Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Širovs: Latvijas šaha komandai ir labas perspektīvas pasaules olimpiādē iekļūt starp 20 labākajām vienībām

Šaha lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš no 1.janvāra starptautiskā arēnā atkal pārstāvēs Latviju, uzskata, ka Latvijas komandai ir labas perspektīvas, lai pasaules šaha olimpiādē iekļūtu starp 20 labākajām vienībām.

Kopš 1996.gada Spāniju pārstāvējušais Širovs, kurš savulaik kļuvis par Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) pasaules vicečempionu, bet pasaules rangā bijis ceturtais, Latvijas Šaha federācijas rīkotajās mediju brokastīs pastāstīja, ka jau senāk daudz domājis par atgriešanos Latvijas šahā, taču ilgu laiku tas nav realizējies, līdz šovasar viņam piezvanījis uzņēmējs Pēteris Šmidre, kurš tagad ir Latvijas Šaha federācijas prezidents.

"Atgriešanās Latvijas šahā ir loģiska. Redzu, ka Latvijas šaha izlase progresē, un ceru, ka turpmāk spēlēs labāk nekā pēdējos 15 gados. 1992.gadā Latvijas komanda, kurā spēlēju arī es, pasaules šaha olimpiādē Filipīnās izcīnīja 5.vietu. Domāju, ka šādu panākumu atkārtot ir nereāli, jo līmenis ir audzis un pasaulē ir daudz spēcīgu komandu. Taču par tikšanu starp 20 labākajiem, kas būtu ļoti labs rezultāts, mēs varam cīnīties," sacīja Širovs.

Eiropas komandu čempionāts, kas beidzās pirms nedēļas, pierādījis, ka Latvijas izlases šahisti Artūrs Neikšāns un Normunds Miezis kā līdzīgs ar līdzīgu var spēlēt pret pasaules labākajiem šahistiem. "Viņi vēl var progresēt. Neikšāns Eiropas komandu čempionātā izpildīja lielmeistara normu, un domāju, ka pēc tam viņa sniegums būs vēl labāks, jo vairs netraucēs psiholoģiskais spiediens. Pasaules olimpiādē startē vairāk nekā 100 komandu, konkurence ir milzīga, taču, strādājot kopā un palīdzot viens otram, var daudz sasniegt," piebilda šahists.

Širovs ir gatavs spēlēt Latvijas komandā, taču viņa atgriešanās Latvijas šaha apritē ar to tikai neaprobežosies. Jau februārī, kad Jūrmalā notiks Mihaila Tāla fonda rīkotais šaha festivāls, tā ietvaros notiks Alekseja Širova kausa izcīņa bērniem, bet lielmeistars piedalīsies pieaugušo ātrspēles turnīrā "Mihaila Tāla memoriāls", kurā startēs arī vairāki citi slaveni populārās galda spēles meistari.

"Savu piekrišanu jau devuši Vasilijs Ivančuks, Aleksandrs Morozevičs, Šahrijars Mamedjarovs un citi. Kopā turnīrā būs astoņi spēlētāji, un iespēja tiks dota arī pašmāju šahistiem, kuri varēs piedalīties kvalifikācijas sacensībās ar iespēju tikt pamatturnīrā. Latvijā pēdējo reizi turnīrs ar tik augsta līmeņa šahistu piedalīšanos notika 1995.gadā, kad Kongresu namā risinājās Latvijas "Grand Prix", kurā man toreiz nedeva iespēju piedalīties, un tieši tāpēc es vēlāk kļuvu par Spānijas šahistu," savas karjeras līkločus atcerējās Širovs.

Savu artavu Širovs vēlas dot arī jauno šahistu apmācībā, jo ir izstrādāta sistēma "Shirov Online", ar kuru šaha pamatus bērni var apgūt internetā. Šāda sistēma sevi jau pierādījusi Spānijā, un lielmeistars cer, ka spēs palīdzēt arī topošajiem šahistiem Latvijā.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu komanda Eiropas komandu čempionātā Grieķijā ierindojās 24.vietā 38 komandu konkurencē, pārspējot sākotnējās prognozes. Komandā bez Mieža un Neikšāna spēlēja arī Jevgeņijs Svešņikovs un Ilmārs Starostīts. 2012. gada pasaules šaha olimpiāde no 27.augusta līdz 10.septembrim risināsies Turcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi