Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) iepriekš norādījusi, ka sev vēlas 16 vietas

Āzija jaunajā Pasaules kausa formātā vēlas ievērojami vairāk vietu

Āzija jaunajā Pasaules kausa futbolā finālturnīra formātā, kur no 2026.gada piedalīsies 48 valstsvienības, vēlas sev ievērojami vairāk vietu, paziņoja Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidents Salmans bin Ebrahims al Halifs.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) janvāra sākumā oficiāli pieņēma lēmumu no 2026.gada Pasaules kausa izcīņu aizvadīt ar 48 komandām līdzšinējo 32 vietā.

Bahreinas šeihs al Halifs vietu skaita palielināšanu argumentē ar futbola popularizēšanu Āzijā.

"Āzija kā lielākais kontinents pasaulē ir pelnījusi ievērojami lielāku vietu skaitu, lai palielinātu futbola popularitāti un attīstību kontinentā," uzsvēra al Halifs.

Tajā pat laikā viņš norāda, ka vietu palielināšanas procesam jābūt skaidri saprotamam un caurskatāmam.

Patlaban Āzijai Pasaules kausa finālturnīrā ir četras vietas, bet par piekto vietu viena no šī kontinenta izlasēm var cīnīties starpkontinentālajā "play-off" kārtā. Eksperti jaunajā formātā Āzijai paredz astoņas vietas.

Pagaidām nav zināms, kā jaunais formāts ietekmēs nāciju sadalījumu turnīrā, bet, piemēram, Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) iepriekš norādījusi, ka sev vēlas 16 vietas. Tikmēr Āfrikas Futbola konfederācija (CAF) paudusi vēlmi iegūt desmit vietas, kas ir divtik vairāk, nekā līdz šim kopš 1998.gada, kad notika iepriekšējā paplašināšanās.

Par Pasaules kausa formātu tiek runāts jau ilgu laiku, turklāt šo ideju aizstāvēja arī FIFA prezidents Džanni Infantīno. Līdz ar kārtības maiņu no 64 līdz 80 pieaugs šajās sacensībās izspēlēto maču skaits.

Prognozējams, ka 2026.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs varētu norisināties Ziemeļamerikā. Iespējamai sadarbībai šī mērķa realizēšanai grasoties apvienoties ASV, Kanādas un Meksikas futbola federāciju vadības.

Uz nākamajiem Pasaules kausa finālturnīriem, kas 2018.gadā notiks Krievijā un 2022.gadā norisināsies Katarā, krīt korupcijas aizdomu ēna, kā dēļ turpmāk prestižā turnīra organizatorus noteiks FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā tas bija līdz šim.

Pasaules kausa izcīņas paplašināšanās notikusi vairākkārt. Pirmajās planētas meistarsacīkstēs 1930.gadā Urugvajā bija 13 dalībnieces, kamēr četrus gadus vēlāk Itālijā turnīrā piedalījās jau 16 komandas. Tikmēr 1950.gadā Brazīlijā varēja piedalīties tikai 13 valstsvienības, bet līdz pat 1982.gadam turnīrs sastāvēja no 16 izlasēm, bet toreiz Spānijā dalībnieču skaits palielinājās līdz 24. Savukārt no 1998.gada Pasaules kausa Francijā turnīrā startēja 32 komandas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vītoliņš: Mums vairs nav ko zaudēt

Latvijas hokeja izlases noskaņojums pirms spēles ar Zviedrijas komandu ir kaujiniecisks, piektdien pēc treniņa sarunā ar žurnālistiem sacīja komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi