Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Futbols ne vien medaļām, bet arī biznesam. Saruna ar FK Ventspils galveno treneri Polu Ešvortu

Pašreizējai čempionvienībai FK Ventspils šī nav tā rožainākā sezona. Patlaban ventspilnieki čempionāta kopvērtējumā ieņem vien 4. vietu. Čempionātā atlikušas tikai piecas spēles. Par titula aizstāvēšanu neviens vairs nerunā, taču veiksmīgs sniegums turpmākajā gaitā vēl var ļaut komandai iekļūt medaļnieku pulkā.

Trešdien oficiāli galvenā trenera amatā tika apstiprināts mūspusē labi pazīstamais angļu futbola speciālists Pols Ešvorts, kurš Latvijā pirmoreiz ieradās 2001. gadā un sāka vadīt tieši FK Ventspils. Nu viņš ir atgriezies šajā klubā un noslēdzis līgumu uz divarpus gadiem. Sestdien viņa vadībā komanda izcīnīja itin pārliecinošu uzvaru pār FS Metta/Latvijas Universitāte ar 3:0. Diena tikās ar Polu Ešvortu Ventspilī svētdienas pusdienlaikā, kad komanda pilsētas stadionā aizvadīja kārtējo treniņu.

Kurš kuru klubam šajā grūtajā brīdī uzmeklēja - komandas vadība uzrunāja Polu Ešvortu, vai Pols Ešvorts uzrunāja FK Ventspils?

Klubs man piezvanīja tūliņ pēc ventspilnieku spēles ar FK Jelgava. Andrejs Butriks, kurš tagad ir kluba sporta direktors, bet laikā, kad pirmoreiz vadīju FK Ventspils, bija spēlētājs, piezvanīja tajā pašā vakarā. Es todien biju atbraucis uz Ventspili šo spēli paskatīties klātienē. Pēc spēles braucu automašīnā uz Rīgu, kad Andrejs man piezvanīja.

Iznāk, ka būtībā pārrunas noritējušas un vienošanās panākta pāris dienu laikā?

Sarunas noritēja patiesi ātri un konstruktīvi, mēs īsā laikā panācām kopēju valodu. Protams, Ventspils pārdzīvo ne to veiksmīgāko un vienkāršāko laiku. Esmu redzējis vairākas iepriekšējās spēles, tāpēc priekšstats par komandu man bija, un tas nav mazsvarīgi. Andrejs man piezvanīja pēc piektdienas [11. septembris] spēles, sestdien mēs tikāmies Rīgā un pārrunājām svarīgus jautājumus par to, kā jāattīstās nākotnē. Mums abiem viedokļi ļoti saskanēja - gan par to, kas un kā klubam būtu jāizdara sezonas noslēguma posmā, kā arī par turpmāko izaugsmi, jo futbols tomēr savā ziņā ir arī bizness. Kad tiek veidots futbola klubs, tev ir jāraugās vienlīdz mērķtiecīgi ne tikai uz uzvaru sasniegšanu, bet arī no biznesa viedokļa. Tas viss ir ciešā saiknē. Pārrunājot jautājumus, kā mēs viens otram varam palīdzēt, Andrejs piedāvāja ieteikt manu kandidatūru galvenā trenera postenim. Otrdien jau biju Ventspilī, lai vienotos par nosacījumiem.

Savā ziņā arī apstākļi sagadījās labvēlīgi: pēc vairāku gadu darba atstājāt Nigēriju...

Jūnija beigās atstāju Nigēriju, taču bez darba nebiju. Ādažu un Upesciema apkaimē katru vasaru palīdzu rīkot brazīliešu futbola skolu nometnes. Vēl arī vēroju UEFA līmeņa treneru kursus Latvijā. Tā ka no futbola malā neesmu pagājis ne dienu.

Par spīti tam, ka piecus gadus strādājāt tālajā Nigērijā, visu laiku esat aktīvi sekojis norisēm Latvijas futbolā?

Protams, tas man vienmēr ir bijis svarīgi. Aktīvi izmantoju sociālos tīklus, sekoju ziņām dažādās vietnēs tīmeklī un spēļu rezultātiem tiešsaistē. Latvijas futbolā esmu iekšā kopš tā laika, kad pirmoreiz atbraucu te strādāt. Latvijā par treneri esmu nostrādājis deviņus ar pusi gadus, tātad ceturtdaļu no visas savas trenera darba dzīves.

Lai gan tik daudz gadu vadījāt klubus Latvijā, nacionālajā čempionātā līdz šim tomēr nav izdevies uzvarēt...

Tā ir, bet darīsim visu, lai nākamgad uzvarētu Latvijas čempionātā. Tas ir visas komandas mērķis.

Par nākamo sezonu vēl ir pāragri runāt, bet, jūsuprāt, vai ar pašreizējo sastāvu būtu bijis iespējams uzvarēt Latvijas čempionātā šosezon?

Lai gan esmu vērojis komandas spēles, pašlaik uz šo jautājumu vēl nevaru atbildēt. Kāpēc? Kopā ar pašu komandu esmu bijis tikai vienu spēli. Es varētu atbildēt uz šo jautājumu tikai tad, ja būtu vadījis komandu spēlē pret spēcīgākajiem klubiem. Viens ir tas, kā mēs nospēlējām pret nomināli vājāku pretinieku, cita lieta, kā spēlētāji sevi parādītu cīņā ar stiprākām vienībām.

Pašlaik komandā ir vairāki futbolisti, ar kuriem jau ir bijis kopīgs darbs un kuri ir labi pazīstami.

Jā, vārtsargs Vitālijs Meļņičenko, ar kuru strādāju Skonto laikā, tāpat Jurijs Žigajevs, Alans Siņeļņikovs, Oļegs Laizāns. Tas arī ir viens no faktoriem, kas palīdz uzreiz labāk izjust komandu.

Pēdējos piecus gadus strādājāt vienā no futbola akadēmijām Nigērijā, tāpat arī šogad vadījāt Nigērijas premjerlīgas klubu Sunshine Stars. Viens no šīs akadēmijas audzēkņiem ir spēlējis Ventspilī - Abdultaofiks Ahmeds, kurš virslīgā aizvadījis gandrīz 100 spēļu. Vai kontakti ir saglabājušies, un varam nākotnē redzēt vairākus jaunus spēlētājus no Nigērijas?

Domāju, ka noteikti. Mēģināsim dabūt dažus talantīgus jaunos Nigērijas futbolistus šeit, strādāt pie viņu izaugsmes un tad tālāk - pārdot citiem klubiem. Tie ir divi pienesumi vienlaikus - labāk gan cīņām čempionātā, gan biznesam.

Jūs tik ilgu laiku esat strādājis Latvijā, turklāt esat apprecējis ventspilnieci, ģimenē aug trīs bērni. Angļu valoda ir dzimtā valoda, ir labas zināšanas krievu mēlē, kurā runājat arī ģimenē. Saikne ar Latviju ir uz mūžu, kādas ir sekmes latviešu valodas apguvē?

Pagaidām vēl nerunāju latviski, taču ļoti vēlos to beidzot apgūt. Es ļoti gribu runāt latviešu valodā brīvi. Turklāt manā līgumā ar FK Ventspils ir punkts, ka klubs man nodrošinās latviešu valodas apguvi. Tas ir svarīgs punkts. Pavadot pēdējos piecus gadus Nigērijā, man nebija nepieciešams runāt latviešu valodā. Mana sieva ir krievu tautības, viņai tā ir dzimtā valoda. Viņa galvenokārt runā krievu valodā, es - angļu, taču mūsu bērni brīvi pārvalda trīs valodas - angļu, krievu un, protams, latviešu, jo mācās latviešu skolā. Taču latviešu valoda nav viegla. Turklāt, jo vecāks kļūsti, jo grūtāk ir iemācīties. Cilvēki ir dažādi, bet par sevi varu teikt, ka man tas nenākas viegli. Jāatzīst, ka treniņus vadu krievu valodā. Katru dienu klubā sarunājos krievu valodā. Es runāju brīvi. Protams, ja katru dienu treniņos runātu latviešu valodā, tas būtu daudz vieglāk. Tāpēc ir būtiski arī man iespējami drīzāk apgūt latviešu valodu.

Intervijas fragments. Visu sarunu ar futbola speciālistu Polu Ešvortu lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pols Ešvorts

Dzimis: 1969. gada 26. septembrī Bakstonā, Noridžas apkaimē, Lielbritānijā
Klubi galvenā trenera un vadītāja amatā: FK Ventspils (2001-2003), FK Rīga (2004), FC Rostov (Krievijas premjerlīga, sporta direktors, 2005), Skonto (2005-2009), Kwara Football Academy (Nigērija, tehniskais direktors, 2009-2014), Sunshine Stars (Nigērijas premjerlīga, 2015), FK Ventspils (pašlaik)
Izglītība: Ņūkāslas Universitāte, specialitāte - sporta psiholoģija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi