Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Trieciens olimpiskajam garam

Krāpšanās valsts līmenī ar Krievijas sportistu piesegšanu dopingā - šādu apsūdzību pirmdien Krievijai izvirzīja Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā komisija, ko vadīja Kanādas tiesību zinātnieks Ričards Maklarens. Izmeklēšanā atklāts, ka gan Soču olimpiskajās spēlēs, gan 2013. gadā Maskavā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā tikušas mainītas Krievijas sportistu pozitīvās dopinga analīzes.

Šajā krāpšanās sistēmā bijušas iesaistītas Soču un Maskavas antidopinga laboratorijas, kuras saņēmušas rīkojumus no Krievijas Sporta ministrijas un tās vadītāja Vitālija Mutko. Savukārt analīžu falsificēšanas procesā bijis iesaistīts Krievijas Federālais drošības dienests (FSB).

WADA mājaslapā publicēja savas rekomendācijas, balstoties uz neatkarīgās izmeklēšanas komisijas slēdzienu. Galvenā prasība - Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) esot pienākums ņemt vērā savas hartas un aizliegt Krievijas olimpiskās komitejas pārstāvju piedalīšanos Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tas pats attiecas uz paralimpiskajām spēlēm. Arī citas sporta organizācijas tika aicinātas rīkoties aktīvāk. Tā, piemēram, FIFA Ētikas komitejai tika lūgts izskatīt apsūdzības dopinga piesegšanā arī saistībā ar futbolu un Vitālija Mutko lomu tajā.

Krievijas puse gan raugās kritiski uz neatkarīgās komisijas slēdzienu. "Esam nedaudz sarūgtināti par šo atskaiti. Pēc pilnībā pabeigtas izmeklēšanas varēsim veikt kaut kādus secinājumus, taču diemžēl vēlreiz izcelsim, kas mūs visvairāk pārsteidz - visi pierādījumi tiek balstīti uz viena vienīga cilvēka secinājumiem, turklāt tas cilvēks ir paziņots par šīs koruptīvās sistēmas galveno vaininieku," aģentūrai R-Sport norādīja Mutko. Runa ir par Maskavas antidopinga laboratorijas bijušo vadītāju Grigoriju Rodčenkovu. Lai gan Krievijā Rodčenkovs tiek uzskatīts par meli un pret viņu ir sākta krimināllieta, Maklarens uzsver, ka ir pārliecināts par izmeklēšanā iegūtās informācijas patiesumu. "Bez Rodčenkova mums bija, teiksim tā, pietiekami liels skaits citu liecinieku, taču es nevaru jums nosaukt viņu vārdus un amatus, jo viņi piekrita sniegt liecības tikai uz konfidenciāliem nosacījumiem," laikrakstam Sport-ekspress norādīja Maklarens.

Krievijā lielākās bažas par ziņojuma patiesumu rada apstāklis, ka visi viņu sportisti regulāri piedalās sacensībās ārzemēs, tur trenējas un tajā brīdī ir pieejami neplānotajai dopinga kontrolei, ar kuru Maskavas laboratorijai neesot absolūti nekāda sakara. "Kad sportists pieņem lēmumu par aizliegta preparāta lietošanu, viņš izrēķina laiku tā, lai ierašanās brīdī vienā vai otrā valstī tā pēdas organismā pazustu un pārbaudes būtu negatīvas. Atsevišķu vielu atrašanās organismā ir ļoti īsa, tikai dažas dienas ilga. Tāpēc ir iespējams pareizi izskaitļot laiku, zinot, ka vismaz savā valstī sportists ir drošībā."

Rodčenkovs šobrīd dzīvo ASV. Maijā laikrakstam The New York Times viņš ziņoja, ka esot izstrādājis dzērienam piejaucamu kokteili, kura sastāvā bijušas trīs aizliegtās vielas. Pagatavoto kokteili lietojuši daudzi Krievijas sportisti, to skaitā 15 Soču olimpisko spēļu medaļu ieguvēji, kuru vidū ir arī olimpiskie čempioni Aleksandrs Zubkovs (bobslejs), Aleksandrs Tretjakovs (skeletons) un Aleksandrs Ļehkovs (distanču slēpošana). Rodčenkovs apgalvo, ka speciālas operācijas laikā antidopinga laboratorijas darbinieki kopā ar izlūkdienestiem samainījuši urīna analīzes ar aizliegtajām vielām pret tādām, kas ņemtas dažus mēnešus pirms spēlēm. Spēļu laikā samainīti apmēram simt urīna paraugu.

Visu Iļjas Poļakova rakstu lasiet trešdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi