Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Futbola svētku dēļ 250 tūkstoši iedzīvotāju paliek bez mājām

Ik pēc četriem gadiem Brazīlijā visas ielas tiek izrotātas dzeltenzaļās krāsās, gaidot savas valstsvienības spēles Pasaules kausa (PK) finālturnīrā futbolā. Jo tuvāk ir PK sākums, jo vairāk tas redzams ielās. Šogad, kad PK finālturnīrs pēc 64 gadu pārtraukuma atkal notiks Brazīlijā, vietējo iedzīvotāju entuziasmam būtu jākļūst vēl lielākam, taču realitātē viss ir tieši otrādi.

Pirmo sajūsmu par PK rīkošanas tiesību saņemšanu pakāpeniski nomainīja piesardzība, pēc kuras nu jau iestājusies pesimisma stadija. Pēdējos pētījumos par PK rīkošanu Dienvidamerikas lielākajā valstī ir tikai mazliet vairāk nekā 30% iedzīvotāju, otrdien raksta laikraksts Diena

Par to lielā mērā "jāpasakās" rīkotāju izšķērdībai. Visu laiku dārgākais Pasaules kauss futbola vēsturē Brazīlijai izmaksājis trīsreiz vairāk, nekā pirms četriem gadiem PK rīkošanai iztērēja DĀR. Ņemot vērā arī gatavošanos vasaras olimpiskajām spēlēm Rio 2016. gadā, valsts ekonomika pašlaik piedzīvo ļoti grūtus laikus. Dzīves sadārdzināšanās tikai palielināja graustos dzīvojošo iedzīvotāju skaitu, bet labāka iespaida radīšanai viņus izliek ārā no pagaidu mājām. Un viņi dodas uz nākamajām pagaidu mājām, veidojot jaunas graustu pilsētas. Jo nekur citur, kur iet, jau viņiem nav.

Pēdējo divu gadu laikā ar vietējās valdības rīkojumiem tika iznīcināti vairāki graustu ciemi jeb favela, kā tos dēvē viņu mēlē. Bez mājām palikuši vismaz 250 tūkstoši iedzīvotāju, un tie ir tikai oficiālie dati. Dažādu jomu speciālisti spriež, ka patiesais klaiņotāju skaits varētu būt vēl lielāks.

Viņu mājvietu iznīcināšanas iemesli ir dažādi. Vienā no PK norises vietām, valsts desmitajā lielākajā pilsētā Portualegri, piemēram, Santa Terezas graustu ciems tika nojaukts ceļu paplašināšanas dēļ, lai uzlabotu satiksmi uz stadionu. 

"Mēs nesvinēsim Pasaules kausu, kas tikai pasliktināja nabadzīgo cilvēku dzīvi. Es nostrādāju slimnīcā 27 gadus un uzbūvēju savu veco māju ar milzu upuriem. Es pat nevarēju noskatīties, kā mašīnas to nojauc," saka viena no izliktajām - Marli Nascimento. Viņa par mājas nojaukšanu saņēma kompensāciju un nopirka zemes gabalu, uz kura būvēs mazāku māju. Daudzi brazīlieši pamatoti jautā, kuri būs lielākie ieguvēji no PK rīkošanas: FIFA, biznesmeņi vai Brazīlijas tauta?

Plašāk lasiet rakstā Futbola svētku dēļ paliek bez mājām otrdienas, 10.jūnija, laikraksta Diena 14.-15.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi