasimi. Kad tika izspēlētas pirmās partijas, kāds no dalībniekiem atpazina, ka Isa Kasimi ir Igors Rausis. Tas pats Igors Rausis, kurš pirms gada tika pieķerts, izmantojot telefonu turnīra laikā, atzina savu vainu, un vēlāk FIDE (Starptautiskā šaha federācija) lēma par diezgan bargu sodu – Rausim tika aizliegts piedalīties oficiālos šaha turnīros turpmākos sešus gadus, kā arī viņam tika atņemts lielmeistara tituls.

Čehijas federācija, kuru pārstāvēja Rausis, izslēdza viņu no savu biedru saraksta. Rezultātā Igors Rausis atgriezās Latvijā bez tiesībām spēlēt oficiālos turnīros. Oficiāls turnīrs šahā ir tāds turnīrs, kurā spēlētāji iegūst starptautiskā reitinga punktus.

Isa Kasimi (Igora Rauša) piedalīšanās Valkas turnīrā izraisīja skandālu šaha pasaulē. Par to rakstīja visa šaha prese, kā arī šis notikums pievērsa Daily Mail u.c. starptautisku mediju uzmanību. Šaha pasaules vairākuma noskaņojums ir - lai arī Igors Rausis juridiski bija tiesīgs spēlēt šādā turnīrā, jautājums ir par morāli. Iespējams, Rausim nevajadzētu spēlēt arī neoficiālos turnīros, kuros spēlētāji negūst starptautiskā reitinga punktus.

Taču Latvijas šaha federācijas prezidents Māris Krakops aicina to vērtēt no cita skatpunkta. “Tā nav ne FIDE ne Latvijas Šaha federācijas jurisdikcija (domāts Valkas turnīrs), un cilvēks var piedalīties jebkādos privātos pasākumos. Ja mēs neesam turnīra rīkotājs un FIDE nav reitinga apskaitītājs, tad cilvēks var spēlēt šādos turnīros. Manuprāt, sods, ko Igors Rausis ir saņēmis, ir bargs. Pirmkārt, sešus gadus nedrīkst strādāt savā profesijā, otrkārt, nav šaubu, ka lielmiestara titulu viņš ieguva, spēlējot pats, jo tas notika ļoti sen. Tātad šī lielmeistara titula atņemšana un diskvalifikācija ir bargs sods. Vienīgais veids, kā viņš ar šahu var pelnīt iztiku, ir trenēt, un arī ārpus oficiāliem turnīriem. Piemēram, nevar trenēt nacionālās izlases. Viņa iespējas ir ļoti ierobežotas, un bargo sodu cilvēks ir saņēmis. Papildus aicināt vēl privātpersonas viņu sodīt nav juridiski pamatoti. Tas, ko FIDE nolēmusi ir jāpilda, LŠF turnīros vinš nepiedalīsies.”

Tikmēr Valkas mērs Vents Armands Krauklis vērtē šī incidenta iespējamo ietekmi uz pilsētas tēlu. “Nav labu vai sliktu reklāmu, tādā izpratnē, ka jebkura reklāma, pat ja saturs ir nedaudz skandalozs, ir vērtējama pozitīvi. Šī atgadījuma dēļ, domājams, ka nākošgad šis turnīrs būs interesantāks, un vairāk dalībnieku gribēs piedalīties. No rīkotāju puses viss bija korekti, jo Isa Kasimi esot uzrādījis dokumentu. Viņš nemaz nav latvietis, viņš savulaik pieņēmis sievas uzvārdu, un ir nācis no Ukrainas. Nav tā, ka Latvijas šahisti viņu ļoti pazītu. Kad viņš tika atpazīts no vairāku spēlētāju puses, neesot protestējis un devies projām. No juridiskā viedokļa varēja spēlēt, jo FIDE aizliegums neattiecas uz šo turnīru. Kopumā šo skandālu vairāk vērtēju kā pozitīvu faktu, nevis negatīvu. Vienīgais tas, ka pasaulē tika atgādināts, ka Latvijas šahists nav bijis godīgs, tomēr šeit atkal būtu jāuzsver, ka viņš nav Latvijas šahists.”

Valkai blakus esošajā Igaunijā arī ir bijuši gadījumi, kad šahists tiek diskvalificēts. Tomēr pagaidām igauņu stāsts stipri atpaliek Valkas. Līdz šim skandalozākais ziemeļu kaimiņu atgadījums ir bijis, kad kāds spēlētājs turnīra laikā, būdams stiprā alkohola reibumā, piekāvis šaha turnīra tiesnesi.

Šobrīd Isa Kasimi (bij. Igors Rausis) nepārstāv nevienas valsts federāciju, sniedz daudz interviju dažādos šaha medijos, norādot, ka viņš vienkārši grib spēlēt šahu. Savukārt uzvārda maiņu pamatoja ar to, ka internetā saistībā ar viņa veco vārdu ir attēli, kas ir uzņemti nelegāli.

Krāpšanās problēma šahā ir daudz lielāka nekā viens Rauša atgadījums. Nesen lielākais šaha portāls chess.com diskvalificēja Armēnijas šahistu Tigranu Petrosjanu (nav runa par bijušo pasaules čempionu – viņš jau ir miris) par spēli kādā turnīrā, pamatojot ar aizdomām uz krāpšanos. Šādi gadījumi atkārtojas un sagādā nopietnas galvassāpes FIDE, jo, ja kādreiz cilvēki stāstīja anekdotes par dopingu šahā, tad tagad “šaha dopings” – datorprogrammu izmantošana spēles laikā - ir kļuvusi par nopietnu un grūti risināmu problēmu. Šādi gadījumi kļuvuši lavīnveidīgi kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, kad faktiski visi šahisti ir pārcēlušies uz digitālo vidi, aizvadot turnīrus dažādos šaha portālos. Tagad ir neiespējami pieķert spēlētāju, kurš savās mājās ir aizgājis uz tualeti, lai konsultētos ar datorprogrammu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi