Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apelāciju komisija apstiprina piecas kandidatūras LFF valdei

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Apelāciju komisija ceturtdien apmierināja piecu personu iesniegtās apelācijas, apstiprinot viņu kandidatūras dalībai 2020.gada LFF kongresā paredzētajās federācijas valdes locekļu vēlēšanās, ziņo LFF.

Dalībai vēlēšanās apstiprināts prezidenta amata kandidāts Sandis Ģirģens (KPV LV), viceprezidenta amata kandidāts Vladimirs Šteinbergs, kā arī valdes locekļa amatu kandidāti Anastasija Kučinska, Guntars Indriksons un Jānis Engelis.

Iepriekš LFF Vēlēšanu komiteja - neatkarīga LFF biedru ievēlēta institūcija, kas izskata visus ar vēlēšanu kandidātu atbilstību dalībai vēlēšanās saistītos jautājumus, - nepietiekama federācijas biedru atbalsta dēļ lēma atteikt Šteinberga un Kučinskas kandidatūrām, bet par Ģirģena, Indriksona un Engeļa kandidatūru atbilstību Vēlēšanu komiteja aicināja lemt LFF, paužot, ka tās kompetencē nav spriest, vai atsevišķu LFF biedru pilnvarojums atbalstīt kādu no kandidātiem pastāvēja spēkā atbalsta izteikšanas brīdī. Visas piecas personas iesniedza lēmuma pārsūdzību, vēršoties Apelāciju komisijā.

Lēmumā Apelāciju komisija norāda, ka saskaņā ar LFF statūtiem un LFF vēlēšanu kodeksu tieši Vēlēšanu komiteja ir LFF institūcija, kas ir atbildīga par vēlēšanu procesu, kandidātu pieteikumu izvērtēšanu un lēmuma pieņemšanu par attiecīgā kandidāta akceptēšanu vai noraidīšanu. Tās pienākums ir pārbaudīt, vai personas, kuras, izsakot atbalstu, parakstījušās LFF biedru vārdā, ir tiesīgas to darīt.

Kā skaidro Apelāciju komisija, no tā izriet, ka Vēlēšanu komitejas pienākums ir izvērtēt dokumentus, kas apliecina biedru pausto atbalstu, tostarp veikt pilnvarojuma spēkā atrašanās laika pārbaudi, ieskatoties attiecīgajos reģistros, pieprasot nepieciešamo informāciju no LFF vai izmantojot citus sev ar LFF statūtiem, vēlēšanu kodeksu un nolikumu piešķirtos instrumentus nepieciešamās informācijas iegūšanai.

Apelāciju komisija konstatēja, ka ir bijuši iesniegti un līdz ar to arī Vēlēšanu komitejas rīcībā ir bijuši dokumenti, kas apliecina atsevišķu LFF biedru pilnvarojuma spēkā esamību. Līdz ar to komisija uzskata, ka Ģirģena, Indriksona un Engeļa kandidatūru gadījumos nav un nevar būt strīds ne par to, ka atsevišķi biedri ir pauduši savu atbalstu attiecīgajam kandidātam, ne par to, ka Vēlēšanu komitejas rīcībā nodotie dokumenti to apliecina.

Ņemot vērā šos apsvērumus un pārējos Vēlēšanu komitejas pārbaudītos LFF biedru atbalsta apliecinājumus, kuros nepilnības nav konstatētas, komisija secināja, ka trim minētajām personām šī gada 25.martā bija statūtos noteiktais nepieciešamais vismaz 10% LFF biedru atbalsts, kas nozīmē, ka personas atbilst statūtu prasībām un to kandidatūras tiek apstiprinātas.

Savukārt iepriekš Vēlēšanu komitejas atteikumus saņēmušā Šteinberga un Kučinskas lietās Apelāciju komisija min, ka, kā izriet no iesniedzēju apelācijas sūdzībām un komisijai pieejamajiem dokumentiem, iesniedzējiem 25.martā arī bija statūtos noteiktais nepieciešamais vismaz 10% LFF biedru atbalsts, kas nozīmē, ka personas atbilst statūtu prasībām un to kandidatūras tiek apstiprinātas.

Abu kandidātu rīcībā bijuši papildu LFF biedru atbalsta apliecinājumi, kuri no biedriem iegūti līdz 25.martam, un viņu ieskatā Vēlēšanu komitejai bija jādod personām iespēja iesniegt tādus līdz attiecīgajam termiņam iegūtus dokumentus, kas novērš jebkādus kandidāta pieļautos trūkumus.

Apelāciju komisijas ieskatā vēlēšanu kodeksā paredzētā kārtība faktiski nosaka to, ka trīs dienu laikā pēc 25.marta Vēlēšanu komitejai vispirms bija pienākums informēt attiecīgos kandidātus par to pieteikumos, tostarp biedru atbalstu apliecinošos dokumentos, konstatētajiem trūkumiem, bet pēc tam septiņu dienu laikā pēc 25.marta arī pieņemt lēmumu par visu kandidātu, tostarp arī tādu kandidātu, kuru pieteikumos bija konstatēti trūkumi, akceptēšanu vai noraidīšanu.

Apelāciju komisija norāda, ka noteikumi ir jāinterpretē tādā veidā, kas nodrošina noteikumu efektivitāti. Secīga un vēlēšanu kodeksam atbilstoša kandidātu izvērtēšanas procedūras ievērošana, kā norāda Apelāciju komisija, nodrošina gan vienlīdzīgu attieksmi pret visiem kandidātiem, gan arī ļauj īstenot skaidru un saprotamu vēlēšanu procesa norisi, īpaši ņemot vērā, ka virknei citu kandidātu tika dota iespēja novērst trūkumus savos pieteikumos.

Pēc šī Apelāciju komisijas lēmuma uz LFF prezidenta amatu ir divi kandidāti - Ģirģens un Vadims Ļašenko.

Uz divām LFF viceprezidentu vietām kandidēs Šteinbergs, Sergejs Kovaļovs un Olafs Pulks.

Savukārt uz sešām LFF valdes loceļu vietām pretendēs Kučinska, Indriksons, Engelis, Andis Rozītis, Emīls Latkovskis, Jānis Apse, Nauris Mackevičs un Viktorija Mihaļčuka.

Pēc tam, kad sākotnēji paredzētais LFF kongresa laiks tika pārcelts valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, LFF valde vienojusies noteikt 3.jūliju kā jauno kongresa norises datumu.

Informācija par kongresa norises vietu un formātu tiks paziņota vēlāk, ņemot vērā tālāko valstiskās situācijas attīstību un iespējamās izmaiņas noteiktajos pulcēšanās ierobežojumos koronavīrusa epidēmijas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi